Fiind una din primele arii protejate de la noi din țară, Parcul Național Retezat a fost creat în 1935, pe un fost domeniu de vânătoare al Casei Regale, la inițiativa a doi oameni de știință români: Emil Racoviță și Alexandru Borza. Datorită celor doi, Retezatul, cea mai complexă parte a Carpaților de pe teritoriul României a beneficiat de protecție și conservare alături de toate speciile de floră și faună de aici.

Parcul Național Retezat lac glaciar
Parcul Național Retezat lac glaciar

Parcul Național Retezat beneficiază de un tratament diferit față de orice altă arie montană din acea zonă. În perimetrul său nu sunt permise defrișările și nici vânătoarea iar turiștii veniți aici au obligația de a proteja natura.

Pe cuprinsul a mai bine de 20.000 de hectare se dezvoltă circa 1.000 de tipuri diferite de plante iar dintre acestea nu mai puțin de 100 sunt endemice, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi găsite nicăieri altundeva în lume.

De la începutul secolului al XVIII-lea atunci când primii botaniști au început să își manifeste interesul pentru teritoriul a ceea ce este acum Parcul Național Retezat, s-a constatat că această zonă se bucură de o floră foarte diversificată. Însă cu timpul cercetările au determinat că nu mai puțin de o treime din totalul tipurilor de plante ce cresc în România se găsesc aici.

Parcul Național Retezat, frumusețea naturii
Parcul Național Retezat, frumusețea naturii

Mai puțin știut este însă că în Parcul Național Retezat se găsește și cel mai mare lac glaciar din România dar și cel mai adânc (Lacul Bucura). Dovadă a vechimii acestor culmi pe care sunt încă imprimate urmele a două dintre cele mai mari epoci de gheață.

Deși este foarte popular în rândul turiștilor, atât cei din țară cât și cei din străinătate sosind aici pentru a se bucura de peisajul superb, administrația din Parcul Național Retezat a respins în repetate rânduri orice idee de telecabină sau telescaun. În acest fel s-a dorit păstrarea cadrului 100% natural fără nici un fel de interferențe moderne.

Parcul Național Retezat o oază pentru natură

Dacă în zone precum Brașovul auzim tot mai des de urși coborâți în căutare de mâncare prin oraș, în Parcul Național Retezat există condiții ideale pentru existența acestora ca și pentru peste 50 de alte specii de animale dintre care 22 sunt protejate prin lege.

Parcul Național Retezat, peisaj montan
Parcul Național Retezat, peisaj montan

Aici pot fi întâlnite caprele negre, diverse specii de cerbi dar și pisici sălbatice sau marmote, cele din urmă fiind aduse aici tocmai din Alpii Austrieci adaptându-se de minune. Iar lupii și râșii, catalogați drept carnivore mari și protejați prin lege, au prosperat în acest areal protejat.

Parcul Național Retezat cuprinde două zone de protecție foarte bine delimitate. În prima este interzis complet accesul pentru pășunat, vânătoare ori pescuit iar în cealaltă aceste activități sunt extrem de limitate doar pentru cei ce primesc permise speciale și doar în anumite perioade ale anului.

Parcul Național Retezat, printre conifere
Parcul Național Retezat, printre conifere

Deci dacă vreți să petreceți o vacanță de neuitat la munte în mijlocul naturii, atunci Parcul Național Retezat este soluția ideala. Aici, mai mult ca oriunde altundeva aveți ocazia să descoperiți o altfel de Românie, frumoasă, liniștită și plină de farmec.