Pșterile Batu sunt un complex de minuni naturale, un deal de calcar unde se află o serie de peșteri și temple subterane. Inedita zonă se află în cartierul Gombak, la 13 kilometri nord de Kuala Lumpur, Malaezia. Numele provine de la satul din apropiere, Batu fiind unul dintre cele mai populare altare hinduse, din afara Indiei, dedicat lui Murugan. Tot aici loc diverse festivaluri și ceremonii dedicate acestuia.

Interioarele peșterilor sunt uimitoare
Interioarele peșterilor sunt uimitoare / Foto: http://webstage.bg

Istoria zonei este foarte bogată, calcarul care formează Peșterile Batu datează de acum 400 milioane de ani. Unele dintre intrările în peșteră au fost folosite ca și adăpost de către indigeni, zona fiind ferită de grupurile adverse. Dealurile de calcar devin celebre cu adevărat abia în anul 1878, când un grup de americani le descoperă și uimiți de ceea au văzut încep să povestească celorlalți despre Peșterile Batu.

Fel de fel de satui și obiecte interesante înfrumusețează peșterile
Fel de fel de satui și obiecte interesante înfrumusețează peșterile / Foto: http://adventuresofanette.blogspot.com

Peșterile Batu sunt promovate ca fiind un lăcaș de cult inedit, locul unde Murugan este idolatrizat. Treptele de lemn care duc spre templul dedicat lui au fost construite în anul 1920, moment în care cele vechi sunt înlocuite cu 272 de trepte noi. Dintre diversele temple din regiune, cel mai mare și mai vizitat este Templul sau Peștera Catedrală, denumit astfel pentră că este locul ce găzduiește mai multe temple hinduse la un loc.
Templele hinduse sunt adevărate capodopere, locuri decorate din belșug cu statui și picturi. Pentru a accesa templele din Peșterile Batu este necesată urcarea unor trepte abrupte, singurele care facilitează accesul spre temple.

Statuia lui Murugan, cea mai mare din lume
Statuia lui Murugan, cea mai mare din lume / Foto: http://www.jmdtutor.com

Totuși, principalul punct de atracție al regiunii rămâne imensa statuie a lui Murugan. Aceasta are o înălțime totală de 42,7 metri, anul 2006 fiind fericitul moment în care este lansată, cu fast, lucrarea. Construcția în sine a durat 3 ani și este cea mai înaltă statuie a lui Murugan din întreaga lume. Statuia zeității hinduse a costat o avere, aproximativ 24 de milioane de rupii. La ridicarea edificiului s-au utilizat 1550 de metri cubi de beton, 250 de tone de bare de oțel și 300 de litri de vopsea de aur, toate aduse din Thailanda.

În timpul festivalului zona se dovedește a fi neîncăpătoare
În timpul festivalului zona se dovedește a fi neîncăpătoare / Foto: http://blog.malaysiajao.com

Cea mai importantă sărbătoare care loc la Peșterile Batu este Thaipusam, un festival anual care atrage hinduși din întreaga lume, din țări cum sunt India sau Australia. O procesiune religioasă începe la primele ore ale dimineții și durează 8 ore, moment în care participanții se roagă necontenit. În 2007, festivalul a atras peste 1,5 milioane de pelerini, făcându-l unul dintre cele mai mari adunări din istorie.

Peșterile Batu, Malaezia
Peșterile Batu, Malaezia / Foto: http://gpc2013.my

Așadar, Peșterile Batu alcătuiesc o regiune inedită, locul unde se roagă an de an milioane de hinduși din toată lumea.