Multă vreme, năvălirile turcești din Țara Românească au reprezentat cea mai mare amenințare pentru aceste locuri. Dar dacă majoritatea românilor se retrăgeau din fața invadatorilor, erau și unii care refuzau să îți părăsească casele.
Așa s-au născut Culele boierești de la Măldărești, case puternic fortificate, construite cu pereți groși și ridicate din materiale rezistente, ele erau capabile să reziste atacurilor de la acea vreme.
Culele boierești de la Măldărești au fost ridicate între secolele XVIII și XIX iar aspectul lor este relativ similar la toate cele care au rezistat până în ziua de azi: Cu pereți groși și o formă ce tinde să se îngusteze spre vârf, cula are de obicei două nivele și un acoperiș în patru ape (ascuțit spre partea centrală). Pivnița casei era adesea nu numai loc de depozitare ci și ultima redută în caz de atac iar al doilea nivel era dotat cu un balcon inclus în corpul clădirii și care servea drept post de observație. De altfel, în mod oarecum amuzant, numele de Cula se trage din limba turcă și are semnificația de turn (kule), lucru ce arată cât de inexpugnabile erau aceste construcții pe care turcii au încercat nu doar odată să le radă de pe fața pământului.
Culele boierești de la Măldărești, monumente ale arhitecturii românești
Cea mai veche clădire dintre culele boierești de la Măldărești este Cula Greuceanu, denumită după unul dintre proprietarii ei trecuți. Însă construcția ei se datorează familiei Măldărescu, cea care a și dat numele acestor locuri. Istoric vorbind, cula Greuceanu se presupune că ar fi fost construită de către jupânul Gheorghe Măldărescu și soția sa, dar alte surse consideră că această casă i-ar fi aparținut lui Tudor Maldar, un căpitan de-al lui Mihai Viteazu. În orice caz, casa este impresionantă cu mai multe camere la fiecare nivel și o atmosferă tipic țărănească iar pivnița este complet izolată de etaj, o măsură ce ar fi trebuit să ofere mai multă protecție în caz de atac.
Cula Duca este o altă capodoperă al acestui stil arhitectural, cu o formă de dreptunghi aproape perfect și cu aceleași ziduri groase impunătoare specifice pentru culele boierești de la Măldărești. La fel ca și la precedenta casă, Cula Duca, ridicată la începutul secolului XIX, are două nivele și o pivniță, fiind gândită în același stil de casă boierească fortificată.
Este foarte interesant de remarcat aici că frumusețea culei Duca și aspectul ei păstrat neschimbat de la începutul anilor 1800 le-au permis mai multor regizori de film români să toarne aici scene memorabile din filme precum Drumul Oaselor, Neînfricații sau Mărgelatul.
Drumul până la Culele Boierești de la Măldărești, care în ziua de azi sunt deschise pentru vizitare este destul de facil. Localitatea Măldărești se află în județul Vâlcea, nu foarte departe de Mânăstirea Horezu și aici se poate ajunge pe DN 65 C. Programul de vizită este puțin diferit în funcție din perioada de an în care ajungeți astfel: programul de vară (între aprilie și octombrie) de la orele 10.00 la 18.00 și cel de iarnă (din noiembrie în martie) de la orele 9.00 la 17.00. În zilele de luni complexul este închis dar ca o mențiune, există facilități de cazare chiar în perimetrul muzeului, lucru ce se poate dovedi nu doar util ci o experiență în sine.