Crăciun în Maramureș, pe urmele neînfricatei lumi vechi

Crăciun în Maramureș, pe urmele neînfricatei lumi vechi

Cameră tradițională, Satul Sârbi
Cameră tradițională, Satul Sârbi / Foto: www.maracosau.ro

Nașterea Domnului este cea mai frumoasă și cea mai iubită sărbătoare de peste an, perioada în care fiecare om de pe Glob se bucură de farmecul unic al Crăciunului. În fiecare colț al lumii se simte atmosfera de sărbătoare, dar sunt zone unde tradițiile milenare demult uitate de unii încă se mai practică. Maramureșul este o carte deschisă a vieții rurale, a țăranului român, unde orice trecător are șansa de a călători în timp și de a fi martorul unei vieți simple.

Gospodărie din Bozanta Mare
Gospodărie din Bozanta Mare / Foto: tudorphotoblog.blogspot.com

Satele din Maramureș sunt locuri tot mai apreciate de către străini și alcătuiesc în același timp locuri de vis unde și tu poți petrece Crăciunul. Satele de poveste rămân locurile unde o sumedenie de tradiții interesante fac sărbătorile mai frumoase, iar cadrul natural completează perfect atmosfera unică.

Apus de soare în Breb
Apus de soare în Breb / Foto: tudorphotoblog.blogspot.com

Breb este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din toate câte există pe teritoriul Maramureșului, un loc pitoresc unde Cărciunul este sărbătorit așa cum se cuvine. Situtat în partea central-nordică a Depresiunii Maramureș, Satul Breb alcătuiește un orizont splendid, cu ulițe înguste ce șerpuiesc printre frumoasele edificii din lemn.

Colindători pe ulițele satelor
Colindători pe ulițele satelor / Foto: onlinereport.ro

În timpul Crăciunului, zona este mai înfloritoare ca niciodată, sătenii îmbracă portul tradițional și vestesc tuturor Nașterea Domnului Iisus Hristos. Cea mai bună manieră de a lua parte la cele mai frumoase evenimente de iarnă este aceea de a te caza chiar în casele locuitorilor. Ospitalitatea acestora este un alt aspect apreciat de către străini, aceștia te vor să simți că faci parte din familia lor.

Casele maramureșenilor, locuri perfect pentru cazare
Casele maramureșenilor, locuri perfect pentru cazare / Foto: maracosau.ro

Extrem de originale sunt satele situate pe văile Izei, Marei, Vișeului și Tisei, acestea formează un adevărat muzeu în aer liber. Ținutul maramureșean mai este supranumit “Țara Lemnului”, iar din satele pitorești poți achziționa obiecte tradiționale, o amintire din aceste locuri unice. Uneltele din lemn pentru gătit, crucifixurile și clopurile sunt doar câteva dintre obiectele pe care turiștii le cumpără cu încântare.

Mănăstirea Bârsana, iarna
Mănăstirea Bârsana, iarna / Foto: www.trilulilu.ro

Sărbătorile sunt deosebite în toate zonele maramureșene, porțile sculptate în lemn sunt parcă și mai frumoase așa încărcate cu zăpadă. Bisericile de lemn din Maramureș, înscrise demult în Patrimoniul Mondial UNESCO, spun povești despre credință și glorie, locuri pline de spiritualitate spre care se îndreaptă atât localnicii cât și turiștii pentru a sărbători așa cum se cuvine Nașterea Mântuitorului. Mănăstirea Bârsana este exemplul ce ilustrează perfect uimitoarea arhitectură maramureșeană, un complex mohanal din lemn de o valoare incontestabilă.

Mesele îmbelșugate nu lipsesc niciodată în perioada Crăciunului
Mesele îmbelșugate nu lipsesc niciodată în perioada Crăciunului / Foto: http://www.descoperalocuri.ro

Nu poți spune că ai vizitat cea mai frumoasă zonă din România dacă nu ai degustat ceva din gastronomia tradițională, cele mai renumite preparate care se servesc și în zilele de Crăciun rămân pălinca și felurile de mâncare pe bază de carne de porc.