Utrecht, un superb oraş din Ţara Lalelelor

Utrecht, un superb oraş din Ţara Lalelelor

Panorama oraşului Utrecht pe timp seară
Panorama oraşului Utrecht pe timp seară

Utrecht este capitala provinciei omonime, fiind situat în regiunea Ranstad, Olanda. Utrecht este o regiune de importanţă mondială, prin faptul că zona adăposteşte o mulţime de clădiri antice, o parte dintrele fac parte din perioada Evului Mediu. Până în Epoca de Aur olandeză, Utrecht a fost cel mai important oraş al Olandei, apoi, Amsterdam a devenit centrul cultural şi cel mai populat oraş al ţării.

Oraşul Utrecht pe timp de iarnă arată splendid
Oraşul Utrecht pe timp de iarnă arată splendid

În zilele noastre, Utrecht este recunoscut în lume ca fiind un oraş studenţesc cu o populaţie formată din tineri singuri, fapt care a condus la o viaţă de noapte fabuloasă şi existenţa unei multitudini de fast-fooduri, dar şi numeroase puburi, baruri şi restaurante. Pe lângă aceste aspecte,  Utrecht este un oraş istoric, cultural şi artistic şi poate oferi multe facilităţi vizitatorilor. În continuare, vom vedea care sunt cele mai interesante obiective turistice din Utrecht.

Turnul Catedralei Saint Martin este cel mai bun reper al oraşului
Turnul Catedralei Saint Martin este cel mai bun reper al oraşului

Catedrala Saint Martin

A fost odată cea mai mare biserică din Olanda, construcţia fiind dedicată Sfântului Martin de Tours. Arhitectura clădirii se aseamănă foarte mult cu stilul gotic clasic dezvoltat în Franţa. Catedrala Saint Martin are un turn înalt de 112 metri, un veritabil punct de reper în cadrul oraşului. Împrejurimile lăcaşului religios adăpostesc numeroase morminte vechi, printre care mormântul lui Guy de Avesnes care a fost episcop din 1301 şi până la moartea sa în 1317.

Canalul Oudergracht înfrumuseţează oraşul şi crează mai multe facilităţi
Canalul Oudergracht înfrumuseţează oraşul şi crează mai multe facilităţi

Oudegracht, canalul din Utrecht

Este un curs de apă care trece prin Utrecht şi pe lângă priveliştea pe care o crează, mai există şi numeroase magazine şi restaurante, pe fiecare parte a sa. Canalul Oudegracht îşi menţine unicitatea prin podurile pitoreşti folosite cu secole în urmă pentru depozitare şi comerţ. Astăzi, cursul de apă este o manieră de a realiza diverse plimbări cu ambarcaţiuni în vederea cunoaşterii oraşului. În timpul verii, pe lângă restaurante şi puburi, se deschid numeroase terase în aer liber care se supraaglomerează mai ales în timpul serii.

Seara, barurile şi restaurantele din Utrecht se supraaglomerează
Seara, barurile şi restaurantele din Utrecht se supraaglomerează

Viaţa de noapte

Aşa cum am menţionat, viaţa de noapte din Utrecht este o distracţie nesfârşită care atrage ca un magnet tineri din toată lumea. Oraşul deţine numeroase cluburi deschise până la orele dimineţii, studenţii fiind clienţii fideli ale acestor localuri. În general, se ascultă muzică europeană, dar există şi cluburi cu specific latino, house sau alte genuri de muzică. Cea mai consumată băutură este berea locală, olandezii fiind recunoscuţi în lume ca fiind mari consumatori de bere.

Muzeul Central din Utrecht
Muzeul Central din Utrecht

Muzeele

În Utrecht există un cartier al muzeelor care ascunde multe edificii importante. În cadrul muzeelor puteţi admira o gamă variată de elemente, colecţii de artă, de religie sau istorice. Cel mai vizitat din Utrecht este Muzeul de Bani, un loc al economisirii, al lăcomiei, al jocurilor de noroc. Exponatele de aici urmează o linie diversificată, tema principală fiind banii. Muzeul Central din Utrecht adăposteşte cea mai mare colecţie de desene Rietveld din lume.

În ultimii ani, turismul s-a dezvoltat foarte mult, iar Utrecht s-a evidenţiat devenind unul dintre cele mai cunoscute oraşe ale Olandei. Oraşul este o îmbinare plăcută de elemente diverse care crează o armonie deosebită.