Sena, apele care înfrumusețează Parisul

Sena, apele care înfrumusețează Parisul

Râul Sena, Paris
Râul Sena, Paris / Foto: www.mrwallpaper.com

Sena este un râu lung de 776 de kilmentri, o întindere de apă care înfrumusețează Parisul și oferă numeroase facilități turiștilor care trec granițele Franței. Mai bine de 60% din lungimea sa este traversată zilnic de sute de nave comerciale și aproape toată suprafața este disponibilă pentru plimbări cu diverse ambarcațiuni. În Paris, au fost construite 37 de poduri peste Sena care facilitează accesul pe malul opus.

Sena surprinsă de sub unul dintre cele 37 de poduri
Sena surprinsă de sub unul dintre cele 37 de poduri Foto: hqwallbase.com

Dincolo de aceste aspecte, Sena rămâne un simbol al Franței, un element fără de care Parisul nu ar mai avea acel farmec unic. Apele sale crează un cadru deosebit, romantic, locul spre care mii de cupluri din lume se orienatează atunci când își doresc să petreacă o vacanță în doi. Apele Senei nu sunt adânci, nici măcar nu depășesc 10 metri, fapt oarecum îngrijorător care a determinat autoriățile să controleze zilnic dimensiunile râului. Din dorința de a conserva cât mai mult mediul natural, s-au instalat fel de fel de sisteme moderne de monitorizare și toate ambarcațiunile care traversează Sena sunt strict controlate.

O plimbare pe Sena este o experiență deosebită
O plimbare pe Sena este o experiență deosebită / Foto: www.maxisciences.com

De-a lungul timpului, creșterile bruște ale debitelor de apă au dat emoții parizienilor. În ianuarie 1910, precipitațiile abundente au produs inundații severe care s-au extins rapid în tot orașul. După o alertă de inundații din 2003, autoritățile s-au decis rapid să transfere peste 100 000 de opere de artă de mare valoare în locuri unde s-ar afla în siguranță. Multe opere valoroase sunt ținute în camere subterane și se estimează că inundațiile severe ar cauza pierderi uriașe.

Apele Senei crează un cadru fermecător
Apele Senei crează un cadru fermecător / Foto: www.goodwp.com

Astăzi, pericolele de inundații sunt eliminate datortită atenției sporite pe care oficialii o acordă acestui fenomen. Milioane de turiști vizitează anual Parisul, unul dintre motive fiind posibilitatea de a admira apele Senei. S-a constat că numeroși bărbați de diferite naționalități decid că a venit timpul să se căsătorească chiar în timp ce se află pe Sena. Astfel, numeroase femei au primit vestea cea mare în cel mai romantic cadru cu putință, pe Sena. De asemeni, o sumedenie de tineri căsătoriți aleg să se fotografieze pe Sena, pentru ca albumul foto din cea mai frumoasă zi a vieții lor să iasă perfect.

Apele cristaline ascund multe mistere
Apele cristaline ascund multe mistere / Foto: viewallpap.com

În istoria Senei, există și evenimente mai puțin fericite. În anul 1431, după ce Ioana d’ Arc a fost arsă pe rug, cenușa ei a fost aruncată în apele Senei. Ultima dorință a lui Napoleon a fost aceea de a fi îngropat pe malurile Senei, însă acest lucru nu s-a îndeplinit niciodată. De-a lungul anilor, numeroase persoane au ales să pună capăt vieții aruncându-se în apele râului.

Apus de soare pe Sena
Apus de soare pe Sena / Foto: www.picstopin.com

Dincolo de aceste evenimente nefericite, Sena rămâne elementul care aduce un plus de liniște în aglomerația specific pariziană. Apele sale aduc o liniște și un calm aparte care pe de o parte relaxează, dar pe de alta încarcă privitorul cu energie. Sena este unul dintre cele mai frumoase râuri din lume, un element care atribuie Parisului cu totul și cu totul alte semnificații.