Zona Bran-Moeciu este o alegere inspirată când vine vorba de o vacanţă la munte. Pe lângă aerul curat şi peisajele absolut încântătoare, în zonă se găsesc numeroase obiective turistice şi pensiuni aşezate chiar la poalele muntelui pentru ca tu să te relaxezi pe deplin.
Descoperă zona Bran-Moeciu
Comuna Moeciu (oficial se numeşte Moieciu) se află în judeţul Braşov şi alături de comunele Bran şi Fundata, alcătuiesc zona Bran. Moeciu este împărţit în două sate: Moeciul de Sus, care este un sat pitoresc şi mai liniştit şi Moeciul de Jos care este situat mai apropae de obiectivele turistice ale zonei.
Printre obiectivele de vizitat se regăsesc Cetatea Râşnov, Peştera Valea Cetăţii, Castelul Bran, Muzeul Satului, Peştera Dâmbovicioara, Peştera Liliecilor, Cheile Dâmbovicioarei şi Cheile Grădiştei. Dacă vei merge înspre Sinaia mai poţi vizita Castelul Peleş, Muzeul Peleş şi Pelişorul.
În vizită la Cetatea Râşnov
Cetatea Râşnov te va întâmpina cu un aer medieval, impunător, de veşnică santinelă. Fii pregătit să pătrunzi într-o altă lume! După ce treci de zidurile înalte şi groase de 1,5 metri ce o înconjoară, vei pătrunde în rândul străjerilor şi a domniţelor de la curte. Uşile grele din lemn te anunţă că vremuri grele au trecut peste cetate.
Cetatea Râşnov este aşezată pe un deal înalt şi stâncos, de aceea panorama asupra oraşului este deosebit de frumoasă. Poţi ajunge la cetate urcând prin pădure sau poţi lua trenuleţul destinat vizitatorilor. Aici vei găsi şi un magazin cu produse naturale, magazine de artizanat de unde poţi cumpăra suveniruri, o cafenea şi o terasă unde să te reculegi în adierea aerului curat de munte.
Dacă tot ai ajuns în zonă, nu ar fi rău să vizitezi şi Peştera Valea Cetăţii care este situată la vreo 3 kilometri de oraşul Râşnov. În anul 2000 a fost declarată „Zonă naturală protejată de interes naţional şi monument al naturii”. Multă vreme însă, peştera a fost deschisă doar specialiştilor, întrucât accesul în interiorul său era foarte greoi.
În prezent, Peştera Valea Cetăţii poate fi vizitată de către oricine, datorită îmbunătăţirii condiţiilor de acces. Au fost create locuri speciale de acces, trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecţie şi sisteme de iluminare, astfel încât turiştii să fie în siguranţă şi să poată admira peştera în toată splendoarea ei. Interiorul său te va captiva cu siguranță!
Castelul Bran, mereu pregătit pentru oaspeţi
Istoricul Castelului Bran ar suna în felul următor: a fost donat de către autorităţile din Braşov, Reginei Maria în 1916, cu prilejul încoronării sale. După moartea reginei, Castelul Bran a fost moştenit de principesa Ileana, iar mai apoi de urmaşii acesteia care au dorit ca frumosul castel să fie deschis turiştilor. În prezent Castelul Bran este un obiectiv turistic care atrage anual mii de turişti atât din ţară cât şi din străinătate. Trebuie să îl vezi măcar o dată în viață!
O altă atracţie turistică este Muzeul Satului care se află exact la intrarea în Castelul Bran. Vei descoperi aici atmosfera satelor vechi din Ţara Bârsei şi asta datorită căsuţelor cu pereţi de lut şi bârne de lemn, acoperite cu şindrilă. Un loc deosebit care merită vizitat!
Cheile Dâmbovicioarei şi Peştera Dâmbovicioara
Un drum scurt, pe şoseaua Rucăr –Bran, te va aduce în acest loc spectaculos numit Cheile Dâmbovicioaiei. Vei fi fascinat de grandoarea peisajul ce ţi se deschide în faţa ochilor. Şoseaua îngustă trece lin, asemeni râului Dâmbovicioaia care îţi va fi partener la drum, printre pereţi stâncoşi şi impunători, turnuri de rocă şi creste ascuţite. Vei fi de-a dreptul impresionat de frumuseţea naturii!
Peştera Dâmbovicioara este situată în partea sudică a Masivului Piatra Craiului şi are o lungime de 555 metri. Galeria peşterii are înălţimi de 4-5 metri şi lăţimi de 3-4 metri. O peşteră relativ mică, însă foarte interesantă şi foarte cunoscută și vizitată de către turiştii veniți din toate colțurile țării.
În zona peşterii vei găsi localnici ce doresc să îți vândă din produsele lor gustoase: caş, urdă, caşcaval afumat sau dulceţuri naturale, făcute acasă, în mod tradiţional. Sunt de-a dreptul delicioase!
Acasă la lilieci – Peştera Liliecilor
Această peşteră din Moeciu are mai multe denumiri, „Peştera cu lilieci”, „Peştera Mare”, „Peştera Badichii” sau „Peştera liliecilor” şi adăposteşte specii rare de lilieci. Peştera Liliecilor este un monument naţional protejat de parcul „Piatra Craiului” şi este deschisă spre a fi vizitată de turiştii curioşi.
Peştera Liliecilor are o suprafaţă de 4,80 hectare şi o lungime de 162 metri este situată pe platforma Branului, în satul Peştera, comuna Moeciu. Accesul în peşteră se face printr-un culoar îngust care face trecerea către grota propriu-zisă, umedă, cu multe „lacrimi ale pământului” (aşa sunt numite formaţiunile calcaroase din interiorul peşterii) şi tavane colorate diferit. Nu uita să ai o lanternă la tine, este absolut necesară!
Se poate şi în România
Complexul Cheile Grădiştei este dovada că și în România se pot realiza proiecte frumoase şi cu bun gust. Este situat în Moeciul de Sus, la 7 kilometri de Bran şi oferă o panoramă splendidă asupra Masivului Piatra Craiului şi a Munţilor Bucegi. Serviciile de cazare sunt excelente, iar ospitalitatea gazdelor este debordantă. Un loc ca acesta îți transformă vacanța într-o vacanță de vis!
Afiliat acestui complex este un alt complex turistic, recent construit, Cheile Grădiştei Fundata. Acesta este ridicat pe un platou în vârful muntelui, amenajat în aşa fel încât să vezi lumea dintre nori. Aici poţi avea parte de un răsfăţ ca la carte la centrul SPA, poţi practica sproturi în aer liber pe terenurile special amenajate sau te poţi aventura în „Aventura Parc.” Cu siguranță vei mai dori să te întorci aici cât mai curând posibil.
După cum am mai spus, România este o țară frumoasă, cu locuri absolut superbe, o țară care are multe de oferit; trebuie doar descoperită!