Thailanda este ţara care impresionează prin cultura sa unică, prin obieceiurile şi tradiţiile neschimbare de sute de ani, dar mai ales prin oamenii care au reuşit să accentueze farmecul unui teritoriu cu adevărat uimitor. În regiunea Isan din Thailanda se regăseşte un complex arhitectural unic, un altar hindus dedicat lui Shiva, la nivel simbolic Phanom Rung era locuiţa lui cerească de unde îi supraveghea pe toţi credincioşii cu puterile sale.

Complexul arhitectural include o mulţime de structuri interesante
Complexul arhitectural include o mulţime de structuri interesante / Foto: www.heybrian.com

Ansamblul arhitectural Phanom Rung este situat pe marginea unui vulcan stins, la o înălţime de 400 de metri, fiind construit din gresie şi laterit în perioada cuprinsă între secolele al X-lea şi al XIII-lea. Iniţial, complexul a fost unul hindus, urmând să intre în proprietatea budiştilor. De atunci şi până astăzi complexul Phanom Rung s-a deteriorat considerabil, motiv pentru care echipa din Departamentul de Arte Frumoase din Thailanda a petrecut 17 ani din dorinţa de a recondiţiona lucrarea fără a aduce schimbări la tot ceea ce înseamnă structura sau arhitectura edificiilor. Întreg procesul de recondiţionare a fost un real succes, Phanom Rung devenind mai înfloritor ca niciodată.

Superbe detalii arhitecturale înfrumuseţează toate edificiile
Superbe detalii arhitecturale înfrumuseţează toate edificiile / Foto: topwalls.net

Anul 1988 este momentul în care ansamblul Phanom Rung este deschis vizitelor publice şi de atunci şi până astăzi milioane de turişti din întreaga lume s-au bucurat de arhitectura unică şi farmecul nemaiîntâlnit al zonei. După ce vizitatorii urcă la altitudinea de 400 de metri, li se dezvăluie o privelişte uimitoare, un ansamblu de temple, edificii mai mari sau mai mici, toate la fel de interesante. Templul principal este cel mai masiv dintre edificii, însă există o sumedenie de pavilioane şi anexe, camerele unde se schimbau membrii familiei regale înainte de începerea ritualilor.

Simbolurile au stat la baza construirii magnificului complex
Simbolurile au stat la baza construirii magnificului complex / Foto: topwalls.net

Mai multe elemente simbolice au guvernat întreg proiectul Phanom Rung, toate structurile şi toate cifrele reprezintă ceva, având rolul lor bine definit.  Spre exemplu, există trei poduri peste care sunt reprezentate cinci capete de şerpi, această reprezentare are o traducere în cultura thailandeză, fiind de fapt legătura între Cer şi Pământ. Interioarele edificiilor adăpostesc fel de fel de elemente interesante, icoane şi reprezentări hinduse care spun adevărate poveşti despre una dintre cele mai interesante religii ale lumii, cea hindusă.

Phanom Rung, un parc istoric unic!
Phanom Rung, un parc istoric unic! / Foto: chanho85.blogspot.com

Ziduri exterioare aveau rolul de a proteja unicele edificii, la momentul actual nu fac se decât să creeze o imagine unitară a tot ceea ce înseamnă Phanom Rung. Modele elaborate pot fi distinse cu uşurinţă pe toate suprafeţele clădirilor, constructorii au desfăşurat o muncă migăloasă pentru a-şi impresiona zeităţile. Designul rafinat, uşile, coloanele şi deosebitele turnuri spun o întreagă poveste despre cultul hindus, iar existenţa complexului Phanom Rung o va face nemuritoare.

Recondiţionarea complexului Phanom Rung a durat 17 ani
Recondiţionarea complexului Phanom Rung a durat 17 ani / Foto: www.artphotoasia.net

Aşadar, Phanom Rung este un ansamblu arhitectural unic, edificii de o valoare incontestabilă, care nu fac decât să ne reamintească faptul că Pământul este o sursă inepuizabilă de obiective turistice magnifice.