Schitul El Rocio, un edificiu cu semnificaţii profunde

Schitul El Rocio, un edificiu cu semnificaţii profunde

Schitul El Rocio, Spania
Schitul El Rocio, Spania / Foto: commons.wikimedia.org

Lăcaşele de cult au un loc aparte în cultura fiecărei ţări, fiecărei regiuni, fiecărui sătuc din colţ de munte. Edificiile sfinte sunt locurile unde oamenii se roagă, dorinţele lor ascunse rămân pentru totdeauna între pereţii pictaţi cu chipuri sacre. Schitul El Rocio se află în mediul rural în Provincia Huelva, din Andaluzia, Spania. Clădirea este deja foarte renumită printre pelerini, datorită Fecioarei din El Rocio, o statuie mică sculptată în lemn. A doua zi de rusalii este cunoscută pentru credincioşi sub numele de Romeria din El Rocio, fiind o perioadă frumoasă în care este venerată Fecioara. Sărbătoare Romeria, aduce anual, în Schitul El Rocio peste un milion de vizitatori de pretutindeni.

Zilele de sărbătoare aduc la schit mii de credincioşi veniţi de departe
Zilele de sărbătoare aduc la schit mii de credincioşi veniţi de departe / Foto: 02varvara.wordpress.com

Încă din timpurile străvechi, teritoriul a fost ocupat de un schit, dar edificiul era mult mai modest decât cel actual. Doi arhitecţi talentaţi au realizat peroiectul Schitului El Rocio, anul 1961 fiind momentul în care ideile lor abia erau puse pe hârtie. Până la fapte, adică până la punerea bazelor construcţiei, nu a mai fost decât un mic pas. În următoarele două decenii, Schitul El Rocio capătă viaţă şi devine unul dintre cele mai vizitate lăcaş de cult de pe tărâm spaniol.

Cerbii încă mai sunt prezenţi în împrejurimile Schitului El Rocio
Cerbii încă mai sunt prezenţi în împrejurimile Schitului El Rocio / Foto: timbobagginsabroad.blogspot.com

Datele din cronicile istorice afirmă că Regele Spaniei a ordonat în anul 1270 construirea unui schit dedicat Fecioarei. Dorinţa este îndeplinită şi în scurt apare primul Schit El Rocio. Zona mai era renumită şi pentru partidele de vânătoare, datorită cerbilor care trăiau pe teritoriul Provinciei Huelva. Regele hotărăşte să păstreze zona şi ca teren de vânătoare, dar mai târziu este nevoit să renunţe la pasiunea pentru vânatul cerbilor din cauza numărului tot mai mare de credincioşi care treceau pragul Schitului El Rocio. Pericolul era destul de mare, iar evenimentele nefericite s-ar fi putut produce la tot pasul.

Noaptea, edificiul este frumos iluminat
Noaptea, edificiul este frumos iluminat / Foto: www.panoramio.com

Noul Schit El Rocio suferă de asemeni destul de multe modificări. Fenomenele naturale puternice deteriorează treptat clădirea, dar oficialii intervin la timp tocmai pentru a pierde această capodoperă arhitecturală. Ploile torenţiale au fost pe puncul de a pune la pământ Schitul el Rocio, dar iată că dorinţa credincioşilor de a avea un loc sfânt unde să se roage a fost mult mai puternică.

Fecioara din Schitul El Rocio
Fecioara din Schitul El Rocio / Foto: http://upload.wikimedia.org

Fecioara din interiorul Schitului El Rocio este o mică statuie din lemn sculptat care înfăţişează Fecioara cu Pruncul, un obiect sfânt, venerat de către toţi credincioşii care trec pragul lăcaşului de cult. Statuia datează din perioada primului schit, dar originea statuii rămâne o controversă. Sculptura aparţine stilului baroc şi conform specialiştilor a fost realizată din lemn de mesteacăn. Ochii Fecioarei privesc în jos, gest interpretat ca fiind o manieră de protecţie a Fiului.

Cu ocazia marilor sărbători, statuia Fecioare este scoasă afară, iar mulţimea se îmbulzeşte din dorinţa de a o atinge
Cu ocazia marilor sărbători, statuia Fecioare este scoasă afară, iar mulţimea se îmbulzeşte din dorinţa de a o atinge / Foto: online.wsj.com

Schitul El Rocio rămâne unul dintre cele mai frumoase edificii din lume, dar mult mai importante decât exteriorul sunt semnificaţiile profunde pe care le crează în sufletele credincioşilor.