Walt Disney World, un tărâm al fanteziei

Walt Disney World, un tărâm al fanteziei

Să înceapă magia
Să înceapă magia

Walt Disney World Resort este un complex deschis în 1971 în Florida și care conține mai multe parcuri de distracții plus un proiect deosebit de îndrăzneț: EPCOT.

Acest loc este rezultatul viselor unui singur om care a gândit această zonă din apropierea orașului Orlando ca pe un loc unde lumea să poată veni cu familia, să se distreze dar și să descopere un mod de viață diferit. A fost evident o abordare ușor diferită de alte parcuri marca Disneyland însă ceea ce a rezultat merită văzut.

Castelul Cenușăresei la Walt Disney World
Castelul Cenușăresei la Walt Disney World

Deși exista deja un Disneyland construit în Anaheim, California încă din 1955, Walt Disney nu era tocmai mulțumit de el. Creatorul imperiului ce îi poartă numele descoperise încă din primii ani de existență al parcului de distracții faptul că oportuniști există peste tot așa că în scurt timp numeroase mici afaceri ce nu aveau legătură cu compania sa, înfloriseră în jurul noii atracții turistice. De aceea, atunci când s-a pus problema ridicării unui al doilea resort, șeful a pus piciorul în prag.

Walt Disney World, proiectul unui visător

Orlando a fost ales pentru noul proiect chiar de Walt Disney după ce a vizitat locul și a remarcat rețeaua de drumuri bine pusă la punct, aeroportul de aici și toate celelalte condiții necesare pentru atragerea de turiști. Prin urmare, folosindu-se companii fantomă, terenul pentru viitorul Walt Disney World a fost cumpărat bucată cu bucată. Iar după ce aceste achiziții au fost realizate, compania și-a dezvăluit public planurile pentru acest loc. Ba mai mult, folosindu-se de influența pe care o avea în perioada respectivă, gigantul media a obținut de la conducerea statului Florida ca terenul cumpărat, aproximativ 11.000 de hectare, să fie transformat într-un nou district: Reedy Creek Improvement District.

Walt Disney și copilul său Mickey Mouse
Walt Disney și copilul său Mickey Mouse

Din păcate Walt a murit pe 15 decembrie 1966, înainte ca orice construcție să fi apucat să fie începută la noua locație. Însă lucrările fost demarate în următorul an și vreme de doi ani zona a fost amenanjată de la sol în sus, eliminându-se aspectul de mlaștină al regiunii, trasându-se drumuri și canalizări necesare pentru primele elemente ale enormului parc de distracții: The Magic Kingdom, The Polynesian Village și Fort Wilderness plus un hotel suficient de mare pentru a adăposti toți oaspeții așteptați aici. Walt Disney World începea să prindă contur.

Animal Kingdom la Walt Disney World

Walt Disney World a crescut mereu, îmbogățindu-se aproape an de an cu noi atracții, majoritatea inspirate din creațiile animate ale companiei sau din planurile originale ale fondatorului companiei. De foarte mare succes s-au bucurat Fort Wilderness Resort & Campground, Discovery Land sau Disney’s  Pleasure Island. Și în perioada mai recentă enormul complex s-a îmbogățit cu noi proiecte: Art of Animation Resort, Disney’s Hollywood Studios sau Animal Kingdom Villas.

Tumbleweed
Tumbleweed

EPCOT, un fel de a privi viitorul

De mare efect a fost însă Epcot, un proiect revoluționar pentru vremea sa, al doilea parc tematic construit la Walt Disney World și care și-a deschis porțile în anul 1982, întinzându-se pe o suprafață de 120 de hectare, adică mai mult decât dublul a ceea ce era până atunci Magic Kingdom. Și chiar de la început, creatorii lui au ținut să sublinieze că Epcot, adică prescurtarea de la Experimental Prototype Community of Tomorrow, este un loc dedicat realizărilor umanității, inovațiilor tehnologice și culturii internaționale, fiind adesea comparat cu o Expoziție Mondială permanentă.

Walt Disney a visat ca Epcot să fie un soi de comunitate a viitorului care să permită experimentarea și introducerea în uz a celor mai noi tehnologii ce pot îmbunătăți viața. Din păcate, după moartea sa, consiliul director al companiei a ajuns la concluzia că un oraș cu 20.000 de locuitori nu prea intră în obiectul său de activitate și prin urmare ideea a fost transformată.

Sfera Epcot
Pentru că planurile originale pentru Epcot erau oarecum confuze și conducerea Walt Disney World nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la modul de organizare al noului parc tematic, s-a încercat o abordare diferită, punându-se pe hârtie în paralel ideea originală și schema uneia din ultimele Expoziții Internaționale. Astfel, s-a putut realiza un proiect unitar din combinarea celor două. Și să nu credeți că a fost ușor. La mijloc era o investiție de circa un miliard de dolari.

Epcot este împărțit în două mari zone: World Showcase și Future World. Prima dintre ele este echivalentul unei expoziții internaționale cu 11 pavilioane diferite. Fiecare dintre acestea este dedicat unei țări anume: Canada, Marea Britanie, Franța, Japonia, SUA, Norvegia, Italia, Germania, China, Mexic și Maroc. Ultimele două au fost adăugate după finalizarea parcului și inaugurarea sa, însă chiar și așa, World Showcase este o arie impresionantă.
Pavilioanele reprezintă imagini grăitoare ale arhitecturii, peisajelor, magazinelor și restaurantelor din respectivele țări. Iar pentru cât mai multă autenticitate, fiecarew pavilion este populat doar de reprezentanți ai respectivei țări.

Epcot la lăsarea serii
Epcot la lăsarea serii

Future World, pe de altă parte, este chiar mai impresionant pentru că aici știința și tehnica prinde viață. Pavilioanele din cadrul Walt Disney World…mhmm, Future World, sunt în general sponsorizate de diverși giganți industriali (Exxon, General Electric, Nestle, HP, etc) și prezintă cele mai noi inovații tehnice și științifice. Este un fel de oraș al viitorului așa cum și l-au imaginat cei care au construit acest loc în anii ’70 și ’80 iar (în mod ironic) modificările sau modernizările aduse în timp nu au reușit să îi șteargă pe deplin acel aer ușor retro.

În cadrul Epcot se țin anual mai multe manifestări ce au devenit de acum tradiționale: The Epcot Internațional Flower and Garden Festival, Food and Wine Festival, Holidays Around the World și revelioane spectaculoase ce combină concertele cu show-urile de lumini și artificii spectaculoase.

Artificii în zi de sărbătoare
Artificii în zi de sărbătoare

Într-adevăr, Walt Disney World a devenit un tărâm al fanteziei unde aproape orice este posibil și doar imaginația poate constitui o limită în calea imposibilului.