Bratislava este capitala şi în acelaşi timp cel mai important oraş de pe teritoriul Slovaciei, locul unde îşi au sediile cele mai importante instituţii ale statului. Capitala slovacă este o colecţie impresionantă de străzi înguste, castele, clădiri şi multe biserici istorice ale căror uşi sunt mereu deschise pentru vizitatorii lor. Caracterul arhitectural al oraşului nu este neaparat unul unitar, metropola este alcătuită atât din clădiri medievale, cât şi din structuri moderne care împreună crează un orizont fantastic.

Teatrul Naţional
Teatrul Naţional / Foto: en.wikipedia.org

La momentul actual, Bratislava şi împrejurimile sale alcătuiesc regiunea cea mai prosperă din Europa Centrală şi Vest, dar şi un loc deosebit dacă privim din perspectivă turistică. Şi localizarea geografică a oraşului adaugă un farmec aparte regiunii, capitala slovacă este poziţionată chiar pe malurile Dunării, într-un cadru natural de poveste. Poţi fi sigur că nu ratezi cele mai importante obiective turistice dacă te deplasezi pe jos, metropola nu ocupă o suprafaţă prea mare, aşa încât durează doar câteva minute să ajungi într-o altă zonă.

Diverse târguri şi evenimente au loc în centrul oraşului
Diverse târguri şi evenimente au loc în centrul oraşului / Foto: www.reddit.com

Un alt aspect interesant este faptul că cel mai important oraş de pe teritoriul Slovaciei are două centre, Hlavne namestie centrul principal al metropolei şi Hviezdoslavovo centrul secundar care poartă numele unui vestit poet slovac. Aceste două regiuni sunt ideale pentru plimbări îndelungate, fiind zone pietonale intens apreciate atât de către locuitori, cât şi de către vizitatorii de pretutindeni. Tot aici se află şi clădiri importante, construcţii medievale preţioase, dar şi terase, restaurante şi cafenele cochete.

Catdrala Sfântul Martin intens iluminată în timpul serii
Catdrala Sfântul Martin intens iluminată în timpul serii / Foto: www.hdrshooter.com

Capitala Slovaciei poate fi supranumită şi oraşul bisericilor, asta pentru că pe teritoriul metropolei există o sumedenie de lăcaşe de cult cu arhitecturi cu totul şi cu totul deosebite. Cea mai importantă şi mai impozantă construcţie religioasă rămâne Catedrala Sfântul Martin, un edificiu uimitor ridicat în stil gotic pe durata domniilor mai multor conducători maghiari. Alte lăcaşe de cult interesante sunt Biserica Sfânta Clara dar şi Biserica Sfânta Elisabeta.

Castelul Bratislava
Castelul Bratislava / Foto: www.macsadventure.com

Un edificiu cu o încărcătură istorică deosebită este Castelul Bratislava, o clădire masivă cu turnuri în cele patru colţuri, situată pe un deal stâncos relativ izolat din Carpaţii Mici. Edificiul este considerat a fi o bijuterie a oraşului, locul care oferă o excelentă panoramă a metropolei, iar în zilele senine poţi distinge chiar şi vederea de ansamblu a Vienei sau Ungariei. În spatele castelului, pe partea de sus a dealului se află Monumentul lui Slavin, ridicat în memoria victimelor sovietice care au luptat pentru libertate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Podul SNP, o structură grandioasă
Podul SNP, o structură grandioasă / Foto: slovakia.travel

Structura care uimeşte vizitatorii ce trec graniţele Bratislavei este Podul SNP, ce traversează apele Dunării, un proiect îndrăzneţ care a făcut deja înconjurul lumii. Structura include şi un restaurant ce poartă numele de OZN şi o platformă de observaţie care pune la picioarele tale frumoasa capitală a Slovaciei.

Arta stradală, un  alt aspect interesant în capitala slovacă
Arta stradală, un alt aspect interesant în capitala slovacă / Foto: letneubytovanie.sk

Bratislava rămâne cel mai deosebit oraş de pe Dunăre, o metropolă liniştită, dominată încă de farmecul medieval de odinioară.