Se spune că omul chibzuit îşi face iarna car şi vara sanie, aşa că nu e exclus să începi să-ţi faci planuri pentru concediul din vară. Dacă vei alege să îţi etalezi oscioarele sub soarele european, iată o destinaţie demnă de luat în calcul: Algrave, Portugalia.

Algrave, o destinaţie de vară ideală
Algrave, o destinaţie de vară ideală

Algrave, mândria Portugaliei

După aprecierile celor de la World Travel Awards (gen Oscarul turismului), Algrave este cea mai bună destinaţie pentru plajă din Europa din 2012 şi 2013 subclasând Coasta de Azur sau Creta. Este o plajă frecventată de americani, francezi şi nemţi, iar de români doar cât să îi numeri pe degete. Aici poţi face plajă şi baie în ocean 6 luni într-un an, întrucât soarele îşi face prezenţa din plin, iar vremea este excelentă.

Plajă cu nisip fin din Algrave, Portugalia
Plajă cu nisip fin din Algrave, Portugalia

Algrave are peste 200 de kilometri de coastă şi plaje de la cele mai stâncoase, pline de grote, până la cele cu nisip fin, cu golfuri, liniştite, plaje cu Blue Flag sau plaje sălbatice, ca să ai de unde alege.

Plajă din Lagos, Algrave, Portugalia
Plajă din Lagos, Algrave, Portugalia

Ce poţi face în Algrave

Dacă alegi să stai în Lagos, un orăşel minunat din sudul Portugaliei, te poţi bălăci în apa transparentă a oceanului ore în şir sau poţi să te bucuri de plimbări pe nisipul fin al plajei descoperind rând pe rând golfuleţele din estul staţiunii. Vei găsi peste 50 de plaje Blue Flag precum Praia Camilo şi Praia Dona Ana de care te îndrăgosteşti la prima vedere. Spre exemplu la Praia Camilo ajungi – după ce cobori câteva zeci de scări din lemn – într-un cadru mirific unde stâncile înalte de culoare galben-ocru te înconjoară. Este atât de multă linişte în jur încât poţi chiar să dormi pe plajă adulmecând briza oceanului. De vis!

Praia Camilo din Lagos, Algrave
Praia Camilo din Lagos, Algrave

Ponta de Piedade e un „must see” al locului, nu poţi să  ajungi în Algrave şi să nu-l vizitezi. Cel mai indicat ar fi să vii aici dimineaţa sau în timpul amiezii deoarece este şi vremea mai suferitoare dar şi mai liber, autocarele cu turişti ajungând aici după-amiaza. După ce vei coborî câteva scări, vei avea parte de un peisaj deosebit de frumos, marin, relaxant. Poţi de asemenea să mergi într-un boat trip sau într-o plimbare cu kaiakul şi să profiţi din plin de ceea ce te înconjoară. Uiţi de toate!

Ponta de Piedade, un loc absolut superb
Ponta de Piedade, un loc absolut superb

Dacă nu ai stare să stai în camera de hotel în pauza dintre plaje, poţi face o plimbare pe străduţele înguste din Centrul Istoric. Cu urcuşuri şi coborâşuri, cu case vechi, tradiţionale văruite într-un alb impecabil vei trăi clipe dintr-o altă lume, o lume în care casa veche din capătul pieţei ascundea primii sclavi din Europa.

La plimbare prin Centrul Istoric din Lagos, Algrave
La plimbare prin Centrul Istoric din Lagos, Algrave

Dacă eşti o fire mai sportivă şi tot ai ajuns la ocean, nu ar fi rău să iei câteva lecţii de surf pe Meia Praia sau să faci o tură de trekking sau cu bicicleta pe falezele stâncoase. Nici pescuitul nu este exclus într-unul din satele de pescari din apropiere.

Valuri perfecte pentru surf în Meia Praia
Valuri perfecte pentru surf în Meia Praia

Spre seară poţi merge în Centrul Istoric din Lagos unde cafenelele şi barurile sunt pline de oameni, forfotă şi voie bună. În piaţete vei vedea mici artişti ambulanţi gata să facă orice pentru a te binedispune. Dacă vrei să mănânci specific portughez, atunci aşează-te la masa unui restaurant local şi comandă peşte sau fructe de mare, vor fi delicioase!

Seara în Centrul Istoric din Lagos, Algrave
Seara în Centrul Istoric din Lagos, Algrave