Nashville este capitala statului Tennessee. Însă foarte multă vreme el a fost considerat a fi Capitala Mondială a Muzicii Country iar porecla sa spunea tot: Music City USA. Totuși, de ceva ani încoace, Nashville a ales să se rupă de acest model, încercând să își diversifice atracțiile turistice. De la artă la cultură și de la baruri cu muzică country la săli de concerte, orașul are tot ceea ce-i trebuie pentru a deveni o adevărată destinație turistică de prim rang. Deci hai să descoperim împreună frumusețile pe care le ascunde Nashville, o metropolă cu adânci rădăcini în cultura country americană.

Panoul ce anunță intrarea în Music City
Panoul ce anunță intrarea în Music City

Nashville a fost fondat în anul 1779, cu mult înaintea altor metropole similare iar prosperitatea sa s-a datorat excelentei poziționări pe răul Cumberland, ce a transformat destul de repede micul orășel într-un aglomerat punct de tranzit. Și cu toate că Nashville nu a rămas rămas imun la războiul civil ce a zguduit țara în acei ani, poziționarea sa strategică l-a salvat din nou de la dispariție. Ba mai mult, orașul a prosperat, astfel încât, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aici se construiau clădiri impozante ce mai pot fi văzute și azi.

Dar înainte de a merge mai departe, poate ar trebui să spunem că și clima de aici este mult mai prietenoasă decât în alte părți ale Americii. Iernile sunt relativ scurte și nu foarte reci iar verile la fel de scurte și în egală măsură de fierbinți și umede. În schimb, toamna și primăvara sunt perioadele perfecte pentru a vizita Nashville.

Centrul orașului este mai puțin impresionant decât al altor metropole similare din America
Centrul orașului este mai puțin impresionant decât al altor metropole similare din America

Atracții turistice în Nashville

Desigur, dacă ar fi să pornim la drum în explorarea atracțiilor turistice din Nashville, nu am putea-o face fără să ne oprim mai întâi la Country Music Hall of Fame and Museum. Este un spațiu deosebit de interesant unde se organizeaza expoziții semi-permanente dar și numeroase concerte de muzica country. Acesta wste al doilea sediu al instituției, care în anul 2000 s-a mutat în casă nouă, sau mai exact într-un sediu de 37 de milioane de dolari. Iar principalul punct de atracție al noului edificiu este ”Musica”, o statuie impozantă ce înfățișează 9 nuduri feminine, aparent muze.

Grand Ole Opry House, un loc celebru printre iubitorii de muzică country
Grand Ole Opry House, un loc celebru printre iubitorii de muzică country

Sunt câteva clădiri foarte interesante în Nashville: AT&T Building spre exemplu, este cea mai înaltă construcție din întregul stat Tennessee și în lipsa altor obstacole vizuale, poate fi observată de la mare distanță, cu mult dincolo de limitele orașului. În plus, un alt obiectiv de interes pentru turismul local este Shelby Street Pedestrian Bridge. Acesta a fost construit între anii 1907 și 1909, fiind folosit vreme de decenii pentru traficul auto. Totuși, recent, podul a fost convertit într-unul destinat doar pietonilor, mai ales că oferă o priveliște superbă asupra malului râului și a principalilor zgârie-nori din oraș.
Nu în ultimul rând, Printer’s Alley este o destinație obligatorie pentru cei pasionați de istorie deoarece istoria orașului Nashville are o relevanță deosebită când vine vorba de tipărituri. Aici au funcționat de-a lungul timpului foarte multe tiparnițe, încă din secolul XVII și chiar și în ziua de azi, multe edituri religioase continuă să fie publicate aici. Însă în mod curios, tot în această zonă funcționează și Districtul Roșu, o zonă cunoscută pentru barurile, cluburile de noapte și în general pentru distracțiile destinate adulților.

Cele mai interesante locuri din capitala statului Tennessee
Cele mai interesante locuri din capitala statului Tennessee

Există însă și alte puncte de interes prin oraș. Spre exemplu, Tennessee State Capitol este considerată a fi una dintre cele mai frumoase clădiri din Nashville. Aici se organizează periodic tururi cu ghid și cu excepția sărbătorilor, locul poate fi vizitat mai mereu. Iar, lucru interesant, arhitectul construcției, William Strickland, este înmormântat în ea, cea mai mare capodoperă a sa, după cum singur afirma.

The Hermitage, pe de altă parte, reprezintă o clădire mult mai veche, locuința fostului președinte american Andrew Jackson. Este, dacă vreți, echivalentul unei case memoriale, plină de bunurile fostului lider și ale familiei acestuia. Hermitage este unul dintre cele mai importante muzee din Nashville iar măsurile de securitate de aici sunt foarte stricte. Așa că rezervați-vă circa două ore pentru vizitarea acestui loc, dar veniți cu un bagaj minim și fără tehnică de fotografiat care este cu desăvârșire interzisă.

Panoramă din Nashville
Panoramă din Nashville

Acum să trecem mai departe la cele două forturi ale orașului. Fort Negley este o structură din timpul Războiului Civil care a văzut o restaurare parțială în anii 30 ai secolului trecut. Și cu toate că edificiul a stat închis pentru public vreme de foarte mulți ani, el a fost redeschis începând cu 2004.
Nici Fort Nashborough nu este străin de vechea istorie a orașului Nashville. Doar că Nashborough este de fapt o recreere a orașului inițial de aici, pe care o puteți găsi chiar pe malurile râului Cumberland.

Belle Meade Plantation este oglinda a ceea ce erau odinioară plantațiile din Nashville. Aici turiștii au ocazia să descopere istoria cu ajutorul unor ghizi costumați conform acelei epoci. Iar locul este foarte interesant nu doar pentru că aici se află conacul din 1853 restaurat, ci și pentru că adiacent  lui se mai găsesc o construcție dedicată trăsurilor, din 1890 și ce a mai veche cabană de bușteni din Tennessee, ridicată pare-se prin 1790.

Rymanauditorium, locul unde s-a născut muzica country
Rymanauditorium, locul unde s-a născut muzica country

Una dintre cele mai pline de viață zone din Nashville este the Bicentennial Capitol Mall State Park. Acesta se află chiar în fața clădirii capitoliului și la vremea lui a fost cea mai mare zonă de teren urban expropriată pentru a crea un parc. Astăzi, locul este plin de monumente dedicate istoriei orașului, o hartă uriașă a statului dar și numeroase fântâni ce fac deliciul copiilor vara. Mai mult, chiar alături de parc se află piața fermierilor din Nashville, un loc pitoresc unde se vinde aproape orice tip de produs alimentar de la carne și pește la legume și fructe. Este locul perfect pentru a cumpăra cele necesare unei gustări.