Partenonul din Nashville

Partenonul din Nashville

O mostră de arhitectură desăvârșită
O mostră de arhitectură desăvârșită | Foto: Wikipedia

Mulți dintre turiștii care vizitează orașul Nashville din Statele Unite, au surpriza să descopere aici un monument unic, impresionant și cel puțin neobișnuit pentru zona în care se află. Partenonul din Nashville este o reproducere la scară a celui original din Atena, Grecia iar atât interiorul cât și exteriorul, oferă o imagine cât mai exactă a modului în care ar fi trebuit să arate originalul în urmă cu multe sute de ani.

Atena cu zeița Nike într-o mână și scutul și sulița în cealaltă
Atena cu zeița Nike într-o mână și scutul și sulița în cealaltă, imagine din Partenonul din Nashville | Foto: Wikipedia

Însă construcția, ce are aproape 100 de ani vechime nu este chiar atât de ciudată. Nu dacă ne gândim că Nashville este poreclit Atena Sudului American sau dacă stăm să ne gândim că, asemenea altui monument ridicat cu ocazia unei expoziții centenare (vezi Palatul Artelor din San Francisco), Partenonul din Nashville a supraviețuit timpului datorită locuitorilor de aici care și-au dorit foarte mult ca el să fie păstrat.

Partenonul din Nashville, un monument aparte

Faptul că Nashville a fost poreclit de-a lungul timpului Atena Sudului (American n.r.), a fost motivul principal pentru care această replică arhitecturală cunoscută drept Partenonul din Nashvillea fost ridicat cu ocazia Expoziției Centenare ce a avut loc aici în anul 1897. Evident nu a fost singura construcție tematică realizată însă este singura care a supraviețuit, chiar dacă nu chiar în forma-i originală.

Privit puțin mai de la la distanță, Partenonul din Nashvile se dovedește a fi doar cel mai impozant monument din Centennial Park
Privit puțin mai de la la distanță, Partenonul din Nashville se dovedește a fi doar cel mai impozant monument din Centennial Park | Foto: Wikipedia

Deși în cadrul expoziției, Partenonul din Nashville a reprezentat un punct central de atracție, el era totuși construit din materiale simple și nu foarte rezistente: ghips, lemn și ceva cărămizi, o tehnică comună în acele vremuri pentru genul acesta de clădiri temporare. Popularitatea de care s-a bucurat însă partenonul, a făcut ca după terminarea expoziției, acesta să nu fie demolat, localnicii împotrivindu-se unei asemenea idei. Așa că până pe la începutul lui 1920, copia vechiului edificiu atenian a rămas aproape neschimbată în Parcul Nashville Centennial.

Problemele au început să apară datorită stricăciunilor produse de intemperii. Nici ghipsul și nici lemnul nu sunt renumite pentru rezistența lor la ploaie, vânt și îngheț. Așa că în 1920 s-a luat decizia demolării clădirii inițiale și reconstruirea ei din beton folosind tehnici specifice unui edificiu ce ar urma să reziste cel puțin încă un secol. Prin urmare lucrarea a fost demarată și dacă exteriorul a fost gata până în 1925, interiorul a mai avut de așteptat până în 1931.

Detaliu de pe fațada monumentului
Detaliu de pe fațada monumentului | Foto: Wikipedia

Însă statuia zeiței Atena, cea care domină astăzi spațiul interior din Partenonul din Nashville nu a fost instalată aici decât în 1990, fiind opera sculptorului Alan LeQuire. Iar dacă ar fi să ne luăm după cele afirmate de autoritățile locale, zeița înaltă de 13, vopsită într-o policromie superbă și acoperită parțial cu foiță de aur, ar fi și ea, la rându-i, o reproducere cât mai fidelă a statuii ce s-ar fi aflat în partenonul original.

Azi, Partenonul din Nashville adăpostește un muzeu cu circa 60 de tablouri donate de un pasionat al artei iar spațiul interior este adesea umplut cu expoziții temporare sau cu participanții la piesele de teatru ce se joacă mai ales vara.

Una dintre laturile partenonului, o construcție impresionantă
Una dintre laturile partenonului, o construcție impresionantă | Foto: ihmconference.org