Marele Sfinx de la Giza, o enigmă încă nedeslușită

Marele Sfinx de la Giza, o enigmă încă nedeslușită

Marele Sfinx de la Giza, Egipt
Marele Sfinx de la Giza, Egipt / Foto: paradiseintheworld.com

Cele mai mari atracții turistice de pe teritoriul Egiptului sunt monumentele vechi de milenii, cele pentru care Valea Nilului este cunoscută în întreaga lume. Ținutul egiptean ascunde și o mulțime de mistere încă nedeslușite, unul dintre acestea este Marele Sfinx de la Giza, reprezentarea enormă a unei creaturi mitice cu corp de leu și cap de femeie. Statuia din calcar se află pe platoul Giza, pe malul vestic al Nilului, fiind cea mai mare statuie monolit din lume.

Nasul și bărbia lipsesc, cea din urmă este expusă la Muzeul Britanic
Nasul și bărbia lipsesc, cea din urmă este expusă la Muzeul Britanic / Foto: commons.wikimedia.org

Marele Sfinx de la Giza este cea mai veche sculptură monumentală cunoscută, însă nu există date concrete cu privire la momentul în care a fost construită sau de către cine. Aceste două aspecte se află încă în cercetări și dezbateri, se presupune că uimitorul monument a fost ridicat în perioada Egiptului Antic, însă arheologii spun că misteriosul Sfinx este cu mult mai vechi decât se credea inițial. Creatura ar fi avut și capul unui leu, se spune că ea devora trecătorii care nu răspundeau corect la ghicitorile sale, o poveste cultivată chiar și în ziua de azi printre locuitorii din apropiere.

Edificiul este o minune ce s-a conservat foarte bine în timp
Edificiul este o minune ce s-a conservat foarte bine în timp / Foto: www.hdwallpapersimages.com

Statuia a fost ridicată pe locul unei vechi cariere de piatră și se pare că a fost sculptată într-o singură bucată, fapt care i-a asigurat și rezistența în timp. Vântul, umiditatea și poluarea sunt factori care acționează constant asupra acestei minuni a lumii și, deși au avut loc restaurări consecutive, păstrarea acestei statui reprezintă încă o problemă. Monumentul înfrumusețează orizontul egiptean, milioane de turiști străini vizitează anual zona și rămân uimiți de capodopera ce conferă zonei alte dimensiuni.

Capul este mult prea mare în raport cu corpul
Capul este mult prea mare în raport cu corpul / Foto: toplowridersites.com

Partea superioară a construcției, mai exact capul, pare să impresioneze cel mai mult, el are nu mai puțin de 6 metri înălțime și 4 lățime. Ochii au 2 metri înălțime, dar nasul și bărbia lipsesc, cea din urmă fiind expusă la Muzeul Britanic. Un adept al islamismului a îndepărtat nasul, iar cultul său considera acest fapt un semn de infamie. Corpul de leu sugerează ideea de masivitate, de impunere și putere, labele uriașe sunt plasate strategic, în poziție de atac. Una dintre cele mai mari ciudățenii ale sculpturii este faptul că, în raport cu trupul, capul este mult prea mare.

Milioane de turiști admiră această capodoperă a lumii
Milioane de turiști admiră această capodoperă a lumii / Foto: en.wikipedia.org

Edificiul a fost învăluit întotdeauna într-o aură de mister, iar ideea de enigmă a atras și mai mulți vizitatori dornici să admire enorma creatură mitică. Monumentul este astăzi un simbol al Egiptului Antic și Modern, edificiul care a fost și va rămâne înotdeauna un punct de inspirație pentru edificiile construite ulterior.