Stațiunea Biborțeni se găsește în județul Covasna, fiind amplasată în satul cu același nume și aparținând de orașul Baraolt. Însă acest lucru este mai puțin important pentru că lumea nu vine aici atât de mult pentru a vizita așezarea cât pentru apele minerale extraordinare cu care stațiunea Biborțeni se laudă, ape ce au fost cunoscute și exploatate încă din secolul I d. Hr.
Deși foarte îndepărtate, primele date cu privire la descoperirea și utilizarea apelor minerale de la Biborțeni vin de pe vremea romanilor. În acele vremuri se crede că aici ar fi fost un turn de observație roman al cărui principal scop era să păzească drumul dintre Horghiz și partea inferioară a bazinului Ciucului. Din acele vremuri s-au găsit aici bucăți de ceramică, fibule și multe altele. Însă cel mai important lucru este dovada clară a interesului pentru apele de aici.
Cu toate astea, abia în 1871 este realizată o primă analiză asupra calității apelor minerale de la Biborțeni, condusă de Molnar Janos, un chimist ce își desfășura activitatea la Budapesta. Iar 12 ani mai târziu, un studiu similar, ale cărui rezultate mai sunt valabile și azi din punct de vedere științifică. Din păcate, cea de-a doua analiză s-a făcut pe izvorul Borhegyi care azi numai există dar prin extensie, toate apele din Stațiunea Biborțeni ser pot preta concluziei acesteia: ”trebuie să considerăm apa minerală de aici în rândul celor mai valoroase ape acidulate”.
Stațiunea Biborțeni, mai aproape de natură
Clima din regiune este destul de diferită de la un anotimp la altul, iarna fiind evident cel mai frig, cu viscole și destul de multă zăpadă. Primăvara și toamna în schimb, stațiunea Biborțeni se află sub influența a două cicloane, cel Mediteranean și cel Atlantic, care determină temperaturi moderat ridicate și precipitații periodice. Însă trăgând linie, aerul pitoresc al regiunii și variațiile nu foarte mari de temperatură fac ca un sejul în această stațiune să fie deosebit de plăcut.
În stațiunea Biborțeni există azi facilități de cazare și tratament unde vizitatorilor li se pun la dispoziție băi și buvete cu ape minerale calde ori reci dar și un spațiu liniștit și deosebit de plăcut. Astfel, sesiunile de tratament în stațiune sunt recomandate în special persoanelor cu probleme articulare, celor în vârstă dar și acelora care se refac după perioade lungi de stres și presiune psihică. În afara acestor afecțiuni apele din izvoarele minerale ce se găsesc în stațiunea Biborțeni au fost deja recunoscute pentru efectele lor extraordinare in afectiunile gastrice, digestive, duodenare, în diabet, în problemele biliare și în cele endocrine și cardiovasculare.
Aflându-se la doar 45 de km de Sfântu Gheorghe și fiind situată la o altitudine mai mică de 500 de metri, Stațiunea Biborțeni este unul dintre cele mai accesibile locuri pentru o vacanță care să îmbine tratamentele balneare cu liniștea și relaxarea uneia dintre cele mai frumoase zone din Ardeal.