Arcul de Triumf din Capitală

Arcul de Triumf din Capitală

Arcul de Triumf, neschimbat de trecerea timpului
Arcul de Triumf, neschimbat de trecerea timpului

Arcul de Triumf din Capitală este unul dintre acele monumente pe lângă care trecem în fiecare zi fără să știm exact despre ce este vorba, ce semnifică sau când a fost construit. Însă stilul, grandoarea și locul în care este el amplasat arată mai mult ca orice altceva că Arcul de Triumf s-a născut într-o vreme în care patriotismul și dorința de unitate a Românilor erau mai mari și mai puternice ca oricând. O vreme în care a te numi român în Europa era o mare onoare.

Arcul de Triumf si medalioanele celor doua fete regale
Arcul de Triumf si medalioanele celor doua fete regale

Arcul de Triumf în istorie

Inițial monumentul a fost ridicat din lemn și stucatură în anul 1922 dar un deceniu și ceva mai târziu a fost renovat iar între 1935 și 1936 a fost reconstruit din piatră, iar în ambele momente, proiectul a fost realizat de arhitectul Petre Antonescu. Dar de ce o soluție atât de ciudată? Pentru că în 1922, Arcul de Triumf din Capitală a fost ridicat pentru a celebra ridicarea în rang a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, soția sa. Ori timpul necesar pentru ridicarea unei construcții solide ar fi fost mult mai mare. Prin urmare, scheletul monumentului a fost realizat din beton armat iar exteriorul a fost finisat cu stucaturi adică ornamente lucrate în ipsos cu clei de oase, un amestec nu foarte rezistent în fața intemperiilor.

Însă Arcul de Triumf, gândit să existe doar pentru o scurtă perioadă în forma sa inițială, a îndurat vreme de mai bine de 10 ani intemperiile, degradându-se treptat până când tot mai mulți oficiali au început să discute demolarea lui. Dar monumentul era asociat cu încoronarea primilor regi ai României, un asemenea simbol nu poate fi pur și simplu pus la pământ, așa că s-a decis reconstruirea sa din materiale potrivite menirii sale.

Locuri si lupte
Locuri si lupte

În acele vremuri, cel puțin o parte din finanțările pentru monumentele naționale se realiza prin colectă publică. Și astfel, proiectul realizat pentru Arcul de Triumf din Capitală a strâns mai mult de șapte milioane de lei. A fost suficient pentru ca pe scheletul inițial de beton să se realizeze varianta de arc pe care o vedem și azi, îmbrăcată în marmură de Rușchița, cu detalii de bronz și piatră.

Inaugurarea oficială a monumentului a avut loc pe 1 decembrie 1936, la 18 ani de la Marea Unire. A fost un moment emoționant la care au participat trei generații ale Casei Regale Române cu Regina Maria, Regele Carol al II-lea și Prințul Moștenitor Mihai, viitorul rege de mai târziu. Iar pe fațada sudică, două medalioane de bronz prezentau chipurile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria. Asta în timp ce pe partea nordică a arcului se află două sculpturi în relief: Credință și Bărbăție, opere ale artistului C. Baraschi.

Regele Ferdinand
Regele Ferdinand

Cum era de așteptat, în anii comunismului, chipurile celor doi regi au fost înlăturate iar în locul lor au fost puse două flori de bronz. Totuși, grație unor oameni ce au apreciat istoria la justa ei valoare, medalioanele nu au fost topite și după Revoluția din 1989 ele și-au regăsit locul sub frizele realizate de Baraschi și Constantinescu, ce descriu câte o mare victorie românească.

Arcul de Triumf din Capitală este o construcție unică, așezată pe Șoseaua Kiselef, una dintre cele mai tranzitate rute din București. Fiind un monument în aer liber, el poate fi admirat oricând însă cu anumite ocazii, el primește și vizitatori. Astfel de Ziua Armatei, de Zilele Bucureștiului sau de Ziua Aviatorilor, porțile i se deschid larg și în interior se pot admira exponate unice ce descriu istoria arcului, imagini din Marele Război sau detalii despre Marea Unire.

Arcul de Triumf noaptea
Arcul de Triumf noaptea