Agra, simbolul lumii indiene

Agra, simbolul lumii indiene

Taj Mahal, Agra, India
Taj Mahal, Agra, India / Foto: http://www.flash-screen.com

Agra este un frumos oraș situat în nordul Indiei, la 200 de kilometri de Delhi, locul unde se află și faimoasa operă arhitecturală Taj Mahal. Numeroase locuri și edificii din Agra fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, orașul fiind un veritabil simbol al culturii indiene. Agra este una dintre minunile lumii și nu poți vizita orașul fără să ajungi la Taj Mahal. Orașul este splendid, însă există și aspecte care nu îi fac cinste. Poluarea și gunoiul în exces știrbesc mult din frumusețea acestuia, iar vânzătorii care se regăsesc la tot pasul sunt uneori agasanți. Comercianții devin de multe ori insistenți, regăsindu-se la fiecare monument, templu, moschee sau palat.

Agra, orașul alcătuit din numeroase monumente renumite în întreaga lume
Agra, orașul alcătuit din numeroase monumente renumite în întreaga lume / Foto: http://www.asia-trip.info

Istoria orașul începe în secolul al XI-lea, dar cercetările arată că Agra a fost fondat mult mai devreme. Mahabharata a fost numele antic al metropolei indiene, celebrul Ptolemeu fiind prima persoană care i-a spus orașului pe numele Agra. Orașul este o alăturare inedită de elemente hinduse și musulmane, datorită schimbului permanent de regi ce au aparținut celor două culturi diferite.

Taj Mahal, un simbol al Indiei
Taj Mahal, un simbol al Indiei / Foto: indiannerve.com

Cele două atracții turistice de top din Agra sunt Taj Mahal și Fortul orașului. Taj Mahal este un monument imens realizat din marmură albă, construit între anii 1631-1648 la ordinul Împăratului Mughal Shah Jahan, în memoria soției sale favorite. Taj Mahal este unul dintre cele mai bine conservate morminte din lume, fiind o adevărată capodoperă arhitecturală musulmană. Taj Mahal este de asemeni unul dintre cele mai fotografiate edificii din întreaga lume și unul dintre cele mai reconoscibile monumente de pe Glob.

Fortul din Agra este vizitat în permanență de către turiștii curioși
Fortul din Agra este vizitat în permanență de către turiștii curioși / Foto: http://pompei-hotels.com

Fortul din Agra este o construcție ridicată din gresie roșie, care se aseamănă foarte mult cu Fortul Roșu din New Delhi. Fortul din Agra a fost construit între anii 1565-1571 la ordninul Împăratului Akbar, acesta fiind de fapt o consolidare a imperiului său vast. Regiunea oferă o priveliște foarte plăcută spre Taj Mahal, mai ales în zilele însorite, cu cer senin. De obicei, edificiile importante din India sunt înconjurate de grădini frumoase și spații verzi, astfel te vei bucura de promenade îndelungate într-unul dintre cele mai frumoase orașe indiene.

Moscheea Jama
Moscheea Jama / Foto: http://www.tajmahaltripindia.com

În Agra se regăsesc numeroase temple de rugăciune, fapt care subliniază ideea că omul a avut întotdeauna o relație foarte specială cu divinitatea. Printre cele mai interesante se numără Balkeshwar, Kailash, dar și Rajeshwar. Moscheea Jama este o construcție specială, construită în anul 1648. Cupola sa neobișnuită și lipsa de minarete sunt aspectele cele mai notabile.

Fortul din Agra, detalii arhitecturale
Fortul din Agra, detalii arhitecturale / Foto: http://pompei-hotels.com

În Agra există numeroase magazine și tarabe cu suveniruri, iar diversitatea obiectelor este un bun motiv că cumperi și pentru cei dragi o amintire din oraș. Cele mai vândute sunt miniaturile cu Taj Mahal, dar și cutiile din lemn și bijuteriile. Mare atenție la bijuterii! Multe dintre ele au pietre false și sunt vândute la prețuri exorbitante.