Valea Prahovei este cea mai renumită regiuni cu caracter turistic din munții României și printre cele mai importante zone turistice din țară. Cu niște peisaje care răsfață ochii și un aer curat numai bun pentru sănătate, salba de stațiuni ce a înflorit de-a lungul văii râului Prahova oferă posibilitatea unora dintre cele mai minunate vacanțe din România, cu servicii de bună calitate și suficiente activități pentru a feri de plictiseală chiar și pe cel mai pretențios turist. În plus, numărul de obiective turistice de aici este absolut impresionant căci aproape fiecare oraș ridicat pe Valea Prahovei a devenit stațiune montană.
Sinaia, perla Carpaților
Putem începe plimbarea noastră prin Valea Prahovei cu o oprire în Sinaia. Poate nu neapărat cea mai importantă stațiune turistică de aici dar cu siguranță cea mai pitorească. Sinaia se află la circs 120 de kilometri de București, amplasată fiind de-a lungul pantelor joase ale Bucegilor. Însă ceea ce o diferențiază cu siguranță de restul stațiunilor de aici este aerul de final de secol XIX pe care majoritatea construcțiilor de aici îl inspiră. Asta și pentru că localitatea a luat avânt după ce a devenit destinație favorită a casei regale de România care a construit aici castelul Peleș. Însă atracțiile ce îi așteaptă pe turiști aici sunt cu mult mai numeroase.
Chiar dacă este mai puțin cunoscut acest lucru, Sinaia este o stațiune de odihnă și tratament. Situarea ei pe Valea Prahovei, la o altitudine de aproape 1000 de metri le oferă turiștilor veniți aici acces la un aer curat și ozonat cu posibilitatea recuperării după perioade lungi de stres sau după boală. Însă în același timp, localitatea și-a dezvoltat și cealaltă latură a turismului montan. Aici există pârtii de schi, săniuș sau bob, există un telescaun dar și o telecabină precum și numeroase centre de unde se pot închiria echipamentele necesare sporturilor de iarnă.
Cei doritori pot explora Masivul Bucegi și atracțiile sale: Sfinxul și Babele, situate la circa 2000 de metri altitudine. Iar pentru a ajunge la ele se poate fie lua telecabina, fie explora muntele la picior începând de pe Dealul Negru.
Iar pasionații de istorie au la dispoziție tururi ale castelelor Peleș și Pelișor, dar și a castelului Foișor, edificiu ridicat de cuplul Ceaușescu mai sus decât cele două anterioare, despre această construcție spunându-se chiar că a fost construită pentru a le permite celor doi dictatori să privească de sus asupra realizărilor Casei Regale.
Azuga, paradisul schiorilor
Azuga este o altă perlă din salba de stațiuni de pe Valea Prahovei și chiar dacă este cu mult mai mică decât multe altele, are și ea câteva atuu-ri ce nu trebuie neglijate. De-a lungul timpului ea a devenit foarte populară pentru pârtiile de schi de aici, toate foarte bine puse la punct și accesibile chiar și celor mai neexperimentați schiori. În plus, tot aici există și prima pârtie omologată de Federația Internațională de Schi.
Dar vacanța în Azuga nu este doar o oportunitate de a practica sportul alb. Aici, pe Valea Prahovei, frumusețea naturii este cea mai mare atracție așa că iubitorii ei pot explora pe îndelete traseele montane atât la picior cât șți cu ATV-ul ori bicicleta.
Bușteni, poarta Bucegilor
Cu puțin peste 10.000 de locuitori, orașul Bușteni nu este foarte mare însă amplasarea sa pe Valea Prahovei, alături de Pârâul Cerbului, îi oferă cadrul ideal pentru relaxare și odihnă. Chiar dacă stațiunea în sine nu oferă extraordinar de multe atracții, ea este totuși foarte interesantă prin prețurile accesibile percepute aici pentru cazare și faptul că din Bușteni se poate ajunge cu ușurință cam peste tot pe Valea Prahovei – mai ales cu mașina.
Situat la o altitudine de 880 de metri, orașul oferă posibilitatea de a urca pe munte, fie cu telecabina fie la picior, principalele puncte de interes fiind Crucea de pe Caraiman, Jepii Mari și Mici sau Piatra Arsă. Și chiar este demn de menționat că stațiunea are legătură directă cu platoul Bucegilor prin cel mai lung traseu de telecabină de la noi din țară. Iar dacă nu vă place aglomerația în exces, aici puteți găsi și pârtii de schi bune, dar cu mult mai libere ca în Poiana Brașov sau în alte stațiuni din Valea Prahovei.
Și pentru un drum ușor și relaxant, vă recomandăm să mergeți până la Cascada Urlătoarea, una dintre cele mai frumoase din țară, așa cum ați putut citi și în topul nostru publicat de curând.
Predeal, orașul sportului alb
Stațiunea Predeal este situată între râurile Prahova și Timiș iar iarna localitatea devine neîncăpătoare datorită miilor de turiști ce se ”revarsă” aici, mai ales în weekend. Căci mai mult ca oriunde altundeva pe Valea Prahovei, Predeal este în fiecare iarnă orașul sportului alb, dar nu neapărat pentru profesioniști. Spre deosebire de Azuga, aici vin cu mult mai mulți începători, turiști dornici de distracție și relaxare, care au descoperit că pe pârtie te poți da și cu snowboard-ul, sania, cu colacul ori cu punga…după posibilități.
În Predeal seara se petrece iar tinerii vin aici să se distreze. Însă nu puțini sunt aceia ce profită de sejurul aici pentru a explora muntele. Căci până și vara aici ai ce vedea: Canionul 7 scări sau Cheile Râșnoavei fiind doar două din multe locuri ce se merită vizitate.
Poiana Brașov, turism pe Valea Prahovei
Situată la doar 12 km de orașul omonim, Poiana Brașov s-a dezvoltat ca o stațiune turistică climaterică unde sporturile de iarnă au un rol important în atragerea turiștilor, atât din țară cât și de peste hotare. Un sejur aici oferă posibilitatea de a respira un aer curat și ozonat dar și pentru a explora Masivul Postăvaru, căci stațiunea se află la peste 1000 de metri altitudine.
Astăzi stațiunea dispune de nu mai puțin de 12 pârtii de schi cu diverse grade de dificultate, mai multe terenuri de sport și facilități de cazare pentru aproape toate buzunarele, de la hoteluri de lux cu patru stele la vile, pensiuni și cabane preferate de turiștii cu mai puțină dare de mână. Dar indiferent de buget, tinerii preferă mereu să își petreacă ziua pe munte și noaptea prin cluburile și discotecile deschise aici.
Un alt motiv pentru care locul este foarte căutat are mai puțină legătură cu sporturile de iarnă și mai multă cu tratamentul diferitelor simptome cauzate de stresul prelungit. Astfel, aici vin pentru tratament și cei suferinzi de stări de epuizare mentală sau fizică, cei cu anemii și boli endocrine, suferinzii de astm sau cei care au fost diagnosticați cu nevroze astenice.
Și acum ajungem la niște stațiuni mai puțin cunoscute – deși foarte populare la rândul lor – dar spunem mai puțin cunoscute pentru că în general, mai toată lumea trage spre stațiunile mari, plângându-se în același timp de aglomerația de acolo.
Cheia este în egală măsură o stațiune climaterică și de odihnă. Amplasată la doar 68 de kilometri față de Ploiești, ea se găsește la o altitudine de 870 de metri. Și aici, ca pe mai toată Valea Prahovei, se practică sporturile de iarnă, dar prioritate au drumețiile montane și alpinismul practicat de pasionați. Însă în plus se poate participa la o excursie către Masivul Ciucaș iar pasionații de istorie și cultură pot vizita mănăstirile Suzana (secolul XIX) și Cheia. Aceasta din urmă a fost ridicată încă din 1770 din lemn și refăcută 60 de ani mai târziu din zidărie. Ea este mai specială pentru că pictura interioară este semnată de Gheorghe Tătărescu.
Breaza pe de altă parte, deși nu este foarte departe de Cheia, nu prezintă aceleași caracteristici. Aici vorbim mai degrabă de o stațiune climaterică situată la un nivel mult mai jos decât majoritatea celorlalte stațiuni de pe Valea Prahovei: doar 450 de metri. Cu toate astea, Breaza este un loc bun pentru petrecerea vacanțelor dacă vă place natura și vreți să vizitați locurile. În plus, dacă ați venit cu mașina până aici, la întoarcere puteți face un mic ocol și pe la Câmpina pentru a vizita castelul Juliei Hașdeu.
Trecem acum la Pârâul Rece, o stațiune favorită a acelor bucureșteni care au descoperit aici o soluție mai puțin aglomerată pentru practicarea de ski fond, biatlon și slalom, stațiunea dispunând de astfel de pârtii speciale, dat fiind faptul că aici există și o bază sportivă dedicată acestor sporturi. În plus, Pârâul Rece se situează la o altitudine de 1000 de metri înălțime ceea ce face ca aerul de aici, de pe coasta Bucegilor să fie curat, excelent pentru o mini vacanță de sfârșit de săptămână cu toată familia.
Ultima dar nu și cea din urmă perlă de pe Valea Prahovei este stațiunea balneoclimaterică Slănic Prahova. După cum îi sugerează și numele, aici a existat și încă există una dintre cele mai mari mine de sare de pe continent. Dar în plus față de asta, Slănic Prahova se laudă și cu izvoare de apă cloruro-sodice ce au contribuit la formarea de lacuri chiar în saline. Astfel locul a devenit cunoscut pentru proprietățile sale curative iar Salina Unirea este unul dintre cele mai căutate locuri de acest fel din țară. Și nu numai pentru tratament ci și pentru incredibilele opere de artă sculptate aici direct în materialul minei: busturile unor mari conducători sau unor mari personalități ale țării: Eminescu, Mihai Viteazu, Traian, Burebista sau Decebal, toți sunt imortalizați aici în sare.