Este situat în sud-estul Siberiei şi este cel mai vechi (25 de milioane de ani) şi cel mai adânc (1700 de metri) din lume. Vârsta şi amplasarea geografică a acestui lac au determinat apariţia celei mai neobişnuite faune de apă dulce din lume care este de o valoare excepţională pentru ştiinţă şi evoluţia sa. Lacul Baikal deţine 20% din rezerva de apă dulce a planetei, ceea ce-l transformă în cel mai mare rezervor de apă din lume. Cercetările apelor au arătat ca aceasta este pură, aproape distilată ca urmare a conţinutului ridicat de săruri minerale.

Lacul Baikal, Rusia
Lacul Baikal, Rusia

Lacul Baikal este înconjurat de munţi cu păduri de conifere şi păduri de foioase, fapt ce crează un peisaj pitoresc. În apele lacului trăiesc mai mult de 1300 de specii de animale şi peste 500 de tipuri de plante, Baikal fiind unul dintre lacurile cu cea mai mare biodiversitate din lume.

Listvyanka, Lacul Baikal, Rusia
Listvyanka, Lacul Baikal, Rusia

Stilul de viaţă al localnicilor din jurul Lacului Baikal gravitează în jurul apelor şi recompensele pe care acesta le oferă. Astfel, pescuitul este activitatea tradiţională, cele mai multe persoane au adoptat o dietă pe bază de peşte. În zona Lacului Baikal şi cadrul împrejurimilor se comercializează numeroase preparate pe bază de peşte, dintre care, cel afumat se consumă cel mai mult. Specifică zonei este Ukha o supă tradiţională gătită cu peşte şi tot felul de legume fierte chiar în apă din lac. Micile sate de tip insule ce înconjoară lacul au parte de mulţi vizitatori. De departe, zona preferată de excursionişti pare a fi tradiţionalul sat rusesc Listvyanka, regiune liniştită cu multe locuri de cazare, de obicei în case din lemn.

Vizitarea Lacului Baikal este posibilă atât pe perioada verii, cât şi iarna când timp de 5 luni lacul este îngheţat. Gheaţa are câţiva metri grosime, în timpul războiului ruso-japonez, ruşii au creat un soi de cale ferată peste stratul de gheaţă format pentru a reuşi, pe tot parcursul iernii să transporte ajutoare pe câmpul de luptă. Deşi călătoria este mai dificilă pe parcursul sezonului rece mulţi turişti aleg să viziteze Lacul Baikal pe zăpadă. Deşi iarna siberiană îşi face simţită prezenţa, cu siguranţă peisajul este de vis.

Lacul Baikal, Rusia
Lacul Baikal, Rusia

Există numeroase motive pentru a vizita Lacul Baikal şi pentru a experimenta stilul de viaţă din regiune. Aerul curat, peisajul montan, pădurile întinse îi bucură mai ales pe cei ce-şi doresc să fie mai aproape de natură. În zonă se desfăşoară activităţi turistice obişnuite cum ar fi drumeţii, ciclism, camping, pescuit, alpinism. Dacă alegi să vizitezi Lacul Baikal în luna iulie nu rata concursul de echipe de motociclişti Transbaikal ce se desfăşoară şi în împrejurimi, timp de 6 zile. Pe perioada iernii turiştii se bucură de pescuitul la copcă, plimbări pe sănii trase de câini. Munţii din regiune nu permit înfiinţarea unei infrastructuri de ski montan pentru că nu sunt suficient de înalţi.

Lacul Baikal, Rusia
Lacul Baikal, Rusia

Pentru frumuseţea şi importanţa sa, Lacul Baikal devine, încă din anul 1996, regiune protejată de Patrimoniul Mondial UNESCO.