Marsilia este cel mai mare port comercial din Franța, fiind și al doilea cel mai mare oraș din țară dar adevărata sa importanță este legată de reunirea de stil și istorie pe care această localitate o oferă. În 2013 Marsilia chiar a fost nominalizată ca și Capitală Culturală Europeană dovedind încă odată importanța acestei metropole istorice.

Marsilia, frumusete aproape exotica
Marsilia, frumusete aproape exotica

Ce e de văzut în Marsilia

Unul dintre cele mai frumoase și importante obiective turistice din Marsilia este Bazilica Notre-Dame de la Garde care este așezată pe vârful unui deal de 150 de metri. Aceasta oferă o impresionantă priveliște datorită stilului arhitectural neo-bizantin, iar cripta și cupola basilicii sunt principalele puncte atrăgătoare din interior. În  plus, de aici se poate admira și peisajul rural din jurul orașului ca și superbul port al orașului.

Un alt punct major din Marsilia situat la o distanță mică de Bazilica Notre- Dame de la Garde este Portul Vechi. Este cel mai vechi punct maritim din Marsilia și principalul loc de oprire pentru toți cei ce vin aici pe calea mării. Este o plăcere să vezi cum pescarii își vând la licitație captura zilnică modul în care arată acest loc în fiecare seară este pur și simplu fenomenal.

Marsilia pe timp de noapte
Marsilia pe timp de noapte

Opus vechiului port veți mai putea întâlni și un arc de triumf construit în 1839 sub numele Porte d`Aix. Astăzi este considerat printre cele mai frumoase locuri din Marsilia iar de jur împrejurul monumentului există un mic parc pitoresc mai mereu plin atât de turiști cât și de localnici.

Marsilia are propria sa selecție de muzee și locuri istorice ce nu trebuie ratate. Începând cu Musée des Docks romains, un lapidariu ce prezintă vechiul port din vremurile feniciene și romane; continuând cu Le Musée d’Archéologie Méditerranéenne și terminând cu La Place Castellane, un rondou plin de sculpturi și a cărei centru este ocupat de o superbă fântână. Toate vă vor lua ore întregi să le explorați descoperindu-le frumusețea.

Marsilia intre clasic si modern
Marsilia intre clasic si modern

Evenimente de-a lungul anului

Marsilia găzduiește an de an numeroase festivaluri deosebite. Avec le Temps este un eveniment ce are loc în fiecare an în primăvară, în sala de concerte Espace Julien și adună la un loc muzicieni de diferite genuri. Asemenea, La Fête Bleue sau Festivalul Albastru, are loc la finele lui iunie și se desfășoară în mai multe locații din oraș cu filme, concerte și expoziții dintre cele mai interesante. Însă în general, locurile de desfășurare sunt ușor de recunoscut pentru că păstrează tema albastră aleasă de organizatori.

Le Vieux Port
Le Vieux Port

Toamna se ține aici evenimentul numit Marsatac, când, la finele lui septembrie, artiști din noua generație vin aici atât din țară cât și din străinătate. Iar dacă vreți ceva mai clasic, La Fiesta Des Suds, care se organizează în octombrie la Dock des Suds, vă va satisface setea de muzică bună.
Nu în ultimul rând, de Crăciun aici se ține La Foire aux Santos, un târg de sărbători cât se poate de pitoresc unde veți putea găsi inclusiv statuetele acelea clasice care descriu scena nașterii Domnului.

Orasul are si o parte moderna
Orasul are si o parte moderna