Tiergarten Schönbrunn sau altfel spus Grădina Zoologică din Viena, este cea mai veche grădină zoologică din lume, datând încă din anul 1752. La acea vreme a fost construită ca și menajerie imperială iar de atunci încoace s-a menținut mai mereu ca o instituție științifică și de cultură de prim rang.
Aici animalele sunt respectate, au suficient spațiu de mișcare iar datorită interesului manifestat de administratori pentru conservarea speciilor, populația parcului a rămas mereu constantă.
Grădina zoologică din Viena a fost realizată la jumătatea secolului XVIII din ordinul împăratului Francis I, soțul Mariei Tereza în ideea de a creea aici o menajerie regală. Locul ales pentru această construcție a fost domeniul Palatului Schönbrunn dar datorită tradițiilor vremii, abia în 1779 grădina a fost deschisă și pentru vizitatori din exteriorul palatului și chiar și atunci nu toată lumea era admisă. Printre musafirii de marcă ai acestui loc s-au numărat și Sigmund Freud, Napoleon Bonaparte sau Wolfgand Amadeus Mozart, pentru a enumera doar câteva nume cu rezonanță.
Grădina zoologică din Viena, o aventură prin istorie
Mai târziu, împăratul Joseph al II-lea a organizat mai multe expediții în Africa și America pentru a captura noi specimene ce urmau să fie aduse în Grădina Zoologică din Viena. Iar unul dintre ele chiar a schimbat într-o oarecare măsură viața înaltei societăți din capitala austro-ungară. Căci nimeni nu mai văzuse o girafă până atunci, motiv pentru care designerii de haine au început să producă articole vestimentare din imitație de blană de girafă iar pe scenă, scenaristul de piese de teatru Adolf Bäuerle a produs opera Giraffen in Wien.
La începutul Primul Război Mondial, Grădina zoologică din Viena avea în componența sa nu mai puțin de 3500 de specimene din 712 specii. Din păcate, datorită resurselor de hrană foarte limitate, numărul lor a scăzut destul de repede la 900. Iar după dizolvarea imperiului, spațiul a trecut în administrare austriacă. Din nou, cel de-al Doilea Război Mondial a reușit să aibă un impact negativ asupra grădinii, numeroase specimene fiind ucise în bombardamente dar ca și în precedenta conflagrație mondială, Grădina Zoologică din Viena a reușit să scape și să se refacă.
Grădina Zoologică din Viena nu este însă doar cea mai veche instituție de acest fel din lume ci și una foarte deosebită deoarece aici vizitatorii au parte de niște experiențe unice: Aici există un spațiu ce simulează pădurea tropicală Amazoniană în toate detaliile ei, un acvariu care, de asemenea, oferă o imagine a Amazonului în perioada inundațiilor, dar și un polarium. Acesta din urmă, după cum îi sugerează numele, este spațiul special adaptat pentru animalele din regiunea arctică.
Pe de altă parte, Grădina Zoologică din Viena este unul dintre puținele locuri din lume unde există Panda Gigantici în captivitate. Ba mai mult, aici s-au născut primele astfel de exemplare în captivitate, un exemplu ce denotă cât de multă grijă au cei de aici de animale și cât de mult de străduiesc să le creeze habitate cât mai asemănătoare cu cele naturale. Iar la a 250-a aniversare a acestui loc, Grădina Zoologică din Viena a fost în centrul uneia dintre cele mai cunoscute lansări numismatice: moneda aniversară de 5 euro Tiergarten Schönbrunn.