Pitigliano, Micul Ierusalim

Pitigliano, Micul Ierusalim

Pitigliano, Italia
Pitigliano, Italia / Foto: http://alexgutkin.deviantart.com

Pitigliano este un oraș localizat în Provincia Grosseto fiind o zonă importantă din punct de vedere istoric și religios. Pitigliano a fost supranumit “Micul Ierusalim”, fapt datorat unei comunități evreiești care a avut în zonă propria ei sinagogă. Pitigliano și regiunile din jur au fost locuite încă din timpurile străvechi, dar primul document scris care atestă existența zonei datează din anul 1061.

Pitigliano, un oraș din piatră
Pitigliano, un oraș din piatră / Foto: http://www.wall88.com

Pitigliano poate fi considerat un muzeu în aer liber, o colecție impresionantă de edificii cu o importanță inimaginabilă. Cele mai interesante elemente din Pitigliano sunt vestigiile etrusce, o serie de canale sculptate ce par să fi fost folosite pentru apă. Unele iau forma unor trepte, dar se spune că aceste cariere în piatră ar fi fost utilizate strict pentru transportul apei. Câteva inscripții etrusce ar fi fost găsite în aceste cariere, dar din păcate însemnătatea cuvintelor nu a fost distinsă nici până astăzi din cauza deteriorării cauzate de trecerea timpului.

Noaptea, orașul are o strălucire aparte
Noaptea, orașul are o strălucire aparte / Foto: http://tuscanretreat.wordpress.com

Monumentele medievale și renascentiste alcătuiesc un sector important constituit dintr-o catedrală, o biserică, o frumoasă cetate și ziduri impunătoare din piatră care înconjoară toate aceste minunății. Pentru câteva sute de ani, Pitigliano a fost un oraș de frontieră între Marele Ducat din Toscana și statele papale din sud. Acesta este principalul motiv pentru care a luat naștere o comunitate evreiască înfloritoare, solidă și de lungă durată. Din aceasă comunitate au făcut parte, în principal, persoanele care au fugit din Roma în timpul persecuțiilor. Mai târziu, evreii reușesc să scape teferi și nevătămați datorită creștinilor care le-au acordat tot sprijinul de care au avut nevoie.

Intrarea într-o locuință din Pitigliano
Intrarea într-o locuință din Pitigliano / Foto: http://www.cepolina.com

În Pitigliano există multe centre de interes, printre ele se numără și Tempietto o peșteră mică, o zonă misterioasă despre care nu au ieșit la iveală prea multe aspecte. Unii cercetători susțin că formarea sa este naturală, în timp ce alții caută dovezi prin care să demonstreze că Peștera Tempietto a fost construită de mâna umană.  Astfel constructorii, dar mai ales motivul pentru care au creat un asemenea loc misterios rămân o necunoscută.

Torciata, evenimentul care aglomerează străzile din oraș
Torciata, evenimentul care aglomerează străzile din oraș / Foto: http://commons.wikimedia.org

Astăzi, Pitigliano este locul spre care își îndreaptă atenția turiștii care vor să afle mai multe lucruri despre o zonă religioasă și istorică. Pitigliano poate fi vizitat în orice perioadă a anului, dar în unele luni au loc evenimente dintre cele mai interesante. Data de 19 martie a fiecărui an este momentul în care are loc Torciata, un eveniment care sărbătorește venirea primăverii. Participanții se costumează și defilează prin oraș cu torte aprinse. Mai apoi se face un foc imens, oamenii se strâng în jurul lui, iar cenușa este colectată și păstrată de către femei ca un semn de bun augur.

Pitigliano, un loc istoric și religios
Pitigliano, un loc istoric și religios / Foto: http://www.bridgemania.it

Așadar, Pitigliano este o destinație turistică foarte interesantă, este locul unde chiar tu poți călca pe urmele istoriei.