Death Valley este un loc cu adevărat uimitor al cărui nume nu reflectă adevărata sa natură. poate tocmai de aceea mulți îl ocolesc crezând că au de-a face doar cu o simplă fâșie de deșert. Și chiar dacă este adevărat că parcul național de aici este situat în bună măsură în Deșertul Californian de Sud, formațiunile naturale care pot fi observate aici, flora și fauna, reprezintă argumente foarte solide pentru a vă opri măcar odată în aceste locuri. Primii americani ce au trecut pe aici au fost exploratorii ce căutau o rută mai scurtă pentru a ajunge la exploatațiile aurifere din California. Era anul 1849 iar natura sălbatică de aici a cerut sacrificiul vieții unuia dintre călători, motiv pentru care zona a fost poreclită Valea Morții. Aluzie probabil și la un psalm biblic unde este pomenită o vale a morții prin care creștinul trece netulburat, cu credința în suflet.
Despre Death Valley se știe în prezent că este cel mai jos punct al Americii de Nord dar și unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă. Însă ceea ce mulți ignoră este că spațiul reprezintă un adevărat muzeu geologic în aer liber, conținând exemple de roci din aproape toate erele geologice ale pământului.
După ce a fost multă vreme folosită ca zonă de extragere a boraxului, Death Valley a fost transformată în anii 30 în parc natural, circa 2 milioane de acrii de teren devenind zonă federală protejată. Mai mult, din 1994, suprafața parcului a fost extinsă cu alți 1,3 milioane de acrii, transformând Death Valley National Park în al doilea cel mai mare parc de acest gen din SUA, cu o suprafață aproape egală cu a celui mai mare situat în Adirondack NY.
Deși este locuită de multe specii de plante și animale, Death Valley este unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă cu temperaturi ce pot ajunge frecvent la peste 45 de grade Celsius în timpul verii. Din fericire, primăvara și toamna, termometrul nu urcă niciodată peste 25 de grade Celsius iar iarna se înregistrează valori chiar mai mici în perimetrul a 5-10 grade. Prin urmare, cea mai propice perioadă pentru a vizita Death Valley este la finele iernii și începutul primăverii.
Atracții turistice în Death Valley
Există zeci de puncte de interes răspândite de-a lungul întregului Death Valley National Park așa că azi nu le vom putea menționa decât pe cele mai importante cu mențiunea că vom mai reveni și cu alte detalii despre acest loc superb. Astfel, am putea să ne începem călătoria cu o privire aruncată asupra locului numit Artist Drive, o zonă plină de roci pătate de zeci de culori provenite de la mineralele din sol. Este oarecum ceva similar cu ceea ce se poate vedea și în regiunea Danxia din China, însă puțin mai săracă în culori.
Badwater, în ciuda numelui, este un loc în care veți dori să ajugenți neapărat deoarece acesta este din punct de vedere geografic cea mai joasă suprafață de pe tot cuprinsul Statelor Unite, un suprafață de sare absolut fantastică. Și pentru că vorbim de Valea Morții, era imposibil să nu există o referință a celui necurat în Death Valley. Mai exact există două astfel de locuri, relativ apropiate unul de altul: Devil’s Cornfield și Devil’s Golf Course. Ultimul este o adevărată enigmă pentru că pe o suprafață destul de extinsă, cristalele de sare s-au format sub forma unor mingi de forme diferite ce pavează întregul teren. Sunt însă extrem de fragile și o asemenea minge de sare, odată distrusă, poate dura ani până se reface.
Centrul pentru Vizitatori și Muzeul de la Furnace Creek sunt două puncte pe care nu trebuie să le ratați. Nu doar pentru că ele oferă o perspectivă extraordinară a locurilor de interes din parc dar și pentru că trecând pe aici veți descoperi locuri noi. Datorită mărimii sale, mulți vizitatori descoperă că există puncte de interes pe care înainte nici nu s-ar fi gândit că trebuie să le viziteze. Darwin Falls spre exemplu, pare a fi cea mai ciudată arătare din mijlocul deșertului. O cascadă destul de mare care se dovedește interesantă mai ales primăvara. Este de remarcat că și aceasta, ca majoritatea obiectivelor ce se merită vizitate, nu sunt ușor accesibile motiv pentru care ar fi indicat să vă procurați o mașină,sau după caz o bicicletă. Ceva mai departe se află Death Valley Ranch unde veți fi întâmpinați cu o poveste ciudată și foarte complicată despre ridicarea acestei ferme din care nu lipsesc bolile, minciuna și aventurile fantastice.
Un alt punct de-a dreptul celebru în zona Death Valley este Racetrack Playa. Cu toate că drumul până aici reprezintă o aventură de circa 50 de km ce începe de la craterul Ubehebe, în zona centrală a parcului. Însă ceea ce a făcut spațiul acesta complet plat atât de cunoscut este un fenomen unic în lume: pietrele mișcătoare. Mici roci ce par a se mișca singure de-a lungul pistei de sare lăsând dâre de frecare în urma lor. Acest tip de mișcare este însă doar o presupunere pentru că, deși mulți oameni de știință au dorit să afle adevărul, statutul de parc național al Death Valley interzice amplasarea oricărui tip de dispozitiv de monitorizare în regiune. Prin urmare mitul a rămas necontestat de nimeni.
În plus, Racetrack Playa a mai rămas în istorie și ca unul dintre locurile favorite ale contrabandiștilor și traficanților de droguri care multă vreme au obișnuit să își aterizeze avioanele în această regiune izolată și complet plană.
Pe lângă explorare există multe alte activități ce pot fi realizate în Death Valley. Mulți vin aici pentru a face drumeții montane iar alții, pasionați de fotografie, apreciază foarte mult peisajele de aici. Chiar și astronomii amatori au ce face aici pentru că deșertul oferă mai mereu un cer curat fără nori. Iar anual se organizează un maraton la Badwater, o cursă pentru adevărații fanatici ai acestui sport care au de alergat 135 de mile și asta nu oricând ci în iulie, cea mai călduroasă lună a anului în Death Valley.