Melk Abbey este o mănăstire benedictină din Austria, fiind în același timp unul dintre cele mai cunoscute locuri monahale din lume. Mănăstirea este situată chiar deasupra orașului Melk, într-o zonă deosebit de frumoasă, cu vedere spre Dunăre. Melk Abbey este o construcție impunătoare, un loc care se diferențiază prin spiritualitatea sa, dar și prin edificiul reprezentant al stilului baroc de o frumusețe excepțională.

Interioarele sunt o adevărată capodoperă arhitecturală și artistică
Interioarele sunt o adevărată capodoperă arhitecturală și artistică / Foto: http://loveisspeed.blogspot.com

Melk Abbey a fost fondată în anul 1089, atunci când Leopold al II-lea a donat unul dintre castelele sale unui grup de călugări benedictini. De atunci și până astăzi zona a rămas ocupată de călugări benedictini, singura diferență este aceea că edificiul s-a schimbat foarte mult, atât din punct de vedere al dimensiunilor cât și al renumelui. La scurt timp după fondarea sa, Melk Abbey a devenit celebră pentru școala monahală care se înființase în aceeași clădire, dar și pentru colecția de manuscrise care nu mai există nicăieri în lume.

Cele două turnuri cu ceas sunt vizibile de la distanțe mari
Cele două turnuri cu ceas sunt vizibile de la distanțe mari / Foto: http://www.humanandnatural.com

Edificiul impresionant de astăzi a fost construit în stil baroc între anii 1702 și 1736, de remarcat rămân frescele uimitoare și biblioteca imensă care deține manuscrise medievale, inclusiv o colecție renumită de manuscrise muzicale. În timpul domniei Împăratului Iosif al II-lea, multe biserici și mănăstiri au fost dizolvate, dar nu a fost cazul masivei Melk Abbey. Datorită faimei și statului academic, aceasta reușește să scape, fiind astăzi mai înfloritoare ca niciodată. Școala monahală de la Melk Abbey mai există și astăzi, fiind locul unde 900 de elevi conștiincioși învață căile Domnului și maniera prin care pot fi mai aproape de Dumnezeu.

Altarul principal
Altarul principal / Foto: http://s314.photobucket.com

Melk Abbey este un loc deosebit, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Austria. Dacă ajungi în regiune trebuie să vezi neaparat mănăstirea în timpul nopții pentru că edificiul este frumos iluminat și are un farmec aparte. Interiorul este la fel de spectaculos ca și exteriorul, diverse picturi înfrumusețează interiorul și parcă timpul nu ajunge pentru a le admira pe toate.

Treptele interioare sunt un adevărat labirint
Treptele interioare sunt un adevărat labirint / Foto: http://farofadbatata.blogspot.com

Melk Abbey este elementul principal de pe o monedă comemorativă de mare valoare, bătută pe 18 aprilie 2007. Pe monedă se vede fațada bisericii și cele două aripi laterale în fundal. Și cupola cea mare a bisericii principale poate fi admirată pe această monedă pe care orice colecționar pasionat și-ar dori să o aibă.

Biblioteca din Melk Abbey este locul unde se regăsesc o sumedenie de volume și manuscrise
Biblioteca din Melk Abbey este locul unde se regăsesc o sumedenie de volume și manuscrise / Foto: http://loveisspeed.blogspot.com

Melk Abbey este edificiul care a supraviețuit evenimentelor sângeroase din trecut, devenind de la an la an o construcție și o instituție tot mai solidă și mai apreciată. Melk Abbey este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din întreaga lume, locul unde oamenii ajung pentru a se simți mai aproape de Dumnezeu. Milioane de oameni din toate colțurile lumii vizitează an de an Melk Abbey.