Piramidele din Egipt au fost privite cu fascinație și interes atât de europeni cât și de locuitorii Egiptului modern. Însă chiar și așa, aceste monumente funerare au devenit celebre peste tot în lume iar acum sunt vizitate anual de milioane de turiști dornici să descopere cu proprii lor ochi arta și obiceiurile din vremea faraonilor, unii încă temându-se că s-ar putea pierde printre catacombele ascunse în piramide.

Secole la rand Piramidele din Egipt au stat singure in desert
Secole la rand Piramidele din Egipt au stat singure in desert

La drept vorbind, nu există situri istorice mai vechi si mai renumite decât cele din Țara Faraonilor. Iar de Piramidele din Egipt e greu de crezut că nu a auzit deja majoritatea lumii. Ele sunt un simbol asociat al Egiptului, un mister pierdut în timp, existând nu mai puțin de 138 de piramide situate în Egipt, cele mai cunoscut fiind construite pentru mormintele faraonilor.
Cele mai vechi monumente funerare cunoscute se găsesc la Saqqara, la Nord-Vest de Memphis. Și vă asigurăm că în calitate de turiști amatori de istorie, nu trebuie să ratați cele unsprezece piramide de aici. În centrul lor se află Piramida în trepte a lui Zoser (Djoser), aceasta fiind prima piramidă ridicată de arhitectul regelui Zoser, un anume Imhotep (nume devenit celebru după o serie de filme relativ recente).

Giza asa cum se arata turistilor veniti aici
Giza asa cum se arata turistilor veniti aici

Giza este situl unde se găsesc cele mai impresionante  piramide si temple, inclusiv un complex de mortuare egiptene regale cu structuri sacre. Aici există cea mai mare piramidă din Egipt numită și Marea Piramidă a lui Khufu, situată în complexul Platoului Giza, fiind cea mai înaltă construcție din regiune. Iar piramida lui Keops ne oferă o priveliște copleșitoare Fiind una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, aceasta este singura care a rezistat până astăzi.

Sute de mii de blocuri de piatra formeaza o singura piramida
Sute de mii de blocuri de piatra formeaza o singura piramida

Piramidele din Egipt și alte situri istorice

Cele mai mari atracții turistice ale Egiptului sunt monumentele vechi de milenii, pentru care Valea Nilului este cunoscută în toată lumea. Principalele sunt Piramidele și Sfinxul de la Giza, arheologii considerând ca aici se află și capul lui Khafre alături de complexul de temple din Karnak. Pentru mulți turiști vizitarea piramidelor din Giza ar putea fi suficientă, însă pentru cei care au interes solid pentru acest subiect există multe alte lucruri care ar trebui să fie văzute. Iar Cairo se mândrește cu Muzeul de Istorie unde sunt adunate cele mai importante vestigii din epoca faraonilor, un loc ce amintește din plin de Piramidele din Egipt.

Piramidele din Egipt, la Giza intre piramide si marele Sfinx
Piramidele din Egipt, la Giza intre piramide si marele Sfinx

Un alt monument celebru, Sfinxul de la Giza este reprezentarea enormă a unei creaturi mitice cu corp de leu și cap de femeie. Însă arheologii presupun că misteriosul Sfinx este cu mult mai vechi decât se credea inițial și că la început creatura ar fi avut și capul unui leu. De asemenea, se spune ca ea devora trecătorii care nu răspundeau corect la ghicitorile sale, o poveste cultivată chiar și în ziua de azi printre locuitorii din zonă.

Sfinxul fara nas, o alta poveste ingropata in negurile istoriei
Sfinxul fara nas, o alta poveste ingropata in negurile istoriei