Formele de relief din regiunea Danxia sunt celebre în toată lumea datorită frumuseții și spectaculozității lor. Această regiune din sud-estul Chinei a devenit în ziua de azi una dintre cele mai mari atracții turistice ale țării. Dar înainte de a intra în mai multe detalii legate de Danxia, poate ar trebui să spunem că recent am inclus această zonă în top 7 Cele mai spectaculoase locuri din lume și cu siguranță ne veți da dreptatye dacă veți privi pozele de mai jos.

Turismul este o adevărată industrie în Danxia
Turismul este o adevărată industrie în Danxia | Foto: laboiteverte

Primele studii legate de regiunea Danxia și relieful de aici au fost realizate de geologi chinezi care au încercat să afle mai multe despre cum au apărut aceste ciudate formațiuni. Iar povestea rezultată în urma acestor studii a fost una de-a dreptul fascinantă.
Totul a început cu mai bine de 80 de milioane de ani în urmă, atunci când locurile pe care le putem vedea azi în Danxia erau cu totul altfel. De altfel, se pare că în acele vremuri, bună parte din această regiune era sub apă, motiv pentru care straturi peste straturi de conglomerate diferit colorate s-au depus, intersectându-se adesea cu zone pline de calcar roșu.

Roșu, o culoare ce predomină aici
Roșu, o culoare ce predomină aici | Foto: best-posts.com

Danxia de la accident geologic la monument al naturii

15 milioane de ani mai târziu, într-o cu totul altă eră, când deja depozitele de sedimente erau bine consolidate în sol, mai multe mișcări tectonice au provocat o schimbare majoră. Valea Danxia a fost zguduită din temelii și mai multe falii au fracturat depozitele de sedimente, expunând straturile diferit colorate adunate aici. Unele părți ale zonei s-au înălțat foarte mult în timp ce altele au coborât, schimbând complet topografia regiunii. Iar din acel moment, natura și-a început opera de sculptură, folosind eroziunea vântului și a apei ca pe un adevărat instrument de finețe ce a eliminat puțin câte puțin surplusul de material.

Filtre diferite și efecte diferite dar Danxia arată la fel de frumos
Filtre diferite și efecte diferite dar Danxia arată la fel de frumos | Foto: 1zoom.net

Formele de relief din Danxia sunt caracterizate de coline roșiatice spectaculoase și numeroase alte forme de relief variat colorate ce s-au format, după cum spuneam, ca urmare a eroziunii. În plus, pe lista de monumente naturale din zonă se mai află turnuri, stâlpi, ravene, mici văi și cascade ce completează un peisaj aspru dar deosebit de frumos încadrat de păduri mereu verzi și plin de specii de plante și animale deosebite dintre care nu mai puțin de 400 sunt considerate rare sau pe cale de dispariție.

Doar una din multele forme de relief neobișnuite
Doar una din multele forme de relief neobișnuite | Foto> mytravelphotos

Interesant este că în China, oricât de mare ar fi ea, asemenea locuri cu pronunțat potențial turistic, nu sunt ignorate, ci dimpotrivă ajung să fie exploatate la maxim. Astfel, într-un efort de a atrage cât mai mulți vizitatori, autoritățile chineze au ales șase forme de relief din Danxia și le-au propus spre a fi incluse pe lista Natural World Heritage. Acestea, deși aflate în provincii diferite, sunt relativ apropiate una de alta și evidențiază foarte bine cum s-a format și cum a evoluat relieful din Danxia.