Olanda, Ţara Lalelelor, este o sursă inepuizabilă de obiective turistice interesante, oraşe, râuri, mori de vânt toate de o frumuseţe şi un farmec aparte. Multe zone ale Olandei au rămas însă în umbra obiectivelor turistice arhicunoscute, aşa cum este şi Enkhuizen, un oraş uimitor din zona Vest-Frisia. Enkhuizen a fost proclamat oraş încă din anul 1355, însă apogeul îl cunoaşte abia în secolul al XVII-lea, atunci când metropola olandeză era un renumit oraş-port la fel ca şi Amsterdam. Comerţul peste mări cu Indiile de Est se realiza foarte uşor prin Portul Enkhuizen, însă de-a lungul timpului, Amsterdamul reuşteşte să câştige mai mult teren.

Multe dintre edificiile oraşului păstrează arhitectura Olandei de odinioară
Multe dintre edificiile oraşului păstrează arhitectura Olandei de odinioară / Foto: www.brodyaga.com

Astăzi, Enkuizen rămâne un oraş foarte interesant, locul care adăposteşte structuri unice gata pregătite să răspundă tuturor curiozităţilor turistice. Cel mai interesant punct turistic din Enkhuizen este Muzeul Zuiderzee care acoperă 15 hectare cu locuri autentice ce au rolul de a ilustra istoria frumosului oraş olandez. Sunt expuse o mulţime de locuinţe tradiţionale, foarte vechi, un şopron de uscare a peştelui, o moară, un depozit de brânză o biserică şi multe altele. Personalul bine instruit demostrează modul în care se utilizau aceste unelte destul de rudimentae, dar atât de folositoare în acele vremuri. Viaţa şi tehnologia au evoluat foarte mult şi este interesant să afli de unde a pornit omenirea în lungul parcurs al istoriei.

Enkhuizen este şi astăzi un important port al Ţărilor de Jos
Enkhuizen este şi astăzi un important port al Ţărilor de Jos / Foto: www.john-bakker-blog.nl

La momentul actual, Enkuizen continuă tradiţia maritimă, fiind unul dintre cele mai mari porturi din Ţările de Jos. Aici vei regăsi ambarcaţiuni din toată lumea care se odihnesc peste noapte în Portul Enkhuizen, urmând ca de aici să pornească spre diverse colţuri ale lumii. Turismul aduce oraşului cele mai mari venituri, asta pentru că zona este alcătuită dintr-o mulţime de structuri interesante. Centrul metropolei s-a păstrat intact, în ciuda trecerii timpului, zona fiind renumită pentru liniştea şi relaxarea de care turiştii şi locuitorii au parte în această regiune minunată. În centurl oraşului se regăsesc o mulţime de bănci, alei şi cafenele tocmai ca tu să zăboveşti mai mult în Enkhuizen.

Porţile din oraş conferă un farmec aparte
Porţile din oraş conferă un farmec aparte / Foto: redtandem.blogspot.com

Enkhuizen nu este un oraş mare, asta înseamnă ca va fi foarte uşor să vizitezi toaze obiectivele turistice de aici. Două biserici magnifice construite în secolul al XV-lea au uşile deschise în permanenţă, în timp ce zidurile de apărare ale oraşului reamintesc faptul că istoria a fost brăzdată şi de evenimente sângeroase. Mai multe porţi cu arhitecturi deosebite conferă metropolei un aer romantic, plimbările pe străzile Enkhuizenului fiind o plăcere.

Drommedaris, turnul oraşului
Drommedaris, turnul oraşului / Foto: www.panoramio.com

Drommedaris, turnul oraşului, este un simbol al metropolei olandeze, o structură impunătoare de unde erau observate şi dirijate navele ce ajungeau în port. Accesul în turn este permis, asta înseamnă că şi tu vei avea parte de privelişti impresionante ale Enkhuizenului şi împrejurimilor. Enkhuizen este un oraş superb, ce merită să fie următoarea ta destinaţie de vacanţă.