Cascada Cailor, loc de legendă

Cascada Cailor, loc de legendă

Nimic nu se compara cu frumusetea Cascadei Cailor
Nimic nu se compara cu frumusetea Cascadei Cailor

Cascada Cailor este un motiv excelent să ne cerem scuze cititorilor noștri căci pe nedrept nu am inclus-o și pe ea în topul celor mai frumoase cascade din România. Dar totuși, chiar și cu o oarecare întârziere venim azi să vă prezentăm această spectaculoasă cădere de apă din Munții Rodnei. Și nu este doar apa ce se prelinge la vale de-a lungul muntelui ci și sursa ei, un circ glaciar care adună bună parte din zăpada topită și din ploile ce cad aici, doar pentru a le da mai departe pământului în această superbă formă care este Cascada Cailor.

Cascada Cailor
Cascada Cailor

Legenda de la Cascada Cailor

Există o poveste legată de această cădere de apă, care, în bună măsură ar putea fi adevărată. Astfel, se zice că Muntele Piatra Rea a fost mereu un loc de pășunat apreciat de crescătorii de cai și de aceea, în fiecare an numeroase herghelii erau aduse aici de peste tot din zonă. Însă cu timpul, urșii au descoperit în cai o excelentă sursă de hrană. Doar că pășunea era întinsă iar urșii nu sunt animale prea rapide. Însă ceea ce pierd în viteză câștigă din plin în istețime. Prin urmare, din când în când, câte un Moș Martin care flămânzea ieșea la vânătoare. Și cum altă opțiune de a-i opri în loc nu era, ursul prindea caii în dreptul cascadei, la loc închis iar săracele animale nu aveau de ales decât fie să sară sau să se lase prinse.

Cascada Cailor, maiestuoasa cadere de apa
Cascada Cailor, maiestuoasa cadere de apa

Pentru a înțelege mai bine ceea ce vă spuneam mai devreme, poate e bine de subliniat că circurile sau căldările glaciare sunt niște depresiuni de formă circulară care se găsesc în zonele montane înalte. Ele se formează prin eroziuni îndelungate sau prin acțiunea fizică a ghețarilor. În general, fiecare circ glaciar are o deschidere în aval pe unde se prelinge sau curge apa acumulată în căldare.

În cazul nostru, Cascada Cailor este alimentată de un circ glaciar ce se scurge peste Podul Cailor, un abrupt calcaros ce se desfășoară în mai multe trepte, dând naștere la ceea ce este azi cea mai mare cascadă din România. Înălțimea totală a căderii de apă este de 90 de metri iar altitudinea la care aceasta se găsește este de 1300 de metri. Însă, surprinzător, accesul la ea nu este foarte dificil.

Cascada Cailor invaluita in ceata
Cascada Cailor invaluita in ceata

Pentru a ajunge la Cascada Cailor aveți inevitabil nevoie să poposiți în stațiunea Borșa. De aici veți avea de ales fie să vă îndreptați pe jos spre cascadă folosind una din potecile bine amenajate, fie să folosiți telescaunul și să urcați până aproape de căderea de apă. Totuși, a doua variantă deși este mult mai ușoară are inconvenientul că instalația nu se pornește dacă nu există un grup de măcar 15 persoane dornice să urce. În plus, cursele cu telescaunul se realizează până în jurul orei 17.00 deci este bine să vizitați Cascada Cailor pe lumina. În caz contrar, coborârea pe poteci de munte noaptea se poate dovedi o aventură.

Indiferent de varianta pe care o veți alege, nu vă veți regreta timpul pierdut căci Cascada Cailor arată absolut superb și va fi una dintre cele mai frumoase amintiri de vacanță.

Telescaunul din Borsa
Telescaunul din Borsa
Sa fie oare adevarata legenda de la Cascada Cailor
Sa fie oare adevarata legenda de la Cascada Cailor?