Canionul Bryce, amfiteatrul natural al Americii

Canionul Bryce, amfiteatrul natural al Americii

Canionul Bryce, la răsărit
Canionul Bryce, la răsărit / Foto: exerda.blogspot.com

Marele Canion al Arizonei este o structură cu adevărat uimitoare, însă există formaţiuni asemănătoare care transformă regiunile în care sunt localizate în adevărate capodopere naturale. Canionul Bryce se află în partea de sud-vest a statului Utah, Statele Unite ale Americii, fiind mai degrabă un amfiteatru natural de o frumuseţe unică. Canionul Bryce se află la înălţimea de 2700 de metri, partea vestică fiind mai înaltă decât cea opusă.

Formaţiunile colorate alcătuiesc arcuri naturale spectaculoase
Formaţiunile colorate alcătuiesc arcuri naturale spectaculoase / Foto: www.1zoom.net

Nuanţe intense ce variază de la alb, la portocaliu şi roşu îmbracă întreaga zonă, anul 1850 este momentul în care primii colonişti albi explorează această minune a naturii. Unul dintre ei, pe numele său Ebenezer Bryce a rămas atât de uimit încât a ales să se stabileascăn în zonă, canionul preluând identitatea sa.

Canionul Bryce, un ansamblu de formaţiuni multicolore
Canionul Bryce, un ansamblu de formaţiuni multicolore / Foto: www.enjoyourholiday.com

Canionul Bryce este o formaţiune 100% naturală, formată prin procese complexe care s-au desfăşurat pe parcursul a sute, sau chiar mii de ani. Eroziunea accentuată ar fi principalul motiv pentru care a luat naştere această minunăţie, proces completat de forţa vântului, a apelor şi a îngheţului. Anul 1924 este momentul în care Canionul Bryce este declarat monument al naturii, ca patru ani mai târziu să devină un parc naţional vizitat anual de un număr care depăşeşte un milion de turişti proveniţi din toate colţurile lumii. Parcul se întinde pe o suprafaţă totală de 14 503 de hectare şi primeşte puţin vizitatori în comparaţie cu Marele Canion, fapt cauzat şi de poziţionarea sa care îngreunează mult accesul.

Structurile multicolore contrastează frumos cu zăpada strălucitoare
Structurile multicolore contrastează frumos cu zăpada strălucitoare / Foto: www.lightcapturephoto.com

Cei mai mulţi vizitatori ajung în zonă pentru a admira amfiteatrul natural, există nu mai puţin de 13 puncte care oferă privelişti impresionante asupra Canionului Bryce. Turiştii se orientează şi spre traseele montane, destul de accesibile şi uşor de parcurs, unele dintre ele de o zi. Există de asemeni şi două trasee montane de noapte, bine amenajate şi menite să pună la încercare limitele doritorilor.

Apusul şi răsăritul, momentele-cheie ale zilei
Apusul şi răsăritul, momentele-cheie ale zilei / Foto: www.1zoom.net

Sesiunile de călărie sunt o altă activitate apreciată de către turişti, din aprilie până în octombrie călăritul este permis, urmând să fie interzis după această perioadă, odată cu venirea sezonului rece. Fotografiatul este intens practicat, asta pentru că cerul senin, apusul sau răsăritul sunt elemente care fac din Canionul Bryce o structură splectaculoasă. Cerul este unul dintre cele mai întunecate din America de Nord, prin urmare, se pot vedea cu ochiul liber peste 7400 de stele, în comparaţie cu doar 2000 care pot fi vizualizate în marile oraşe ale lumii.

Canionul Bryce
Canionul Bryce / Foto: www.bindlestifftours.com

Canionul Bryce poate fi vizitat şi în timpul iernii, există chiar şi două pârtii de ski, dar prea puţin amenajate. Totuşi, rocile colorate intens contrastează frumos cu zăpada de un alb imaculat, oferind privelişti de vis.