Poznan este o destinație ideală pentru acest sfârșit de iarnă căci orașul polonez cu multitudinea sa de obiective turistice arată deosebit indiferent de vreme. Un oraș relaxant cu peisaje unice și o atmosferă autentic poloneză.

Poznan – Pe gustul tuturor turiștilor

Poznan este un orășel cu 60.000 de locuitori, situat în vestul Poloniei și este capitala regiunii Wielkopolska sau “Marea Polonie. Orașul în sine are o istorie interesantă și este bogat în obiective turistice care reflectă istoria, precum palate, biserici și monumente. Poznan este de asemenea, gazdă a numeroase evenimente și târguri internaționale.

La plimbare prin centrul orașului Poznan, capitala regiunii Wielkopolska
La plimbare prin centrul orașului Poznan, capitala regiunii Wielkopolska

Orașul este situat într-un cadru natural privilegiat, pe malurile râului Warta, datorită căruia este renumit pentru spațiile verzi, pădurile, parcurile și și locurile de promenadă. Parcul Cytadela este preferat de localnici pentru plimbări, dar și de turiștii care abia îl descoperă. Este așezat pe ruinele fortăreței Poznan, totodată este cel mai mare parc din oraș.

Parcul Cytadela, ideal pentru plimbări și relaxare
Parcul Cytadela, ideal pentru plimbări și relaxare

Zona estică a orașului este un mic paradis pentru iubitorii de sporturi acvatice și pescuit deoarece este împânzită  de lacuri și ape stătătoare. Alte zone de relaxare sunt Grădina Zoologică din Poznan și lacul Boszkowo cu apele sale limpezi și puțin adânci, ideal pentru înot, caiac sau navigație.

Pod care duce spre Biserica Sf. Petru și Pavel
Pod care duce spre Biserica Sf. Petru și Pavel

Orașul Poznan este plin de atracții turistice, Muzeul Național fiind primul pe lista celor mai mulți dintre turiști și vei afla și de ce. Aici se adăpostește cea mai impresionantă colecție de artă dedicată mișcării “Mloda Polska” din secolul XX, dar și opere de artă abstracte ale unor artiști renumiți de origine italiană, flamandă sau spaniolă. De asemenea, în Poznan se găsește singurul muzeu de instrumente muzicale din Europa.

Muzeul Național - un obiectiv turistic foarte apreciat
Muzeul Național – un obiectiv turistic foarte apreciat

Simbolul religios al orașului este una dintre cele mai respectate biserici din Polonia, Biserica Sf. Petru și Pavel. Acest lăcaș de cult este foarte vechi, acesta datând din timpurile în care regii polonezi s-au convertit la religia catolică, în secolul X. În biserică vei găsi rămășițele primilor regi Mieszko I și Boleslaw cel Viteaz. Bineînțeles că biserica nu a fost ferită de incendii de-a lungul timpului, fapt pentru care aspectul original a suferit multe modificări. În prezent arhitectura bisericii este o îmbinare a barocului cu neo-goticul.

Biserica Sf. Petru și Pavel din Poznan
Biserica Sf. Petru și Pavel din Poznan

Un alt monument valoros al orașului Poznan este Primăria care datează din secolul XIV. Clădirea a fost numită și “Perla Renașterii” după ce a fost transformată într-o operă de artă de către talentatul arhitect italian Giovani Quadro. În pivnițele clădirii vei găsi Muzeul de istorie al orașului unde ai posibilitatea să afli evoluția orașului din secolul X și până în zilele noastre.

Primăria orașului Poznan a fost numită și Perla Renașterii datorită arhitecturii sale
Primăria orașului Poznan a fost numită și Perla Renașterii datorită arhitecturii sale

Dacă ești pasionat de Cel de-al doilea Război Mondial, atunci Zamek îți va stârni interesul cu siguranță. Această clădire a fost folosită pe post de sediu pentru nemți în timpul războiului, iar după terminarea acestuia a devenit biroul lui Adolf Hitler, inițiatorul nazismului. Clădirea este foarte frumoasă și mistică, asemeni unui castel și este deschisă vizitatorilor care vor găsi aici un centru cultural.

Zamek a fost biroul lui adolf Hitler
Zamek a fost biroul lui adolf Hitler

Dacă ești un mare fan al celui mai mediatizat sport – fotbalul, poți vizita stadionul Municipal, care a găzduit Campionatul European de Fotbal  2012, un colosal cu o capacitate de 40.000 de locuri. Vei pleca cu amintiri frumoase de aici și cu povești interesante despre viața fotbalului din Poznan.

Stadionul din Poznan care a găzduit  Campionatul European de Fotbal  2012
Stadionul din Poznan care a găzduit Campionatul European de Fotbal 2012

Descoperă mai mult din Poznan

Vechea Piață din Poznan. Aceasta este inima orașului și în același timp a 3ª ca mărime din Polonia. Clădirile din interiorul pieței: Vechea Primărie, Vechea Casă de Cântărire a Mărfii, Muzeul Militar Wielkopolska, Muzeul dedicat revoltei Polonia Mare, Fosta Cancelarie a orașului îmbină stiluri arhitecturale diferite creând un impact vizual deosebit. Piața este înfrumusețată și de fântâna zeiței Proserpina, Statuia Sf. Ioan Nepomucene sau alte fântâni care îi înfățișează pe zeii Neptun, Apolo și Marte.

Vechea Piață din Poznan
Vechea Piață din Poznan

Piața este un punct de atracție pentru majoritatea turiștilor deoarece aici se găsesc cafenele, restaurante, pub-uri și cluburi unde se desfășoară diferite spectacole și evenimente culturale.

Grădina Zoologică din Poznan. Stare Zoo – aceasta este prima grădină zoo a orașului, care a luat naștere în grădina unui restaurant după ce președintele Asociației de Bowling a primit în dar, mai multe animale pe care le-a găzduit în acest loc. Animalele au devenit imediat prima atracție a orașului, iar locuitorii încântați de ideea unei grădini zoologice au început să aducă și alte animale în acest loc. Astfel s-a format una dintre cele mai vechi grădini zoo ale Europei.

Stare Zoo prima grădină zoo a orașului Poznan
Stare Zoo prima grădină zoo a orașului Poznan

Noua Grădină Zoologică. Cea de-a doua grădină zoologică a orașului Poznan se situează pe Dealul Alb și găzduiește peste 2.000 de animale provenind din 140 de specii. În topul preferințelor turiștilor se află elefanții, urmați de tigrul siberian. De asemenea trenulețul “Zwierzynka” și mașina prin cablu “Maltanka” sunt la mare căutare. O aventură de neuitat!

Elefanții din noua Grădină Zoologică din Poznan
Elefanții din noua Grădină Zoologică din Poznan

Palatul Gorka. Acesta se află în Vechea Piață și a fost reședința guvernatorului Andrzej Gorka. Este un obiectiv turistic foarte atractiv și renumit pentru arhitectura frumoasă a clădirii cât și pentru curtea cu galeria de coloane a palatului. Vei remarca probabil și portalul din gresie, în stil renascentist împodobit cu șiruri de frunze de dafin și motive florale. Curtea găzduiește și un obelisc egiptean ridicat în anul 1200 î. H. care îi întregește splendoarea. În prezent, în Palatul Gorka vei găsi Muzeul de Arheologie, cel mai vechi muzeu din Polonia.

Obeliscul egiptean din curtea Palatului Gorka
Obeliscul egiptean din curtea Palatului Gorka

Monumentul Armatei. Acest monument este un memorial dedicat armatei locale, care a rezistat timp de două săptămâni invaziei germane ce a avut loc în anul 1939. Schițele monumentului au fost proiectate de doi arhitecți cunoscuți și fac parte din renumitul proiect “Baricada”, ce reprezintă rezistența în fața inamicilor. Interiorul clădirii este foarte interesant, decorat cu sculpturi ale soldaților participanți la luptă și cu nume ale orașelor implicate în război.

Monumentul Armatei din Poznan
Monumentul Armatei din Poznan

Specialități culinare

Nu ai putea să vizitezi orașul Poznan fără a degusta câteva delicii culinare tradiționale. Printre cele mai renumite preparate se numără zurek (care este un borș), pierogi (papanași sau colțunași umpluți cu fructe/carne/varză), băutura Zubrowka (un amestec de ierburi speciale pe care le mânâncă bizonii) și bineînțeles vestita ciocolată cu marțipan. Numai delicatese!

Delicioșii pierogi - colțunași umpluți cu fructe/carne/varză
Delicioșii pierogi – colțunași umpluți cu fructe/carne/varză

Așadar, Poznan este un oraș deosebit de frumos și interesant, care ascunde multă istorie în monumentele sale. Probabil acesta este unul din motivele pentru care este unicul oraș polonez menționat în imnul național al Poloniei, “Mazurca lui Dabrowski”