Catedrala din Berlin, centrul religiei protestante

Catedrala din Berlin, centrul religiei protestante

Catedrala din Berlin, o deosebită operă arhitecturală în capitala germană
Catedrala din Berlin, o deosebită operă arhitecturală în capitala germană / Foto: topwalls.net

Catedrala din Berlin este una dintre cele mai impunătoare clădiri din capitala germană, aflându-se la momentul actual pe Insula Muzeelor din cartierul Mitte. Catedrala din Berlin este cel mai mare lăcaș de cult din oraș, fiind centrul bisericilor protestante din Germania. Renumele edificiului a depășit demult granițele țării și atrage anula sute de mii de vizitatori de pretutindeni.

Orizontul Berlinului este unic în prezența deosebitei construcții
Orizontul Berlinului este unic în prezența deosebitei construcții / Foto: hqwallbase.com

Catedrala din Berlin este un edificiu cu o istorie foarte bogată, fiind o reprezentantă a stilului renascentist. Clădirea actuală este de fapt a treia biserică ce a fost construită în această locație. Istoria Catedralei din Berlin începe în anul 1465 când este construită prima biserică. Această clădire modestă a servit drept biserică de curte pentru celebra familie Hohenzollern. Mai târziu, între anii 1745-1747, micuța biserică este înlocuită de o catedrală în stil baroc, realizată după un proiect al lui Johann Boumann. Perioada dintre 1816-1822 este momentul în care Catedrala din Berlin este renovată și transformată într-o clădire ce aparține stilului clasic.

Catedrala din Berlin timpul Festivalului Luminilor
Catedrala din Berlin timpul Festivalului Luminilor / Foto: hdwallpapers.mi9.com

După această istorie, aș zice eu destul de complicată, vine momentul în care Împăratul Wilhelm al II-lea hotărăște să demoleze clădirea și să înceapă, de la zero, o nouă construcție. Clădirea a fost demolată în anul 1984, fiind înlocuită cu catedraqla ce se găsește și astăzi în Berlin. Mult mai mare decât predecesoarele sale, noul lăcaș de cult s-a dorit a fi o replică la catedrala catolică din Roma, Biserica Sfântul Petru.

Festivalul Luminilor transformă total Catedrala din Berlin
Festivalul Luminilor transformă total Catedrala din Berlin / Foto: overrabbit.deviantart.com

Proiectantul Catedralei din Berlin a fost Julius Rashdorff, noua catedrală fiind un veritabil exemplu de arhitectură renascentistă. Catedrala din Berlin este astăzi o construcție impunătoare, de 114 metri lungime și 73 de metri în lățime. Finalizarea construcției a avut loc în anul 1905 și de atunci și până astăzi a adus multă bucurie în sufletele milioanelor de oameni care au vizitat-o.

Catedrala din Berlin cu prețioasele elemente de interior
Catedrala din Berlin cu prețioasele elemente de interior / Foto: filipdemuinck-kristelpardon.blogspot.ro

Interiorul catedralei atrage mai ales prin măreția sa, dar edificiul mai aăpostește și alte puncte de interes. Unul dintre ele este orga construită de Wilhelm Sauer. Aceasta a fost făcută în anul 1905 și are peste 7000 de elemente. O parte dintre membrii familiei Hohenzollern și-au dorit să fie înmormântați în Catedrala din Berlin. Friedrich I și soția sa sunt împreună pentru totdeauna într-un sacrofag deosebit de frumos.

Catedrala din Berlin, noaptea
Catedrala din Berlin, noaptea / Foto: www.tripomatic.com

Sobrietatea este cuvântul ce caracterizează cel mai bine Catedrala din Berlin, scările din marmură neagră îi conferă un mister aparte, iar liniștea și atmosfera din interior subliniază și mai mult această idee. Orga imensă din interior conferă unicitate catedralei, în timp ce cristelnița spelndidă în care erau botezați membrii familiei regale este martora unor evenimente istorice de mare valoare.

Catedrala din Berlin învăluită în luminile spectacolului
Catedrala din Berlin învăluită în luminile spectacolului / Foto: benjiinteriors.wordpress.com

Catedrala din Berlin poate fi vizitată în orice perioadă a anului și un grup de ghizi turistici sunt întotdeauna pregătiți să vă introducă într-o lungă incursiune în istoria bogată a edificiului. Dacă ajungi în Berlin, ar fi un mare păcat să ratezi catedrala din capitala germană, o adevărată operă arhitecturală ce a cunoscut mari schimbări de-a lungul vremii.