Una dintre cele mai renumite zone de litoral din lume, Coasta de Azur a primit acest nume de la scriitorul Stephen Liegeard într-una din cărţile sale, “La Côte d’Azur”. Liegeard s-a născut în “Cote d’Or” iar mai târziu a schimbat acest nume în “Cote d’Azur” referindu-se, desigur, la albastrul de smarald al Mării Mediterane. Regiunea cuprinde teritorii din foste provincii franceze precum Provence, Nisa, sudul provinciei Dauphiné şi Papal Avignon, iar la est se continuă cu Riviera Italiană.

Nisa

Nisa – „capitala Coastei de Azur”

Nisa se află în sud-estul Franţei pe coasta Mării Mediterane, are 360.000 de mii de locuitori şi este cel mai mare oraş din această regiune, al cincilea ca mărime din Franţa. De-alungul timpului şi-a câştigat renumele de important centru turistic, capitala Coastei de Azur şi staţiune balneară de lux.

Ce poţi vedea la Nisa

Nisa este un oraş pe care nu ai cum să îl descoperi într-o zi. În oraşul vechi se află Lascaris, un palat-muzeu ce datează din secolul XVIII, un fel de Bazilica Notre Dame şi unul dintre cele mai importante atracţii din capitala Rivierei Franceze. Tot la Nisa mai poţi vedea Catedrala Saint Reparat din sec. XVII, ruinele oraşului roman Cimenelum cu amfiteatrul roman datând din sec. I-II, Mănăstirea Franciscană din Cimiez datând din sec. XIII-XVII, grădina botanică Phoenix unde se află cea mai mare seră din Europa, Muzeul Matisse, Muzeul de Arte din Palatul Koțebu, Teatrul de operă din sec. XIX sau Catedrala ortodoxă rusă din sec.XIX.

Riviera Franceză

Shopping în Riviera Franceză

Riviera Franceza este un fel de capitală a shopping-ului, aşa că dacă îţi place să mergi la cumpărături, cu siguranţă nu te vei plictisi aici. Oferta este mai mult decât variată: de la magazinele de unde poţi achiziţiona diverse suveniruri pentru cei dragi şi până la magazinele de lux de unde poţi lua haine confecţionate de designeri celebri, parfumuri scumpe, bijuterii atent lucrate, antichităţi sau tablouri pictate de nume sonore.

Palais du Prince

Ce mai poţi vizita

Palais du Prince, reşedința oficială a prinţului de Monaco,  a fost construit în 1191. Se povesteşte că în luna ianuarie a anului 1297 François Grimaldi, deghizat în călugăr, a bătut la porţile castelului cerând adăpost. Pentru că nu a fost primit, François l-a omorât pe gardian şi a pus apoi stăpânire pe castel. Mărturie stau statuia lui François Grimaldi şi emblema Casei Grimaldi, unde François apare îmbrăcat în veştminte bisericeşti şi ţine o sabie în mână. Din acel moment, castelul a rămas în posesia familiei Grimaldi.

Cours Miabeau este unul dintre cele mai frumoase şi populare locuri din oraş. Aici se află Les Deux Garçons, o cafenea renumită frecventată de-alungul timpului de nume cunoscute precum Émile Zola sau Albert Camus. Bulevardul are de-o parte şi de alta trotuare largi unde sunt plantate câte două rânduri de copaci.

Château d'If

Construit între anii 1524 – 1531 din ordinul regelui Francisc I, Château d’If a fost descris de Alexandre Dumas în „The Count of Monte Cristo” ca fiind închisoarea unde eroul său, Edmond Dantes, a fost încarcerat până când a reuşit să evadeze. Castelul a câştigat o reputaţie teribilă pentru că mulţi oponenţi ai regelui au fost închisi şi au murit aici.

Cannes

Situat la 54 de km de Monte Carlo şi la aproximativ 50 km vest de Nisa, pe malul Mării Mediterane, Cannes este una dintre cele mai renumite staţiuni de pe Coasta de Azur. Aici se desfăşoară în fiecare an, începând cu 1946, „Festivalul Internaţional de Film de la Cannes”.