Palatul Culturii, un simbol istoric în Capitala Moldovei

Palatul Culturii, un simbol istoric în Capitala Moldovei

Palatul Culturii cu statuia lui Ștefan cel Mare, în prim plan

Fiecare oraș al lumii are un simbol care îl diferențiază pe harta lumii, iar Iașiul nu face excepție. Palatul Culturii este cu siguranță emblema absolută a orașului, un punct de reper amplasat într-o zonă îndrăgită de locuitori și turiști deopotrivă. Palatul Culturii este o clădire impunătoare cu o arhitectură deosebită și o istorie pe măsură.

Palatul Culturii, vedere aeriană
Palatul Culturii, vedere aeriană / Foto: commons.wikimedia.org

În trecut, pe locul unde se află astăzi Palatul Culturii a existat Curtea Domnească, un complex de clădiri medievale care din păcate a fost afectată de numeroasele incendii care în final au pus-o la pământ. La începutul secolului al XX-lea, oficialii decid că a venit momentul să construiască o nouă clădire, mai impunătoare și mai trainică. De la această idee ia naștere Palatul Culturii, edificiu de avea să devină mai târziu o capodoperă arhitecturală în Iași.

Palatul Culturii, noaptea
Palatul Culturii, noaptea / Foto: dict.space.4goo.net

Construcția Palatului Culturii a fost un proiect ce s-a desfășurat pe perioada a două decenii, construcțiile fiind întrerupte de Primul Război Mondial. Edificiul este finalizat pe 11 octombrie 1925 și inaugurat un an mai târziu de către Regele Ferdinand al României. Ca și stil arhitectural, Palatul Culturii poate fi încadrat în cel neogotic flamboyant, fiind un edificiu care încorporează o multitudine de detalii ornamentale absolut uimitoare. Aripile exterioare au fost împodobite cu statui de arcași care stau de strajă, iar lateralele sunt transformate în două intrări de forma unor turnuri cu boltă.

Ansamblul Palas, dominat de impunătorul Palat al Culturii
Ansamblul Palas, dominat de impunătorul Palat al Culturii / Foto: business-review.eu

Palatul Culturii este structurat în 298 de camere, edificiul ocupând o suprafață totală de aproximativ 36000 de metri pătrați. Surse neoficiale afirmă că Palatul Culturii trebuia să cuprindă 365 de camere, cifră ce simbolizează zilele unui an, dar chiar și așa construcția este fabuloasă. Fațada clădirii are 92 de ferestre, iar mansandra cuprinde alte 36. Astăzi Palatul Culturii nu mai este sediul regilor români, ci a devenit locul care adăpostește o bună parte din istoria, cultura și arta Moldovei. Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național Moldova, spațiu care găzduiește amprentele istorice pe care le-au lăsat glorioasele timpuri străvechi.

Ceasul vestește constant trecerea timpului
Ceasul vestește constant trecerea timpului / Foto: www.albumdefamilie.ro

Cele mai appreciate elemente din Palatul Culturii sunt “Sala Voievozilor” ce conține portrete, obiecte de valoare, medalioane ale Domnilor Moldovei și României. Orologiul cu carillon din turnul central este elementul care îi anunță pe ieșeni că a mai trecut o oră. Cele opt clopote reproduc din oră în oră “Hora Unirii”, un cântec patriot îndrăgit pentru conotațiile sale istorice.

Palatul Culturii, interior
Palatul Culturii, interior / Foto: curierul-iasi.ro

În ultimii ani, Palatul Culturii a suferit renovări ce însumează un cost total estimat la 15,6 milioane de euro. Lucrările s-au desfășurat într-o manieră care să nu afecteze designul original al clădirii. Astăzi, Palatul Culturii este mai înfloritor ca niciodată, un edificiu spectaculos care așteaptă cu mândrie să-și primească oaspeții.

Statuia lui Ștefan cel Mare înfrumusețează Palatul Culturii
Statuia lui Ștefan cel Mare înfrumusețează Palatul Culturii / Foto: upload.wikimedia.org

Așadar, Palatul Culturii este un simbol al Iașiului, cea mai impunătoare clădire a orașului. Deseori, Palatul Culturii a fost considerat a fi unul dintre cele mai frumoase edificii de pe teritoriul țării noastre.