Ridicat în aceeași perioadă interbelică precum multe alte monumente dedicate eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial, Mausoleul Mateiaș sau pe numele său complet Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăț, trebuie neapărat vizitat.

Este foarte ușor accesibil pe Drumul Național 73 și se află la doar 11 kilometri de Câmpulung dar amplasarea sa aici are o motivație foarte profundă.

Mausoleul Mateiaș este flancat de tunuri de artilerie
Mausoleul Mateiaș este flancat de tunuri de artilerie | Foto: Wikimedia.org

Locul pe care se află Mausoleul Mateiaș, un deal în toată puterea cuvântului, a văzut lupte crâncene pe la jumătatea Primului Război Mondial. Aici, Grupul de armată Nămăiești cu Generalul Traian Găiseanu la comanda a două divizii de infanterie, a ținut piept unei forțe militare mult mai puternice vreme de mai mult de o lună în perioada octombrie-noiembrie 1916. Datorită lor, frontul a rămas intact în această porțiune și chiar dacă la finele lui noiembrie au primit ordin să se retragă datorită străpungerii frontului de pe Jiu, ei au plecat de pe acest deal neînvinși. O adevărată faptă de arme ținând cont că în fața lor se aflau corpurile armate ale Puterilor Centrale.

Stema veche a României și Nihil Sine Deo
Stema veche a României și Nihil Sine Deo | Foto: ramona-strinu-blogspot.ro

Lucrările la Mausoleul Mateiaș au fost demarate în anul 1928 și au durat până în 1935. La ridicare au fost folosite planurile a doi arhitecți români: Dumitru Ionescu-Berechet și State Baloșin, dar constructorul a fost o companie italiană. Ceea ce contează însă este că materialele au fost pur românești, în edificiu predominând calcarul de Albești.

Capela din Mauzoleul Mateiaș
Capela din Mauzoleul Mateiaș | Foto: panoramio.com

Mausoleul Mateiaș, un loc ce trebuie vizitat

Arhitectura este una ce se întinde atât pe orizontală cât și pe verticală. La parterul, care se prelungește pe o suprafață destul de mare, există un osuar dar și un spațiu expozițional cu mai multe diorame în mărime naturală ce prezintă scene de luptă sau aspecte de pe frontul din 1916. Iar pe verticală, un turn terminat într-un foișor este accesibil prin intermediul unei scări în spirală.

Mausoleul Mateiaș, vedere din față
Mausoleul Mateiaș, vedere din față | Foto: vistawallpapers.ro

Din păcate, calcarul este un material destul de fragil și relativ pretențios atunci când vine vorba de apă așa că între 1945 și 1976 Mausoleul Mateiaș a fost supus unei serii de reparații care i-au întărit structura și au eliminat infiltrațiile. Din păcate, în 1977, marele cutremur a provocat noi fisuri și o nouă șubrezire a structurii. Prin urmare, anul 1978 a adus noi consolidări.

Reproducerea unui punct de comandă, din păcate exponatele nu se șterg de praf așa de des
Reproducerea unui punct de comandă, din păcate exponatele nu se șterg de praf așa de des | Foto: Isorin.blogspot.ro

Este demn de remarcat că între 1980 și 1984, autoritățile comuniste au decis să extindă Mausoleul Mateiaș cu o terasă de paradă. Cu această ocazie au fost sculptate și niște scări monumentale de acces iar povestea lor este deosebită. Un singur om, în persoana lui Tiru Constantin a muncit la ele zi lumină vreme de patru ani, folosind doar dalta și ciocanul, ceea ce reprezintă un efort considerabil din orice unghi am privi problema.

Acoperisul din capela mausoleului
Acoperisul din capela mausoleului | Foto: panoramio.com

Accesul în Mausoleul Mateiaș costă doar 5 lei, cu tot cu așa-zisa taxă de fotografiat. În interior, după cum spuneam, se pot vedea mai multe scene în mărime naturală dar și mozaicuri și tablouri înfățișând eroii ce au luptat aici. Tot aici veți putea vedea și osuarul mausoleului, un cufăr de sticlă ce include o parte din osemintele eroilor de aici. Și spunem o parte pentru că în total există 31 de cripte și peste 2300 de soldați își dorm somnul de veci aici. Iar dacă aveți noroc veți putea urca și în foișorul monumentului.

Ordine și decorații din Primul Război Mondial
Ordine și decorații din Primul Război Mondial | Foto: ramona-strinu.blogspot.ro