Portugalia, o vacanță de neuitat

Portugalia, o vacanță de neuitat

Umbrele Colorate
Umbrele Colorate

Portugalia a fost în trecut una dintre cele mai mari puteri navale ale lumii. Cu cinci secole în urmă, puține erau imperiile ce puteau sta în fața puterii portughezilor și chiar dacă azi lucrurile s-au mai schimbat, Portugalia a rămas o mare putere, de această dată una turistică. Pentru că aici se găsesc unele dintre cele mai bune plaje ale Europei și numeroase alte atracții ce au transformat acest pământ prins între Spania și Atlantic într-una dintre cele mai vânate destinații turistice.

Plajele sunt absolut minunate in Portugalia
Plajele sunt absolut minunate in Portugalia

Teritoriul portughez include o zonă a peninsulei Iberice și două arhipelaguri din Oceanul Atlantic: Madeira și Azore. Pe continent, zona nordică a țării are caracter montan cu mai multe platouri și văi de râuri asta în timp ce în Sud terenul este plat, predominant de câmpie. Iar cât privește arhipelagurile Madeira și Azore, acestea se găsesc la ceva distanță de țară, spre partea centrală a Atlanticului.

Azenhas do Mar, Portugalia
Azenhas do Mar, Portugalia

Lucruri și locuri de văzut în Portugalia

Mănăstirea Alcobaça

Cu un nume greu de pronunțat și o locație relativ ușor accesibilă, mănăstirea Alcobaça se află în districtul Leiria. Ce este însă foarte interesant la acest edificiu e vechimea și mărimea sa. Ridicată în 1252 pentru a sărbători înfrângerea maurilor într-una din multele bătălii majore purtate aici, ea rămâne până în ziua de azi cea mai mare biserică din Portugalia. Aici, sub acoperișul în stil gotic, au fost îngropați mai mulți regi și regine ba chiar și amanta unuia dintre regii Portugalie, o chestie care nu se întâlnește prea des.

Manastirea Alcobaca din Portugalia
Manastirea Alcobaca din Portugalia

Sintra, satul regilor

Sintra este un mic sat situat nu foarte departe de Lisabona care poate reprezenta o soluție excelentă pentru o excursie de o zi. Arhitectura sa romantică i-a adus numeroase laude și priviri admirative de-a lungul timpului însă asta nu e de mirare. Până în secolul XIX, Sintra a fost o destinație favorită a aristocrației din Portugalia care a construit aici castele și case de vacanță extraordinare ce mai există și azi. Tocmai de aceea, astăzi, Sintra este inclusă pe lista UNESCO World Heritage datorită importanței sale deosebite în istoria și cultura portugheză.

Palacia de Pena din Sintra, Portugalia
Palacia de Pena din Sintra, Portugalia

Converto do Carmo

Portugalia este locul unde veți vedea unele dintre cele mai frumoase și mai misterioase locuri din Europa, căci această țară a fost profund marcată de istoria Evului Mediu. Dar puține obiective turistice vor putea concura cu Converto do Carmo, o mănăstire, azi în ruină, care a fost transformată în muzeu.
În spatele acestui edificiu odată măreț se ascunde o poveste cel puțin la fel de interesantă. În anii 1300, în timpul bătăliei de la Aljubarrota, Ivares Pereira i-a promis Domnului că dacă portughezii vor câștiga lupta, el va construi o mănăstire. Și cum Dumnezeu l-a ajutat să câștige, el s-a ținut de cuvânt și în 1393 a început ridicarea Converto do Carmo.
Ridicată în cel mai pur stil gotic, fosta mănăstire a fost transformată într-un minunat muzeu ce profită de arhitectura sa deosebită pentru a spune povestea locurilor iar dacă ajungeți în zonă este păcat să o ratați.

Converto do Carmo Portugalia
Converto do Carmo Portugalia

 Capela Oaselor

În districtul Evora există un loc în egală măsură interesant și…înfiorător. Unii spun că este bântuit iar alții se sperie când văd toate craniile de aici. Dar nu e nimic îngrozitor, este doar Capela Oaselor din Biserica Sf. Francisc, un loc care a devenit faimos în toată lumea pentru că toate grinzile și toți stâlpii ei sunt acoperiți cu cranii sau alte oseminte umane. La o estimare sumară, se presupune că aici ar fi rămășițele a vreo 500 de oameni. Oficial, ar fi vorba de victime ale ciumei sau de soldați morți pe câmpul de luptă, însă unele voci sugerează că multi oase ar fi fost furate din cimitirele din apropiere. Iar cât privește originile ei, capela se știe că a fost ridicată de un călugăr franciscan care a dorit să ilustreze natura trecătoare a vieții…noi credem că a reușit mai degrabă să înspăimânte multă lume dar oricum Capela Oaselor este un loc ce se merită vizitat.

Capela oaselor, Portugalia
Capela oaselor, Portugalia

 Se de Lisboa

Revenind în capitala portugheză, este momentul să vizităm Se de Lisboa, principala catedrală a orașului ce apare mai degrabă ca o combinație între o fortificație și o biserică. Biserica are o arhitectură complexă ce conține atât elementele romane originale cât și alte adiții gotice și neoclasice realizate mult mai târziu. Totuși, un amplu proces de restaurare ce a început în secolul XX a încercat să readucă la Se de Lisboa aerul arhitecturii romanice de odinioară folosind cele câteva planuri vechi existente.

Se de Lisboa
Se de Lisboa

Tot în Lisabona se află și Castelo de Sao Jorge, locul de unde puteți face cele mai bune fotografii cu tot orașul. Castelul este plin de ruine vechi și pline de istorie iar mai nou aici s-a deschis și un restaurante. Castelo de Sao Jorge este un punct de interes pentru oricine ajunge în Portugalia deoarece  fortificația se află pe un deal în mijlocul Lisabonei iar locul a fost un punct strategic vreme de sute și mii de ani, încă de pe vremea romanilor. Iar ca o curiozitate, să nu vă surprindă dacă vedeți păuni umblând liberi prin curtea împrejmuită a castelului…sunt de-ai casei.

Castelo da Pena in Sintra, Portugal
Castelo da Pena in Sintra, Portugal

Plajele

Dar vă spuneam încă de la începutul acestui ghid turistic că Portugalia este foarte apreciată pentru ieșirea sa la ocean, cu zone de coastă incredibil de frumoase. Aici vin în fiecare an milioane de turiști, care se îndreaptă în special spre zona Sudică a litoralului unde apa tinde să fie mai calmă și mai caldă. Există plaje potrivite chiar și pentru surf pe partea Vestică a peninsulei pe lângă Lisabona iar activitățile nu se opresc aici. Turiștii au la dispoziție kite-surfing, ore de aerobic, baruri deschise toată ziua și alte multe atracții pe care trebuie să ajungeți acolo pentru a le descoperi.

Plaja Tres Irmaos din Portugalia
Plaja Tres Irmaos din Portugalia

Este biner de remarcat că Portugalia reprezintă una dintre cele mai prietenoase destinații turistice. Drumurile principale  sunt foarte bune iar toate stațiunile dispun de opțiuni de cazare ce se vor potrivi pentru aproape orice buzunar. Ceea ce înseamnă că nu vă va rămâne decât să vă bucurați de vremea bună și de atracțiile turistice care se găsesc din plin în Portugalia.

Agueda si acoperisul din umbrele
Agueda si acoperisul din umbrele
Amestesc de nou si vechi in Portugalia
Amestesc de nou si vechi in Portugalia