Salina Turda este una dintre cele mai vechi exploatări de sare de la noi din țară, primii mineri de aici fiind chiar romanii. De atunci, de-a lungul timpului de aici s-au extras milioane de tone de sare iar de pe la mijlocul secolului trecut, Salina Turda a devenit și zonă balneară. Însă abia în ultimii ani, pe fondul unei infuzii de bani europeni, acest loc s-a dezvoltat la potențialul său maxim, devenind o atracție turistică inegalabila, poate cea mai frumoasă salină din țară
Vreme de zeci de ani, până la realizarea proiectului de modernizare a minei, accesul în Salina Turda s-a realizat prin galeria Franz Josef.Săpată în peretele de sare cu mai bine de 150 de ani în urmă, aceasta a fost realizată la acea vreme pentru a facilita transportul sării spre suprafață, ajungând prin lungiri succesive la aproape 1 km lungime.
Una dintre cele mai interesante porțiuni din Salina Turda este Sala Ecourilor din Mina Iosif. Aici, datorită formei sale de clopot și pentru că nu există comunicare directă cu alte galerii, Sala Ecourilor produce o reverberare puternică a sunetelor, un lucru rar întâlnit în asemenea exploatări miniere unde galeriile sunt mai mereu legate unele de alte.
Dacă aveți curiozitatea să descoperiți cum se aducea sarea la suprafață înainte să existe posibilități mecanizate de transport, nu trebuie să ratați Sala Crivacului. Probabil singurul loc de acest gen din lume, aici se găsește un troliu cu ax vertical (denumit crivac sau gepel) care era acțiunat cu ajutorul cailor și care permitea ridicarea încărcăturilor la suprafață. Așezat aici în anul 1881, Crivacul stă mărturie condițiilor grele în care se muncea la Salina Turda. Și din aceeași categorie a exponatelor istorice, în Sala puțului de extracție se poate vedea cum arătau și care erau dotările uni asemenea loc. Iar, lucru interesant de remarcat, moletele și restul echipamentelor de aici sunt încă perfect funcționale chiar dacă au fost montate încă de prin 1864.
Mina Rudolf, minunea din Salina Turda
După modernizarea salinei, Mina Rudolf a intrat cu dreptul în circuitul turistic. Aflată la o adâncime considerabilă, cameră principală are o înălțime de 42 de metri, o lățime de 50 și nu mai puțin de 80 de m lungime. Acesta este ultimul loc din care s-a mai extras sare din Salina Turda iar accesul aici se face printr-o scară cu 172 de trepte ce duc în jos spre vatra acestei galerii.
De-a lungul scării există nu mai puțin de 13 etaje, fiecare marcând o cotă de la care s-a extras sare, anul respectivei exploatări fiind sculptat direct în peretele dur al camerei. Aici a fost instalată o enormă roată de carusel iar numeroasele neoane atârnate direct din tavan creează o atmosferă magică, lumina reflectându-se de pereții de sare multicolori.
Plimbări cu barca în Salina Turda
Mina Terezia este o altă facilitate de extracție a sării ce a fost exploatată după metoda clopotului, lăsând în urmă un gol spectaculos, adânc de peste 90 de metri și cu un diametru de 87 de metri. Aici au fost amenanjate un lac subteran, o cascadă de sare și numeroase sisteme de iluminat ce pun în valoare maiestuozitatea acestui loc.
Mare parte din suprafața acestei mine este ocupată de un lac artificial ce măsoară între jumătate de metru și 8 metri adâncime. Aici au fost aduse mai multe bărcuțe, turiștii putând să se bucure de plimbări romantice la lumina zecilor de corpuri de iluminat ce creează o atmosferă suprarealistă.