Poarta Indiei este un monument impunător aflat în New Delhi, fiind structura care comemorează un eveniment marcant în istoria lumii. 70 000 de soldați indieni și-au pierdut viața în timpului Primului Război Mondial, în luptele împotriva armatei britanice. În acele momente tragice, peste 13500 de oameni de diverse naționalități au murit în războiul din Afghanistan ce a avut loc în anul 1919.

Poarta Indiei, un monument impunător
Poarta Indiei, un monument impunător / Foto: http://megaconstrucciones.net

Piatra de temelie la Poarta Indiei a fost pusă în anul 1921, fiind construită la inițiativa Ducelui de Connaught. Poarta Indiei are 42 de metri înălțime și este localizată la intersecția mai multor drumuri importante din capitala indiană. Regiunile din jurul porții au devenit zone pietonale, locuri care devin arhipline mai ales în timpul serii. Noaptea, Poarta Indiei este frumos iluminată, iar locuitorii și turiștii deopotrivă adoră să se plimbe în jurul ei.

Partea superioară a porții este inscripționată cu fraze ce comemorează evenimentul din 1919
Partea superioară a porții este inscripționată cu fraze ce comemorează evenimentul din 1919 / Foto: http://commons.wikimedia.org

Numeroase evenimente interesante din  New Delhi se desfășoară chiar în zona în care este amplasată Poarta Indiei, fapt care subliniază încă o dată importanța monumentului. Parada de Ziua Republicii este poate cel mai important eveniment de peste an și începe de la Rashtrapati Bhavan și trece pe sub Poarta Indiei. Parada de Ziua Republicii este unul dintre cele mai populare evenimene din India, străzile din New Delhi se dovedesc a fi neîncăpătoare în timpul ceremoniilor oficiale. Câteva sute de mii de oameni participă anual la parade și se bucură de atmosfera cu totul și cu totul specială.

Poarta Indiei și baldachinul
Poarta Indiei și baldachinul / Foto: www.mountainsoftravelphotos.com

În spatele Porții Indiei se regăsește un alt monument, un baldachin realizat din gresie, proiectat de același arhitect. La momentul actual, baldachinul este gol, însă există numeroase zvonuri cu privire la modificarea monumentului. Multe voci susțin că autoritățile doresc să plaseze în interiorul baldachinului o statuie a lui Mohandas Gandhi, un alt erou național foarte iubit de către cetățenii indieni. Baldachinul este în totalitate un edificiu realizat în stil indian, notabilă fiind arhitectura clasică și clopotele mici.

Poarta Indiei, din lateral
Poarta Indiei, din lateral / Foto: http://wallpapers.brothersoft.com

Poarta Indiei are o formă hexagonală, cu diametrul de 625 de metri. Opera arhitecturală ocupă o suprafață totală de peste 306 000 de metri pătrați, fiind vizibilă din aproape toate punctele orașului. De la momentul construcției și până în prezent, Poarta Indiei nu a suferit modificări majore, fiind ușor recondiționată odată la câțiva ani. Tot timpul s-a insistat pe păstrarea arhitecturii originale, Poarta Indiei fiind deja un simbol al acestei țări cu o cultură deosebită.

Cele două monumente văzute împreună
Cele două monumente văzute împreună / Foto: http://jeemychan.deviantart.com

Poarta Indiei este unul dintre cele mai fotografiate monumente din întreaga lume, fiind structura care păstrează vie amintirea celor 70 000 de soldați indieni care au decedat în timpul Primului Război Mondial.