Salerno este principalul oraș al provinciei italiene cu același nume, o mică așezare ce nu a ajuns încă la 150.000 de suflete. Cu toate acestea, pentru o scurtă perioadă, Salerno a fost capitala Italiei în august 1944. Însă azi, acestea mai sunt doar amintiri iar orașul prosperă datorită portului și atmosferei mediteraneene deosebit de relaxantă care a contribuit foarte mult la dezvoltarea turismului în regiune. Însă portul nu este singura atracție a orașului și pentru foarte mulți vizitatori, Orașul Vechi cu frumusețea sa, reprezintă un solid argument pentru a-și petrece vacanța aici.

Turnul Clopotniței din Catedrala din Salerno
Turnul Clopotniței din Catedrala din Salerno

Din multe puncte de vedere, un sejur în Salerno deschide calea spre un important număr de oportunități turistice. Spre exemplu, de aici puteți ajunge foarte ușor în puncte de interes turistic precum Pompeii, Positano sau Paestum dar tot din Salerno vă puteți îndrepta și spre Cilento e Vallo din Diano, un superb parc național care, deși este mai puțin cunoscut, rămâne totuși pe lista UNESCO World Heritage. Iar dacă nici aceste nu reprezintă argumente suficiente, faptul că localitatea se află la unul dintre capetele coastei Amalfiei, o regiune vestită pentru frumusețea ei naturală, ar trebui să fie suficient pentru a vă convinge să o vizitați.

Zona în care se află Salerno azi, a fost locuită încă din Preistorie, însă primele atestări sigure ale unor așezări umane aici provin din secolele IX și VI î. Hr. Foarte multe vestigii de aici datează din perioada romană, când orașul se numea Salernum, dezvoltându-se tot mai mult în jurul unui castru ridicat aici de militarii romani. Conform dovezilor arheologice găsite, se pare că era vorba de un oraș înfloritor.

Teatru Verdi din Salerno, o construcție impresionantă, însă nici spectacolele care se joacă aici nu sunt rele
Teatru Verdi din Salerno, o construcție impresionantă, însă nici spectacolele care se joacă aici nu sunt rele

Atracții turistice în Salerno

Salerno se află în centru a ceea ce italienii numesc Triunghiul Turistic, ale cărei colțuri sunt formate din Pompeii, Positano și Paestum. Însă acesta nu este nici pe departe singurul motiv pentru a vizita această parte de Italia. Faleza de promenadă Trieste (Lungomare Trieste), Castelul Arechi sau Il Duomo, Catedrala locală, sunt tot atâtea motive pentru a veni aici.
Lungomare Trieste a fost creată în anii 50 și este una dintre cele mai frumoase și mai lungi din Italia, imitând oarecum Riviera Franceză la acest capitol. Prin urmare aici puteți face lungi plimbări de-a lungul celor 8 km de faleză, la umbra frumoșilor palmieri plantați odată cu construcția falezei.

Salerno, Lungomare este o adevărată Rivieră Franceză în inima Italiei
Salerno, Lungomare este o adevărată Rivieră Franceză în inima Italiei

Centrul istoric al orașului (Centro Storico di Salerno) este considerat a fi unul dintre cele mai bine păstrate din peninsula italiană iar Via dei mercanti este un loc favorit al turiștilor datorită numeroaselor magazine de unde pot fi procurate suveniruri și amintiri. Însă simpla vizită în aceste locuri este dincolo de cuvinte având în vedere frumusețea clădirilor și civilizația locuitorilor de aici. Iar în centrul acestei porțiuni istorice se află Il Duomo, măreața catedrală ridicată în Evul Mediu.

Aici ar trebui să subliniem că centrul istoric este dominat de un deal destul de semeț iar la baza acestuia se află Giardino della Minerva, adică în traducere Grădinile Minervei, locul unde se află Schola Medica Salernitana, prima grădină botanică europeană.

Panoramă a orașului Salerno
Panoramă a orașului Salerno

Și desigur mai sunt palatele: Palazzo Genovese, Palazzo Fruscione sau Palazzo Morese, pentru a menționa doar câteva dintre ele. Majoritatea au fost ridicate începând cu secolul XIV însă în anumite cazuri, cum este și Palazzo d’Avossa, construcția a fost demarată în secolul XVII, în plină Renaștere, lucru vizibil și din arhitectura mult mai elaborată.

Un alt aspect pentru care Salerno e renumit sunt bisericile. Nu mai puțin de 11 lăcașe de cult istorice au fost ridicate aici. Iar cea mai veche dintre ele ar data din secolele VII-IX, respectiv Ciesa di San Benedetto, închisată Sf. Benedict. Cu toate astea, nici Chiesa din San Gregorio sau Chiesa del Sante Crocifisso nu trebuie uitate chiar dacă au fost realizate mai târziu, în secolul X.

Imagine de ansamblu asupra unei părți din oraș dar și asupra portului turistic și al celui comercial
Imagine de ansamblu asupra unei părți din oraș dar și asupra portului turistic și al celui comercial

Având în vedere că cea mai mare parte a economiei din Salerno se bazează pe veniturile din turism, nu este de mirare că întregul oraș a fost mereu conservat și protejat pentru generațiile următoare. Oricum, există și o mică industrie locală,bazată mai ales pe olărit și alimentație, cu numeroase restaurante cu profil mediteranean.

Însă lucrurile nu se opresc aici pentru că orașul oferă și câteva muzee și galerii de excepție peste care nu putem trece cu ușurință. Astfel, Museo Archeologico Provinciale din interiorul mănăstirii San Benedetto este renumit la nivel internațional pentru un exponat anume, intitulat ”Testa di Apollo”.
Pinacoteca Provinciale, pe de altă parte, se găsește în incinta Palazzo Pinto și oferă o expoziție permanentă cu tablouri renascentiste, inclusiv câteva dintre cele ale lui Andrea Sabatini, artist celebru pentru că a participat la pictarea Capelei Sixtine.

Catedrala Ambo D'Ajello, interiorul ei este ornat cu frumoase modele, unele părând a fi chiar de inspirație arabă, doar o aparență
Catedrala Ambo D’Ajello, interiorul ei este ornat cu frumoase modele, unele părând a fi chiar de inspirație arabă, doar o aparență

Cât privește cultura religioasă a orașului Salerno, ea este perfect reprezentată de Museo Diocesano di Salerno, situat chiar lângă catedrala ce poartă numele orașului și unde veți putea admira obiecte de cult religios, unele dintre ele de o valoare inestimabilă.
Și mai este desigur Area archeologica etrusco-sannitica di Frate, un spațiu de explorare arheologică cu relicve etrusce și samite, fiind cel mai sudic astfel de obiectiv istoric. În perimetrul său se află o uriașă necropolă ce poate fi în bună măsură vizitată.

Via Botteghelle, una din multele străduțe înguste dar foarte pitorești
Via Botteghelle, una din multele străduțe înguste dar foarte pitorești

Cu toate că Salerno este doar un simplu colț din însorita Italie, orașul prezintă o bogăție atât de mare de atracții turistice încât este greu de crezut că vă veți putea plictisi aici chiar și după un sejur de o săptămână. Important este să aveți o bună planificare a locurilor pe care doriți să le vedeți și să știți cum să balansați timpul petrecut în explorarea orașului și cel dedicat relaxării absolute la malul mării. O decizie dificilă nu-i așa?