Căderile de apă sunt fenomene naturale spectaculoase, un fel de muzică a naturii, zgomote asurzitoare dar deosebit de plăcute. Pe Pământ există o mulţime de cascade, unele cad de la înălţimi mai mari, altele sunt mai domoale, unele s-au dezvoltat pe suprafeţe extinse altele nu. Toate au un farmec aparte şi nu fac decât să ne arate că natura este cel mai bun arhitect care a existat vreodată în lume.
Lacurile Plitvice alcătuiesc un cadru natural de neuitat, o imagine magnifică care te lasă fără cuvinte. Acestea se regăsesc în Parcul Naţional Lacurile Plitvice, în Croaţia, acesta fiind cel mai vechi parc naţional din sudul Europei. Frumoasele lacuri sunt de fapt aranjate în cascade, rezultatul uniunii dintr-o serie de râuri mici şi ape subterane. Procesul complex a dus la formarea unei zone unice, vizitată an de an de milioane de turişti din întreaga lume.
Lacurile Plitvice alcătuiesc un complex format din 16 lacuri, interconectate dar separate de mici porţiuni constituite din muşchi, alge şi bacterii. Spectaculoasele ape curg pe direcţia sud-nord, pe o distanţă de aproximativ 8 kilometri, altitudinea variind de la 636 de metri la 503 metri. Lacurile Plitvice sunt renumite şi pentru coloritul lor distinctiv, nuanţele variază de la azur la verde, albastru intens sau chiar gri. Culorile se schimbă în mod constant în funcţie de cantitatea de organisme sau minerale din apă şi de unghiul din care razele soarelui se răsfrâng asupra apelor.
De-a lungul timpului, cadrul natural a suferit schimbări, procesele naturale care au dus la formarea acestei minuni au durat sute de ani. Astăzi, Lacurile Plitvice sunt mai frumoase ca niciodată, crează o privelişte unică şi un loc mirific pe care nu ai mai vrea să-l părăseşti vreodată. Turiştii petrec ore întregi în jurul frumoaselor cascade pentru a se profita de peisaje, de aerul curat, dar mai ales pentru a se bucura cât mai mult de spectacolul naturii.
Împrejurimile au o vegetaţie foarte bogată, iar acest lucru a dus la formarea unei faune pe măsură. Cei mai mulţi turişti vizitează Lacurile Plitvice pe durata sezonului cald, asta pentru că zona este mult mai uşor de accesat, iar peisajele sunt fabuloase. Păduri bogate de fagi, molizi şi brazi îmbracă relieful din jur, vegetaţia fiind o îmbinare inedită dintre specii alpine şi exoticele plante mediteraneene. Oamenii de ştiinţă au identificat până la momentul actual peste 1260 de specii diferite, fapt care transformă Parcul Naţional Lacurile Plitvice într-o oază a plantelor. Dintre speciile de animale, demne de menţionat sunt ursul brun, lupul, vulturul, bufniţa, râsul, pisica sălbatică sau cocoşul de munte.
Aşadar, Lacurile Plitvice sunt formaţiuni unice pe Pământ, structuri cu care Croaţia a fost binecuvântată de către infinita putere a naturii.