Cristo Redentor sau Christos Mântuitorul în română, reprezintă, dacă nu cea mai mare, în orice caz cea mai cunoscută statuie religioasă din lume. Amplasată pe vârful muntelui Corcovado, statuia a devenit un simbol al orașului Rio de Janeiro și a Braziliei, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din această parte a lumii.
Construit în stil Art Deco, Cristo Redentor are nu mai puțin de 30 de metri înălțime la care se adaugă și cei opt metri ai piedestalului. Dar la impresia de masivitate a monumentului contribuie și faptul că Mântuitorul este înfățișat cu brațele deschise, deschiderea orizontală a statuii fiind de circa 28 de metri, o proporție ce nu se întâlnește foarte des în cazul unor asemenea construcții mai ales din motive de stabilitate.
Ideea construirii statuii Cristo Redentor nu este nouă. Primul care a venit cu o asemenea inițiativă a fost preotul catolic Pedro Maria Boss, care pe la mijlocul anilor 1850 a cerut sprijinul Reginei Isabela a Spaniei pentru a-și duce la îndeplinire acest vis. Din păcate, prințesa nu a fost prea impresionată de ideea preotului și proiectul a fost respins. Însă 70 de ani mai târziu, un grup intitulat Cercul Catolic din Rio a lansat o nouă propunere de acest gen care s-a bucurat de mai mult succes.
Printre primele proiecte vehiculate pentru statuia Cristo Redentor s-au numărat o cruce creștină, Iisus Hristos cu un glob pământesc în mână sau chiar un piedestal care să simbolizeze lumea. Însă într-un final, succes de cauză a avut modelul ce îl înfățișează pe Fiul lui Dumnezeu cu mâinile deschise, un simbol al păcii și înțelegerii.
Construită aproape exclusiv din beton armat, statuia Cristo Redentor își datorează culoarea albă mozaicului de steatit cu care a fost acoperită, un material ales pentru rezistența sa deosebită la intemperii. Proiectul structurii a fost conceput de Heitor da Silva Costa, un inginer local iar sculptura a fost desenată de Paul Landowski, un sculptor cu origini franco-poloneze, a cărui inspirație s-a îndreptat spre stilul art-deco, foarte popular în acei ani.
La dezvelirea monumentului,pe 12 octombrie 1931, întreaga structură ar fi trebuit să fie iluminată cu mai multe proiectoare comandate prin unde radio de la Roma, un proiect susținut de Guglielmo Marconi, pionierul frecvențelor radio ultrascurte. Însă vremea proastă și alți factori inerenți pentru tehnologia de început a acelor vremuri a făcut ca într-un final de iluminat să se ocupe muncitorii locali.
75 de ani mai târziu, în octombrie 2006, Arhiepiscopul de Rio a consacrat o capelă cu hramul Nossa Senhora Aparecida, protectoarea Braziliei. Ceea ce este mai puțin obișnuit este că acea capelă a fost construită chiar în interiorul socului statuii Cristo Redentor, transformând un simbol religios într-un loc de manifestare a credinței.
În ultimii ani, statuia a intrat într-un amplu proces de restaurare, mai ales după ce o serie de fulgere au lovit-o în urmă cu aproape două decenii, avariindu-i ușor extremitățile. Iar în 2006, Cristo Redentor a fost inclusă pe lista celor noi șapte minuni ale lumii într-o companie foarte selectă: Marele Zid Chinezesc, orașul Petra, Marea Piramidă Maya din Mexic, Colosseum-ul din Roma și anticul oraș inca Machu Picchu.