Pasul Tihuța este multe lucruri, dar ușor de traversat nu. De-a lungul deceniilor, principala cale de trecere între Moldova și Transilvania și-a câștigat renumele de cea mai dificilă trecătoare rutieră din munții Europei. Nu este tocmai un renume pe placul oricui, dar turiștii care se aventurează aici sunt răsplătiți cu peisaje de vis, numeroase atracții turistice și un aer curat cum doar la munte mai găsești.

Piatra Fântânele, Pasul Tihuța
Piatra Fântânele, Pasul Tihuța

Deși a mai fost numit și Pasul Bârgău, numele care s-a prins a fost Pasul Tihuța iar renumele și l-a căpătat pentru că vreme de secole a fost și încă este cea mai importantă cale de trecere din Moldova în Transilvania…și invers. Drumul urcă aici până la 1227 de metri, pasul fiind traversat de Drumul European E58 care face legătura între Depresiunea Dornelor și Depresiunea Colinară a Transilvaniei.

Atracții în Pasul Tihuța

Pasul Tihuța este poziționat în partea de Sud Est a Munților Bârgău, oferind o vedere superbă asupra Munților Rodnei, cu precădere vârfurile Ineu și Ineuț dar și asupra Munților Suhard și Călimani. După cum spuneam, aria este plină de atracții turistice iar faptul că se află la doar 37 de km de Vatra Dornei și la sub 50 de km de Bistrița, în cea mai mare parte a anului, aici se poate ajunge cu ușurință.

Nimic nu este mai frumos decat natura
Nimic nu este mai frumos decat natura

Lucrurile se schimbă însă pe timp de iarnă când aici temperaturile se duc serios în jos pe termometru, rivalizând adesea cu cele înregistrate în Harghita și Covasna, regiuni faimoase (printre altele) pentru valorile termice foarte mici din timpul iernii. Însă cei pasionați de munte nu văd în asta o problemă și în cei mai mulți ani, cabanele amplasate în zona Pasului Tihuța se umplu până la refuz, mai ales în perioada Revelionului.

Nu foarte departe de vârful ce delimitează altitudinea maximă în Pasul Tihuța se află satul stațiune Piatra Fântânele (1201 metri) o zonă ce pare prea puțin atinsă de mâna omului și care oferă mai multe trasee turistice deosebite. De aici se poate ajunge la Vârful Piatra Fântânele, în Munții Călimanului și în Munții Bârgău (pentru a enumera doar o parte din traseele bine semnalizate). Însă pentru adevărații pasionați de munte, există traseul spre Munții Rodnei, un drum de aproape 20 de ore ce le va pune probleme chiar și celor mai antrenați trekkeri.

În armonie cu natura
În armonie cu natura

Tot în localitatea Piatra Fântânele veți mai descoperi și o unitate de cazare mai puțin obișnuită: Hotel Castel Dracula, un soi de atracție turistică construită în jurul mitului cu vampiri și alte povești cu vârcolaci, spirite…înțelegeți despre ce vorbim. Însă este interesant prin faptul că (dacă ar fi să ne luăm după proprietarii lui) este singurul hotel de tip castel care există în România, având chiar și turn sau curte interioară.

Alte atracții din zonă mai includ Tinovul Poiana Stampei, un antic drum roman sau pârtiile de schi și săniuță de la Piatra Fântânele. Însă în Pasul Tihuța veți mai descoperi ceva foarte interesant. O cruce de peste 30 de metri, ridicată în curtea mănăstirii din sat, suficient de interesantă ca să aflăm la ca momentul ridicării ei, investiția s-a ridicat la circa 250.000 de euro!

Pasul Tihuța, în culori de toamnă
Pasul Tihuța, în culori de toamnă

Din orice parte ați dori să traversați munții, Pasul Tihuța va fi o alegere excelentă pentru a redescoperi natura și o mică parte pitorească din Bucovina.

Pasul Tihuța ascunde frumuseți nebănuite
Pasul Tihuța ascunde frumuseți nebănuite
Crucea de 30 de metri
Crucea de 30 de metri