Sarmisegetuza Regia este fosta capitală a Daciei înainte ca țara să fi ajuns sub ocupație romană. Chiar și azi, istoricii consideră că Sarmisegetuza a fost cea mai mare fortificație realizată de daco-geți vreodată pe teritoriul țării noastre. Însă imaginea fortificației nu este pe de-a întregul cunoscută și documentată dar ceea ce a supraviețuit până în ziua de azi este în egală măsură impresionant și o mărturie vie a spiritului daco-get. Un sit unic ce a intrat deja pe lista World Heritage a UNESCO dar care – culmea – nu este foarte cunoscut printre români.

Sanctuarele de andezit, locuri sfinte ale dacilor
Sanctuarele de andezit, locuri sfinte ale dacilor

Despre Sarmisegetuza Regia se învață la orele de istorie din școală însă doar tangențial, cu referire la activitatea dacă de pe teritoriul țării noastre. Însă dacă ar fi să ne întrebăm unde era ea sau ce știm despre această capitală a Daciei, lista ar fi foarte scurtă. Însă cetatea așezată chiar lângă satul Grădiștea Muncelului ascunde o istorie impresionantă cu povești pline de demnitate, tradiție și independență.

Imagine din situl Sarmisegetuza Regia
Imagine din situl Sarmisegetuza Regia

Să descoperim Sarmisegetuza Regia

Numele cetății se traduce ca ”Cea Regească” și ruinele ei sunt așezate în inima județului Hunedoara, în perimetrul satului Grădiștea Muncelului. Poziția ei era una strategică, aflându-se pe o culme, la mai mult de 1000 de metri înălțime oferindu nu numai o bună protecție fortificației dar și posibilitatea de a vedea din timp orice posibil atac.

Secțiune de drum pavat de la Sarmisegetuza Regia; nu e rau pentru un drum vechi de doua mii de ani
Secțiune de drum pavat de la Sarmisegetuza Regia; nu e rau pentru un drum vechi de doua mii de ani

Inițial Sarmisegetuza Regia era construită din blocuri de piatră pe mai multe terase, iar zidul ce înconjura cetatea avea și 5 metri în lățime pe alocuri. Din păcate, în timpul ocupației romane, cel mai probabil pentru a evita răscoale sau alte acțiuni potrivnice, romanii au distrus bună parte din fortificație.

Odinioara aici era capitala Daciei
Odinioara aici era capitala Daciei

 În mod paradoxal, se cunoaște faptul că cea mai înfloritoare perioadă a dacilor a fost cea de sub domnia lui Decebal, dar în același timp, se mai știe și că aceasta fost ultimul rege dac, înfrânt fiind de trupele lui Traian, împăratul romanilor. Acesta din urmă nu a cruțat capitala geto-dacă, demolând-o și construind o altă garnizoană la nici 50 de km depărtare. Aceasta era Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmisegetuza, loc ce a fost ales de Hadrian, urmașul la tron a lui Traian, pentru a deveni capitală a nou cuceritei Dacii.

Panou de prezentare
Panou de prezentare

Dar chiar dacă Sarmisegetuza Regia a fost aproape complet pusă la pământ, cercetările arheologice au scos la iveală lucruri foarte interesante. Rămășițe de  țevi ceramice au ajutat la demonstrarea faptului că romanii nu au fost singura națiune care a evoluat tehnologic de-a lungul timpului. Drumurile pavate descoperite aici și sistemul de alimentare cu apă ce deservea casele clasei superioare dacice evidențiază faptul că și dacii, asemenea romanilor, erau evoluați și stăpâneau cunoștințe tehnice avansate.

Foarte interesante sunt și artefactele identificate aici. În general obiecte mici, cele mai multe sunt acum expuse în Muzeul de Istorie al României, inclusiv un vas cu inscripția în latină DECEBALVS PER SCORILO și mai multe monede de aur cu eficia regelui dac Koson (Coson).

Nu doar romanii aveau sisteme de scurgere a apei
Nu doar romanii aveau sisteme de scurgere a apei

Pentru a ajunge la Sarmisegetuza Regia, trebuie să ajungeți cu trenul sau mașina până în municipiul Orăștie iar de acolo să vă îndreptați spre satul Costești. Acesta va fi baza pentru a merge mai departe în explorarea cetăților dacice căci de aici mai puteți ajunge și la Costești ori Blidaru, alte puncte de referință în sistemul de fortificații de apărare ale lui Decebal. Dar dacă până la ultimile două aveți maxim 1 km de mers, Sarmisegetuza Regia se află la circa 20 de km, ceea ce înseamnă că fie veniți cu mașina, fie trebuie să căutați transport în zonă.

Revenim la final tot la drumul pavat, din pacate dacii nu au lasat instructiuni si pentru constructorii moderni
Revenim la final tot la drumul pavat, din pacate dacii nu au lasat instructiuni si pentru constructorii moderni