Este un crater de apropae 70 de metri lăţime şi 20 adâncime situar în regiunea Darvaza, în inima deşertului  Karakum, Turkmenistan. Zona a devenit celebră pentru focul care arde continuu, de aproape 42 de ani,  în acest crater . Totuşi, formaţiunea nu este naturală în totalitate, ci a luat naştere din cauza unui accident.

Poarta Iadului, Turkmenistan
Poarta Iadului, Turkmenistan

În anul 1971, sovieticii au ajuns în zona Darvaza, regiune ce deţine un volum mare de gaze naturale. Fără a cunoaşte acest aspect, ei au lovit accidental într-o peşteră, iar la scurt timp au simţit mirosul de gaz în atmosferă. Pentru a evita extinderea acestuia, decid să-i dea foc în speranţa că focul ar folosi tot combustibilul într-o chestiune de zile. Dar iată că acestă sursă de gaze naturale pare a fi infinită şi alimeantează de zeci de ani Poarta Iadului. Mirosul înţepător se poate simţi de la mare distanţă.

Imaginaţia localnicilor din împrejurimi a condus la formarea unei identităţi proprii a craterului, fiind denumit Poarta Iadului. Flăcările alimentate continuu de gaz, jarul de un portocaliu intens, groapa imensă sunt elemente ce au creat această legătură cu Iadul. Numele uşor înfiorător a contribuit la promovarea zonei chiar şi în afara graniţelor atrăgând numeroşi turişti curajoşi, dornici să se afle faţă în faţă cu Iadul.

Poarta Iadului, Turkmenistan
Poarta Iadului, Turkmenistan

Totuşi, geologii apreciază că acest crater ar trebui închis sau cel puţin ar trebui adoptate măsuri concrete pentru a evita dezvoltarea altor câmpuri de gaze naturale în zonă. Motivul ar fi acela că extinderea acestor gaze ar putea provoca incidente tragice, mai ales explozii uriaşe. Turkemnistan rămâne unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale ai lumii, exportând cu precădere în China, Iran, India, Rusia şi Europa de Vest.

Poarta Iadului, Turkmenistan
Poarta Iadului, Turkmenistan

Prin intermediul formaţiunii Poarta Iadului, Turkmenistan şi în special regiunea Darvaza a devenit zonă turistică de mare interes internaţional. Excursioniştii ajung aici din curiozitate pentru ca au auzit câte ceva despre ciudatul crater sau au văzut imagini cu acesta dar vor să-şi formeze convingeri şi opinii proprii analizându-l cu atenţie. Deşi zona nu are altceva de oferit, ca şi obiective turistice, numeroase persoane din toate colţurile lumii străbat mii de kilometri doar pentru Poarta Iadului. Flăcările generează o strălucire aurie ce învăluie întreaga zonă şi pot fi observate de la distanţe de zeci de kilometri, din cel mai apropiat sat cu 350 de locuitori.

Poarta Iadului, Turkmenistan
Poarta Iadului, Turkmenistan

Poarta Iadului este însă un dezastru ecologic cu ardere lentă, iar numeroasele studii de specialitate au arătat că zona se deteriorează pe zi ce trece şi în câţiva ani se va distruge complet. Vara, temperaturile normale în deşertul Karakum ajung până la 50 de grade Celsius, iar căldura provine numai de la soare. Temperaturile specifice zonei, completate de căldura emanată de craterul de foc crează temperaturi insuportabile şi distrug totul în jur.

Oricum, Poarta Iadului rămâne o atracţie turistică de necontestat. Ciudăţenia sa atrage anul sute de mii de turişti dornici să vadă un loc care nu mai există nicăieri în lume. Rămâne de văzut pentru cât timp  îi va mai bucura  pe vizitatorii săi.