Focurile Vii sunt cunoscute de multă vreme și se știe că există pe toate continentele, însă zonele în care acestea se manifestă sunt foarte rare. De fapt, pe teritoriul european există o singură țară unde se pot întâlni…ați ghicit, România. Ba mai mult, la noi în țară există două asemenea regiuni, una în Vrancea și alta în județul Buzău, în aria comunei lopătari.
Zona în care se manifestă Focurile Vii din comuna Lopătari s-a transformat într-un adevărat loc de pelerinaj pentru mulți turiști sau localnici, unii văzând în aceste vâlvătăi un mesaj divin. Așa că dacă ajungeți pe aici, să nu fiți surprinși de eventualii oameni îngenunchiați în…rugăciune. Cu toate astea, majoritatea vizitatorilor văd acest loc prin prisma sa materială, căci fenomenul este cât se poate de explicabil.
Ce sunt Focurile Vii?
În subteranul comunei există mai multe depozite de hidrocarburi, în special sub formă gazoasă. Spre deosebire de alte zone, aici gazele ies la suprafață și se aprind în urma frecării cu solul. Astfel ajung să se vadă flăcări ce se ridică, chiar și în bătaia vântului, la peste 20 de centimetri, în timp ce altele abia mocnesc la suprafață. Sub acțiunea ploii, flăcările se sting, însă acolo unde solul se îmbibă de apă se poate vedea cum noroiul format bolborosește în continuare, eliberând gazele.
Zona unde apar Focurile Vii este ciudată din multe puncte de vedere. Deși suprafața pe care se manifestă fenomenul nu este foarte mare, datorită emisiilor de gaze, aici nu supraviețuiește aproape nici o plantă. Singura ce nu pare să fie afectată este gărdurărița, o formă de viață vegetală albicioasă care, dintr-un motiv sau altul, prosperă în prezența gazelor.
Demn de remarcat este că în zonă mai există și două stațiuni balneoclimaterice foarte apreciate: Sărata Monteoru și Siriu Băi. Și astfel, puteți îmbina plăcutul cu utilul, mergând într-una din aceste două stațiuni și vizitând în același timp și Focurile Vii din comuna Lopătari, la doar 56 de km distanță de orașul Buzău.
Zona unde se găsesc Focurile Vii nu este foarte accesibilă. Cu toate că până la Lopătari șoseaua este asfaltată, după aceea se continuă cu un drum pietruit iar după vreo 7 km va trebui să treceți la mersul pe jos. După o traversare a râului Slănic, veți urca pe dealurile din apropiere și astfel veți avea acces la Focurile Vii. Aveți însă grijă la drum pentru că în cel mai pur stil românesc, marcajele sunt ca și inexistente.
Ca o curiozitate, Focurile Vii au fost de-a lungul timpului sursă de inspirație pentru tradiții și obiceiuri deosebite, atât la noi în țară cât și peste tot în lume unde au mai apărut. Astfel s-a născut și idee flăcării olimpice, purtată de fiecare dată pe o torță de-a lungul unui traseu ce trece prin mai multe țări spre destinația finală, locul unde are loc olimpiada. Rostul ei este să semnifice eternitatea. Un concept gândit pentru a sugera existența și rezistența păcii, știut fiind faptul că pe durata jocurilor olimpice, toate confruntările armate se opreau.