Este un pod otoman construit în secolul al XVI-lea care traversează Râul Neretva pentru a lega cele două părţi ale oraşului Mostar din Bosnia Herţegovina. Podul Stari Most este cel mai cunoscut reper al Bosnei Herţegovina fiind unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură islamică. Mimar Hayruddin este proiectantul Podului Stari Most, un student şi ucenic al faimosului arhitect Mimar Sinan. Construcţia are o lungime de 30 de metri şi o lăţime de 4 metri şi domină Râul Neretva de la o înălţime de 24 de metri. Materialul din care a fost construit Podul Stari Most este piatra locală care poartă numele de tenelija.
Construcţia Podului Stari Most a fost comandată de Suleiman Magnificul în anul 1557, scopul fiind acela de a înlocui un pod vechi din lemn care stătea să cadă. Ridicarea podului a durat 9 ani şi tot acest interval de timp a dus la formarea mai multor legende. Se spune că tânărul arhitect ar fost ameninţat cu moartea în cazul în care arcul podului Stari Most nu ar fi fost cel mai mare din lume. Unele voci afirmă că Mimar Hayruddin şi-ar fi pregătit mormântul chiar înainte de a finaliza lucrarea, fiind neîncrezător în propriul succes. Dar iată că la final Podul Stari Most a avut cel mai mare arc din lume, construit de om şi chiar şi astăzi este clasat ca fiind una dintre cele mai mari opere arhitecturale ale timpului său.
Se estimează că Podul Stari Most a costat 300 000 de monezi din argint, dar această ipoteză nu este confirmată sau infirmată. Nu există nici un document care să fie dovada acestui lucru. De-a lungul timpului, construcţia a creat uimire printre călători, celebrul Evlyia Celebi spunea că nu a văzut niciodată un pod atât de mare.
Data de 9 noiembrie 1993 este un moment nefast în decursul vieţii Podului Stari Most, mai exact este devastat în timpul războiului care a avut loc în Bosnia Herzegovina. Timp de 427 de ani construcţia a facilitat accesul în oraş, dar dintr-o dată este pusă la pământ. Până la reconstruirea sa completă, s-a realizat un pod improvizat şi după sfârşitul războiului se fac toate demersurile necesare pentru noul pod. S-a descis să se păstreze designul original, folosindu-se aceeaşi tehnologie şi aceleaşi materiale. Reconstrucţia începe la 7 iunie 2001 şi se încheie 3 ani mai târziu, fiind inaugurat pe 23 iulie 2004.
Astăzi, Podul Stari Most este o construcţie emblematică în oraşul Mostar, fiind simbolul perioadelor sângeroase pe care le-a avut regiunea. Deşi construcţia de astăzi face parte din edificiile secolului al XX-lea, rămâne un element al arhitecturii islamice. Zona este celebră pentru un consurs tradiţional de scufundări, care se desfăşoară anual la sfârşitul lunii iulie. Tinerii din oraş se adună pe Podul Stari Most de unde se aruncă în apele Râului Neretva. Această activitate este totuşi foarte riscantă, însă datează din momentul în care podul a fost construit.
În concluzie, Podul Stari Most rămâne un edificiu istoric de mare valoare pentru statul şi oraşul în care a fost construit.