Cetatea Poenari, de pază la porțile istoriei

Cetatea Poenari, de pază la porțile istoriei

Castelul Poenari ivindu-se pe culmea muntelui
Castelul Poenari ivindu-se pe culmea muntelui

Cetatea Poenari este situată în județul Argeș, tocmai în vârful muntelui Cetățuia. O cetate falnică, ridicată asemenea altor multe construcții similare din dorința de a păzi granița de Nord a Țării Românești de năvălirile străine. Așa că dacă ajungeți prin zona Barajului Vidraru, nu ar strica să vă opriți și pe aici pentru a admira un monument ce și-a desăvârșit menirea și continuă și azi să străjuiască aceste locuri mirifice și pline de farmec.

Cetatea Poenari asa cum se vede ea de pe treptele de beton
Cetatea Poenari asa cum se vede ea de pe treptele de beton

Cetatea Poenari, pagini de istorie

De-a lungul timpului, edificiul ridicat în vârf de munte de Negru Vodă în secolul XIV, a jucat un rol important în sistemul de fortificații ce proteja limita de Nord a Țării Românești de atacurile venite din această parte. Numită și Castelul Poenari, construcția are o formă alungită cu ziduri ce variază între 2 și 3 metri grosime, suficient pentru a ține piept chiar și celor mai furibunde atacuri.
Poate tocmai de aceea, aici a ales să se retragă și domnitorul Vlad Țepeș din calea armatelor turcești, transformând Cetatea Poenari în a doua sa reședință și dispunând refacerea și întărirea zidurilor acesteia.

Cetatea Poenari, vedere din vale
Cetatea Poenari, vedere din vale

Dar dincolo de istorie, locul este încărcat și de legende, povesti cu – poate doar – un sâmbure de adevăr în ele dar care nu pot să nu fascineze ochiul și urechea celor ce ajung pe aceste plaiuri. Iar dintre ele s-ar părea că cea mai importantă este cea în care soția domnitorului Țepeș și-a curmat zilele, preferând o moarte crudă decât rușinea de a fi prizoniera păgânilor.

Pe vremea lui Țepeș nu existau grilake de protecție
Pe vremea lui Țepeș nu existau grilake de protecție

La auzul veștii că turcii sunt aproape și că nu  ar mai exista scăpare, Doamna s-a urcat pe unul dintre zidurile cetății și le-a strigat oștenilor ce încercau să o oprească cum că preferă să moară decât să ajungă prizonieră. Și făcându-și vânt în prăpastie, s-a izbit de stâncile de jos care imediat s-au înroșit. Și acea roșeață se mai poate vedea și azi dacă priviți cu atenție…

Tricolorul flutura mandru deasupra Castelului Poenari
Tricolorul flutura mandru deasupra Castelului Poenari

Iar dacă asta nu este suficient, umblă vorba prin lume că tot Cetatea Poenari a fost și tema de inspirație pentru celebrul roman Castelul din Carpați scris de Jules Verne, o carte ce povestește, de asemenea de apariții misterioase și fapte bizare ce se petrec într-un castel aparent părăsit din inima Carpaților.

Turn de observatie la Cetatea Poenari
Turn de observatie la Cetatea Poenari

Țineți totuși cont că nu oricine reușește să ajungă lejer până în vârf de munte, drumul fiind marcat de 1480 de trepte de beton care facilitează urcușul. Totuși, pe lângă cetate în sine, priveliștea văzută de sus este absolut uimitoare, pe vreme senină putând fi admirate Cheile Argeșului, Munții Făgăraș, Barajul Vidraru de care vorbeam mai devreme și bineînțeles orașul Curtea de Argeș.

Zidul gros din caramizi are la baza un alt zid din pietre de rau
Zidul gros din caramizi are la baza un alt zid din pietre de rau

Situl istoric nu este abandonat și aici se percep mici taxe de vizitare, cu 5 lei prețul pentru un adult și 2 lei pentru copii, studenți, elevi și pensionari. De asemenea fotografiatul și filmatul aici sunt supuse și ele taxării.
Pentru a ajunge la Cetatea Poenari, trebuie mai întâi să vă găsiți drumul spre comuna Căpataneni, fie venind cu mașina fie prin Curtea de Argeș cu trenul și mai apoi cu alt mijloc de transport până în Căpataneni. Însă desigur, călătoria cu mașina este cea mai bună pentru că pe drum veți mai putea opri și la alte obiective istorice.