Rocamadour este un orășel din sud-vestul Franței, cunoscut în lume pentru peisajele uimitoare, dar mai ales pentru monumentele istorice și religioase care timp de secole au atras pelerini din mai multe regiuni ale Pământului. De-a lungul timpului, regi, episcopi, oameni simpli și nobili și-au dorit să vadă o minune ce poartă numele de Rocamadour.

Orășelul văzut din aer
Orășelul văzut din aer / Foto: freewallpapersdownload.com

Orășelul a fost construit pe fațada unei stânci, decorată astăzi cu numeroase clădiri. Fiecare edificiu are ceva special și le poți vizita pe toate dacă te plimbi pe străduțele înguste din Rocamadour. Dacă vrei să vezi o imagine de ansamblu a regiunii, atunci poți opta pentru o plimbare cu balonul, o experiență inedită și deosebit de plăcută.

Rocamadour, noaptea
Rocamadour, noaptea / Foto: www.all-free-photos.com

Rocamadour se află în zona unui defileu al Râului Dordogne, iar zgomotul de fundal al apelor accentuează și mai mult frumusețea unică a regiunii. Rocamadour este o destinație turistică de top, una dintre cele mai vizitate din Franța cu peste 2 milioane de vizitatori anual. Orașul medieval cu străzi întortocheate, scările spiralate este de fapt o întoarcere în timp și șansa ca oamenii să trăiască puțin în Epoca Medievală.

Rocamadour, o valoroasă cetate medievală
Rocamadour, o valoroasă cetate medievală / Foto: commons.wikimedia.org

Numeroasele cercetări istorice arată că zona a fost locuită încă de la începuturile omenirii, fapt demonstrat și susținut de numeroasele amprente și picturi din Rocamadour. Evul Mediu este momentul în care structura este modificată pe trei etaje: cavalerii, în partea de sus, reprezentanții bisericii la mijloc și lucrătorii în partea de jos, spre râu. Puținele date istorice arată că în anul 1105 a fost construită o micuță capelă și în interiorul acesteia statuia Fecioarei Maria.

Rocamadour, din frumusețile Franței
Rocamadour, din frumusețile Franței / Foto: deepresource.wordpress.com

Ușor, ușor renumele regiunii crește simțitor, Rocamadour primește deja o sumedenie de pelerini europeni. În anul 1166 este descoperit corpul Sfântului Amadour, considerat a fi foarte apropiat de Iisus Hristos. În secolul al VIV-lea, Rocamadour cunoaște o perioadă de declin, răcirile climatice, foametea, epidemiile de ciumă neagră au devastat Europa. Urmează războaiele religioase, momente în care edificiile din Rocamadour sunt devastate și jefuite.

Rocamadour, un ansamblu de construcții impresionante
Rocamadour, un ansamblu de construcții impresionante / Foto: hardforum.com

Începând cu secolul al XIX-lea regiunea este reconstruită și se dorește ca noile edificii să păstreze cât mai multe aspecte ale construcțiilor inițiale. Astăzi, Rocamadour rămâne o zonă populară pentru pelerinaj, fapt datorat numeroaselor obiecte religioase care au fost regăsite sau restaurate. Icoane, statui, cărți vechi sunt elemente care aduc regiunii un farmec aparte, Rocamadour fiind locul care readuce liniștea în sufletele vizitatorilor.

Interiorul Capelei Notre Dame din Rocamadour
Interiorul Capelei Notre Dame din Rocamadour / Foto: upload.wikimedia.org

De-a lungul timpului numeroase personalități religioase din întreaga lume au vizitat Rocamadour, fapt care subliniază importanța regiunii. De asemeni, frumusețile unice din Rocamadour au fost sursă de ispirație pentru numeroși romancieri de pretutindeni. Julio Cortázar și Giannina Brashi au scris în limba spaniolă o operă care are ca idee centrală istoria regiunii, aspecte cu privire la imigranți, repatriați și turiștii din Rocamadour.

Așadar, Rocamadou este o zonă istorică a Franței, un loc care păstrează încă vii evenimentele din Epoca Medievală.