Există locuri în lume unde frumuseţea naturii este dincolo de cuvinte, un fel de paradis terestru ce aşteaptă să-l descoperi. Departe de civilizaţie şi schimbările moderne care au transformat mii de oraşe în închisori de oţel şi beton, în aceste ţinuturi trecutul se împleteşte cu prezentul, iar natura este un adevărat miracol.
Istros, Istru, Hister, Danaistru sau Danubius, Dunărea, acest „rege al râurilor europene” cum o numea Napoleon, izvorăşte din munţii Pădurea Neagră (Germania), este singurul fluviu european ce curge de la vest la est, una dintre cele mai întinse zone umede de pe glob şi poartă de-alungul a zece ţări şi patru capitale povestea unor civilizaţii milenare.
Delta Dunării este cea mai mare deltă din Europa şi are cea mai mare întindere de trestie din lume. Este mărginită la sud-vest de podişul Dobrogei, la nord formează graniţa cu Ucraina iar în est se varsă în Marea Neagră. Deşi acum Delta Dunării este parte din Dobrogea, în Antichitate şi în Evul Mediu aceasta se afla între Chilia Veche şi Murighiol pe vremea lui Strabon, şi între Periprava şi Lacul Dranov în epoca bizantină. Ca să ajungi în Deltă trebuie să treci prin Tulcea unde poţi face un popas pentru a vizita Moscheea Azizie şi cele câteva ruine romane ce stau mărturie ale imperiului otoman.
În luna mai Delta Dunării se transformă într-un adevărat colţ de Rai. Păsările migratoare revin atunci din ţările calde, florile formează un covor multicolor iar apa este acoperită de plante cu frunze plutitoare precum nufărul alb, nufărul galben, ciulinele de apă, cosorul sau limba apei.
Vegetaţia Deltei ocupă 78% din întreaga suprafaţă şi este specifică mlaştinilor. De altfel aici, în Delta Dunării, se află cea mai mare mlaştină din Europa. Lanurile de trestie şi bălţile adăpostesc un impresionant număr de păsări de baltă sau preerie: egrete, bâtlani, cintezoi, sfrâncioci, ciocănitoare, granguri aurii, pupeze sau pescăruşi. Pelicanul alb este vedeta acestor locuri putând fi admirate aproximativ 8 000 de exemplare, iar gâsca cu piept roşu este o adevărată atracţie pentru turiştii care vin în Deltă. Pe Lacul Roşca se află o impresionantă colonie de pelicani, în pădurile Letea şi Caraorman trăiesc vipera-de-stepă şi ţestoasa de uscat, iar între Babadag şi Măcin pot fi văzute păsările de pradă. În total, în Delta Dunării sunt peste 360 de specii de păsări, 45 de specii de peşte de apă dulce, 1689 de specii de floră şi 3448 de specii de faună.
Ajuns aici, în Deltă, descoperi că paradisul n-a dispărut cu totul, că în acest colţ de lume frumuseţea şi măreţia naturii au rămas intacte iar oamenii nu au uitat să valorifice resursele naturale. Pelerinajul prin cel mai tânăr pământ al bătrânului continent, cum a mai fost numită Delta, plimbarea cu barca pe lângă nuferii galbeni sub milioane de aripi în toate culorile ce zboară spre înaltul cerului, pescuitul într-o linişte aproape tulburătoare te deconectează total de la realitate.
Delta Dunării a fost inclusă în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei în cadrul Programului „Omul şi Biosfera” lansat de UNESCO în 1970, în 1990 a fost recunoscută ca zonă umedă de importanţă internaţională, iar în 1991 a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO.
Turiştii care aleg să vină în Deltă pot face turul locurilor însoţiţi de un ghid, pot încerca bird watching-ul, caiacul de tură, se pot aventura în excursii cu elicopterul şi se pot caza, în funcţie de buget, la pensiuni sau pe hotelul plutitor care le oferă o croazieră de neuitat.