Lumea gheţii este cu adevărat fascinantă, iar acest lucru este evidenţiat prin existenţa Gheţarului Mendenhall, o zonă care se află în partea de sud-est a Statelor Unite ale Americii, în Alaska. Această zonă splendidă a fost descoperită la începutul secolului al XIX-ea şi începând cu anul 1950 experţii monitorizează permanent temperaturile şi nivelul gheţii. Temperaturile sunt într-o continuă creştere, iar specialiştii afirmă că acest paradis îngheţat ar putea dispărea dacă Mendenhall nu va fi protejat prin aparaturi moderne care să asigure nivelul optimp de gheaţă.

Gheaţa acoperă întreg ţinutul
Gheaţa acoperă întreg ţinutul / Foto : en.wikipedia.org

Astăzi, Gheţarul Mendenhall poate fi vizitat şi poate fi admirat în toată splendoarea sa, mai ales că zona include numeroase structuri de o frumuseţe unică. Mendenhall nu este un gheţar în sensul propriu al cuvântului, ci poate fi catalogat, mai degrabă, ca fiind un ansamblu deosebit ce include şi un lac permanent îngheţat. Lacul a început să se formeze începând cu anul 1931, iar de atunci şi până astăzi se află într-o continuă extindere. Lacul are un ecosistem unic, fiind locul perfect pentru cei ce practică pescuitul sportiv. Somonul şi păstrăvul se regăsesc din belşug în apele îngheţate ale lacului. În ultimii ani, buturugi, rădăcini şi bucăţi de scoarţă de copac se zăresc pe fundul apelor, fapt care confirmă ipoteza că Lacul Mendenhall a fost cândva neîngheţat.

Peşterile de gheaţă, structuri deosebite, dar periculoase
Peşterile de gheaţă, structuri deosebite, dar periculoase / Foto: www.ktoo.org

Ansamblul natural Mendenhall poate fi vizitat în orice perioadă a anului, dar Alasaka nu este un teritoriu aflat la îndemâna oricui. Turişii care iubesc expediţiile în natură trebuie să bifeze neaparat Mendenhall în itinerariul lor. În regiune există şi un centru pentru vizitatori, locul unde o echipă specializată îţi stă tot timpul la dispoziţie. Statisticile arată că anul trecut peste 500 000 de vizitatori au călcat pragul centrului. Aici poţi opta pentru un ghid turistic, persoană care cunoaşte foarte bine zona şi care îţi va oferi detalii surprinzătoare legate de parcusul în timp a Gheţarului Mendenhall.

Peşterile de gheaţă sunt motivul pentru care unii turişti vizitează Mendenhall
Peşterile de gheaţă sunt motivul pentru care unii turişti vizitează Mendenhall / Foto: www.dailymail.co.uk

Poate cele mai frumoase structuri din Mendenhall sunt peşterile de gheaţă, adevărate capodopere pe care doar natura le-a putut crea. Accesul în peşteră este permis doar în timpul sezonului rece, asta pentru că vara gheaţa devine tot mai subţire şi se poate prăbuşi peste turişti în orice moment. Spectaculoasa nuanţă de albastru din interiorul peşterii a stârnit interesul multor turişti, deşi traseul spre Mendenhall este costisitor şi anevoios. Pentru a ajunge la peşteri trebuie să apelezi la personalul specializat din zonă, asta pentru că nu există piste care să te conducă spre aceste structuri deosebite.

Vizitatorii rămân uimiţi de bizarele forme ale gheţii
Vizitatorii rămân uimiţi de bizarele forme ale gheţii / Foto: www.ciclodiferente.com

Şi, dacă vrei să petreci mai mult timp pe tărâmul gheţii, poţi opta pentru plimbări pe traseele turistice din jur, zone bine amenajate şi catalogate după gradul de dificultate. Mendenhall este un teritoriu femecător, locul ideal pentru toţi iubitorii gheţii.